Xiaomi Mi 11i
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Det finns en modell med 128 GB lagring. Det är främst 256 GB-modellen som säljs i Sverige.
Fördelar
+ Bra huvudkamera
+ Färgexakt skärm
+ Gedigen konstruktion
+ IP53-skyddad
Nackdelar
- Reklamappar
- Saknar trådlös laddning
- Kan överhettas vid extrem belastning
Kamera8.1
Skärm8.5
Batteri7.6
Kamera8.1
Skärm8.5
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi 11i är en bra smartphone som lägger stor vikt vid de viktigaste sakerna med en smartphone. Den har en bra skärm, bra kamera och bra batteritid. Den levererar dessutom bra prestanda, med bristande kylning som det enda stora problemet. Skillnaderna mot Mi 11 är avsaknaden av trådlös laddning och en annorlunda huvudkamera som bland annat saknar optisk bildstabilisering. Skärmen har dessutom en lägre upplösning. Det är kompromisser som kan vara smarta om priset är rätt. Skillnaden i pris gentemot Mi 11 är dock liten, åtminstone vid lansering. Med eller utan prisförändringar måste vi ändå erkänna att Mi 11i är en mycket prisvärd mobil i den hårt konkurrensutsatta övre mellanklassen.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Mi 11i har en lyx design som blir allt mer ovanlig i klassen. Få konkurrenter prioriterar dyra och lyxiga material för sin övre mellanklassprodukter. Det gör Xiaomi och det ger oss en ovanligt stadig och lyxig mobil. Telefonens kamera sticker ut en hel del och vi finner det falska högtalargallret på ovansidan lite underligt. Mi 11i är ändå en ovanligt trevlig mobil för sin klass.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Mi 11i är ett mindre syskon till Mi 11. Skillnaderna mellan modellerna är små och delvis lite svåra att förstå. Skillnaderna i designen kan till exempel vara svåra att se för ett otränat öga. Mi 11 och Mi 11i är nämligen väldigt lika varandra. I handen känns dock Mi 11i lite större, trots att den har en mindre skärm än Mi 11. Förklaringen är att Mi 11i har en platt skärm med större skärmramar, som gör den bredare. Trots att Mi 11i tekniskt sett är lite kortare än Mi 11, gör nästan två millimeter på bredden tillräckligt stor skillnad för att märkas. Om Mi 11 var en stor mobil, är Mi 11i en väldigt stor mobil.

Kamera som sticker ut

En annan designskillnad finns på baksidan. Mi 11i har ett kamerasystem som är mycket likt Mi 11. Xiaomi har dock valt en annan design för systemet. Det är mer avlångt och har en tunnare grå ring runt huvudkameran. Den tunna ringen är för övrigt en trevlig designdetalj som gör det enkelt att veta var man ska titta om man blir fotograferad. Många andra mobiler har så många kameror att det kan kännas förvirrande att bara bli fotad av dem. Kameran sticker ut mycket från mobilen. Den är sällan i vägen när vi använder mobilen men den är särskilt utsatt vid fallolyckor. Det inkluderade plastskalet för telefonen inkluderar en extra hög kant som skyddar kameran helt okej.

Baksidan är gjord av glas. Det skiljer den från allt fler i klassen, som sparar pengar genom att använda plast. Under glaset finns sändare för NFC men inget stöd för trådlös laddning. Det är en viktig skillnad att känna till i jämförelse med Mi 11.

Mi 11i sparar inte på konstruktionen. Telefonen känns stadig och lyxig i handen med sin glasbaksida men också tack vare en metallram. Längs telefonens högra sida sitter en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Knappen är bred men sticker inte ut mycket från telefonen och kan därför vara svår att känna sig fram till. Läsaren på knappen är alltid aktiv, vilket betyder att telefonen kan låsas upp utan att knappen trycks in. Tack vare en lång inläsningsprocess, är den mycket pålitlig och snabb. Den praktiska placeringen och pålitliga prestandan gör att vi faktiskt föredrar den enklare och billigare läsaren på Mi 11i, än den skärminbyggda i Mi 11. Ovanför knappen finns två volymknappar som ger helt okej fysisk återkoppling.

Inte alls en högtalare

Längs ovansidan finns en mikrofon. Även om designen ser ut att inkludera en sekundär högtalare på ovansidan, finns det ingen sådan. Den är inbyggd i hörluren. Högtalarhålen på ovansidan ser främst ut att vara dekorativa. I ett av hålen finns i alla fall en IR-sändare som kan användas för att styra till exempel TV-apparater.

Undersidan bjuder på en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns ingen microSD-kortplats. Mi 11i har inte heller stöd för eSIM. Den har i alla fall en USB C-port, även om den är begränsad till USB 2. Undersidan har också en högtalare och en mikrofon. Det finns alltså ingen hörlursport men Xiaomi inkluderar en adapter i lådan.

Framsidan av Mi 11i ser ut som framsidan av de flesta Android-mobiler. En stor och avlång skärm har rundade hörn och en selfiekamera i ett hål i skärmen. Av någon anledning har Xiaomi valt att sätta en reflekterande ring runt kameran. Den påminner om en liknande design som Samsung Galaxy A-familjen och Asus ZenFone 8 har. Vi har svårt att förstå varför kameran är reflektiv. Vi vill helst ignorera hålet i skärmen, inte bli konstant påminda om det.

En lustig skillnad mellan Mi 11 och Mi 11i är den sistnämndas vattentåliga design. Den är IP53-skyddad och kan därför klara lätt regn. Den är långt ifrån vattentät men har underligt nog ett grundläggande vattenskydd som den dyrare modellen saknar.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi Mi 11i har en 6,67 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det är en vanlig typ av skärm i klassen. Skärmens kvalitet är dock inte lika vanlig. Den presterar nämligen i klass med marknadens bästa bildskärmar när det gäller färgexakthet. I skärmläget Originalfärg har skärmen dessutom en utmärkt vitbalans. Det ger en naturlig och lugn bild som passar bra för video, film och fotografering. Skärmen är lätt att använda utomhus tack vare en maximal ljusstyrka på 726 nits men den har inget ljusare HDR-läge, till skillnad från Mi 11. Med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz är den i alla fall kvick under fingrarna och för sitt pris erbjuder Mi 11i en bra skärm!

 

Högtalare

Xiaomi Mi 11i har en högtalare på undersidan och en i hörluren. De högtalarliknande gallren på ovansidan har alltså inte samma funktion som på Mi 11 – de är främst estetiska. Högtalaren i hörluren är ändå relativt kraftfull. Den hjälper till att ge en ovanligt bra stereobalans för klassen. Ljudet är bra i allmänhet, med detaljrikedom i mellanregistret samt hög volym utan stora problem med distorsion. Dyrare konkurrenter, inklusive Mi 11, låter helt klart bättre men Mi 11i är bra för röstsamtal, videos och musik.

 

Batteri

Trots en mer lågupplöst bildskärm, har vi fått närmast identiska resultat i våra batteritester med Mi 11i som vi fick med Mi 11. Det betyder att telefonen levererar pålitligt bra batteritid från sitt batteri på 4 520 mAh. Normala användare kan använda telefonen i två hela dagar, medan mer krävande användare kan sluta dagen med 40 procent marginal. När batteriet tar slut går det att ladda med den inkluderade 33 watt-laddaren eller med en USB PD-laddare. Det finns dock inget stöd för trådlös laddning, vilket visserligen också är ovanligt i klassen.

 

Kamera

Xiaomi Mi 11i har inte samma 108 MP-kamera som Mi 11. Den imponerar ändå med bra detaljrikedom och balanserad bildhantering som ger pålitligt bra resultat. Den är riktigt bra för klassen.

Läs mer om kameran

Xiaomi Mi 11i har en 108 MP-sensor som skiljer sig från den sensor som används av Mi 11. Mi 11i har en lite mindre sensor. Den har samtidigt ett bra bländarvärde på f/1,75 och ett bra objektiv som assisteras av bra bildhantering. Det gör Mi 11i till en riktigt bra kameramobil. Huvudkameran imponerar i nästan alla situationer. Den erbjuder bra detaljrikedom och skärpa samt bra brusreducering i ljusa miljöer. Vi skulle beskriva den som likvärdig med Samsung Galaxy S20 FE. Den sparar samtidigt bilder i 12 MP-upplösning,och ligger därför steget efter Mi 11, som tar 27 MP-bilder med högre detaljrikedom. I många situationer saknar det betydelse och vi måste påpeka att Mi 11i har ett bra objektiv och att Xiaomi har hittat en bra balans i sin bildhantering. Vi föredrar Xiaomis hantering framför Samsungs lite överdrivna skärpa.

Bättre fokus

En fördel med Mi 11i är kamerans fokus. Mi 11 har ibland problem med skärpa. Det är ett problem som har varit återkommande med modellens kamerasensor. Mi 11i har inte samma problem. Den har en kvick autofokus som är exakt och pålitlig i många miljöer. Det gör Mi 11i till en ofta mer pålitlig kamera.

I mörka miljöer presterar kameran också bra. Utan optisk stabilisering måste vi dock hålla kameran väldigt stadigt för att inte få problem. Det är en stor fördel med både Mi 11 och Samsung Galaxy S20 FE. Så länge vi är stadiga på handen ger i alla fall kameran bra resultat. Än en gång kan vi ge beröm till kamerans utmärkta bildbehandling. Mi 11 erbjuder högre detaljrikedom men Mi 11i konkurrerar med Galaxy S20 FE, vilket är en bragd!

Makro och vidvinkel

Mi 11i har samma makrokamera som Mi 11. Den är helt okej. Den erbjuder detaljrikedom och skärpa som gör den användbar för många situationer. Med det sagt har den ordentliga problem med brus och ett underligt utseende bortom skärpeplanet. Den är kort sagt en helt okej makrokamera, inte mycket mer.

Vidvinkelkameran är inte mer än okej. Likt många konkurrenter har den stora problem med skärpa och detaljrikedom, särskilt längs kanterna av bilden. OnePlus 9 erbjuder bättre detaljrikedom men Mi 11i har bättre brusreducering för dynamiskt krävande motiv.

Mi 11i har stöd för videoinspelning i 8K-upplösning. Till skillnad från vissa konkurrenter med samma stöd, saknar dock 8K-läget någon som helst stabilisering. Det gör att 8K-läget i praktiken bara är relevant när kameran är fast monterad eller väldigt stilla. Elektronisk stabilisering finns för 4K 60p-inspelning. Det är alltså ett generellt bättre kameraläge. Den elektroniska stabiliseringen kan ge ett lite udda utseende men det är ett vanligt fenomen i klassen. På det stora hela har Mi 11i en bra videokamera för klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Med MIUI 12 tar Xiaomi sig allt längre ifrån Android och allt närmare iOS, med flera ovanliga förändringar av operativsystemet som kan vara praktiska men förvirrande för vana Android-användare. Vi är mest tacksamma för att Xiaomi ger oss möjlighet att anpassa mjukvaran för våra önskemål.

Läs mer om mjukvaran

MIUI 12 gör mycket med hur Android fungerar och hur systemet är designat. Mer än någon annan. En förändring som Xiaomi har gjort i Android kallas ”Kontrollcenterstil”. Stilen gör det möjligt att svepa ner från olika delar av skärmen för att antingen visa notiser och mediakontroller eller för att bara visa snabbgenvägar. Systemet påminner mycket om iOS men vi är inte helt övertygade om att det är bättre än Androids vanliga system. Med den stora skärmen kan det vara svårt att svepa ner från den övre vänstra sidan av skärmen (för högerhänta). Konsekvensen av att notiser har en egen skärm är också att notiserna alltid ligger överst på skärmen. Även de kan alltså vara svåra att nå.

Som tur är så erbjuder Mi 11i både den gamla och nya designen som alternativ. Den gamla designen används som standard, medan ”Kontrollcenterstil” kan aktiveras i efterhand. Än en gång visar Xiaomi bristande planering och omdöme när det gäller mjukvara. Företagets till synes improviserade mjukvarustrategi ger inte högt förtroende för mjukvaran. Xiaomi lovar för övrigt inget om framtida uppdateringar.

Mer från MIUI 12

Vi kan välja Bluetooth-enhet, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

En fördel med den nya designen av snabbgenvägar är att Xiaomi har återintroducerat en design som Google tog bort i Android 9. Med MIUI 12 finns nämligen knappar för att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller anslutna Bluetooth-enheter direkt från snabbgenvägarna. En liten pil ger snabb åtkomst till en meny där vi kan göra våra val, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Snabbgenvägar och notiser är de absolut största förändringarna i MIUI 12. Det finns dock flera mindre nyheter. Den nya mjukvaran inkluderar nu en applåda, som har kommit och gått i andra versioner av företagets system. Det finns dessutom stöd för nya superbakgrunder, som kan animeras från lås- till startskärmen, samt små förändringar i hur behörigheter fungerar.

Xiaomis mjukvara är annars sig lik. Den inkluderar flera omfattande förändringar av Android. Det finns till exempel en appbytare med appar som visas i ett rutnät och inställningar med en oortodox ordning. Många av förändringarna kan verka onödiga men de gör ofta telefonen enklare att använda och löser designproblem som Android har haft i flera år. Att lägga inställningar för Wi-Fi och Bluetooth i toppen av Inställningsappen ser vi till exempel som ett misstag i vanliga Android. Det problemet ordnas i MIUI 12. Det finns helt enkelt anledningar att både störa sig på och uppskatta Xiaomis mjukvara.

Irriterande appar

En anledning att ogilla Xiaomis mjukvara, särskilt om du är Android-frälst, är de till synes överflöda apparna. Xiaomi har till exempel inkluderat en egen webbläsare, videospelare och säkerhetsapp. Säkerhetsappen är ett särskilt förvirrande och onödigt tillägg som sägs öka telefonens säkerhet genom att granska appar som installeras. Granskningen görs genom irriterande pop-up-meddelanden och budskap som vi tror förvirrar mer än de gör nytta. Säkerhetsappens appgranskningar går att inaktivera men tillsammans med reklamappar från till exempel Amazon Shopping och inkluderade spel, finns det anledning att vara irriterad på mjukvara i överflöd.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Xiaomi Mi 11i har samma Qualcomm Snapdragon 888-krets som Mi 11. Den har också samma problem med överhettning. Vid hög belastning kan utsidan av telefonen nå 50 grader Celsius. Vid så höga temperaturer kan ett varningsmeddelande dyka upp på skärmen och applikationer stängas. Detta är dock främst ett problem i teorin. Vi har bara lyckats återskapa det med extremt krävande testmjukvaror, inte med vardaglig användning. Det är dock fullt möjligt att det blir ett större problem med framtida spel och applikationer. Vi är i alla fall nöjda med mobilens 8 GB RAM och 128 eller 256 GB lagring. Vi önskar bara att den också hade en microSD-kortplats.

 

5G

Xiaomi Mi 11i 5G har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Xiaomi Mi 11i 5G kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,7 × 76,4 × 7,8 mm
Vikt 196 gram
Kamera 108 MP, 8 MP, 5 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 520 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 9 =