+ Bra batteritid
+ Trådlös laddning
+ MicroSD-kortläsare
- Saknar hörlursport
- Bräcklig glasbaksida
- Lite störande mjukvara
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
ZTE är tillbaka i Sverige med en övre mellanklassmobil och det blev en bra comeback. Axon 10 Pro är funktionsrik och åtminstone ganska bra på det mesta. Med ett kraftfullt Qualcomm Snapdrgon 855-chipset, en bra trippelkamera, ganska ren mjukvara och bra batteritid är den en ordentlig utmanare. En ganska medioker skärm och stenhård konkurrens gör den tyvärr inte till en solklar vinnare i klassen men ZTE bör inte underskattas framöver.
Hårdvarudesign
ZTE Axon 10 Pro har lånat det mesta av sin design från konkurrenterna. Nästan komiskt mycket. Det gör dock inte så mycket när designen ändå är riktigt bra, har en bra konstruktion och en relativt låg vikt med tanke på det ganska stora utbudet av funktioner.
Läs mer om hårdvaranZTE Axon 10 Pro lånar mycket av det bästa från många av sina största konkurrenter. Det märks särskilt tydligt i hårdvarudesignen. Företaget har hämtat mycket inspiration från konkurrenterna. På baksidan ser vi till exempel en väldigt tydlig inspiration från Huawei P20 Pro. Här finns två kameror i en utstickande kameramodul. Under den finns ytterligare en kamera, under den finns en LED-lampa och under den finns en kort text som berättar om kamerans specifikationer. Längre ner på baksidan finns slutligen en Axon-logga och till höger finns myndighets-loggor. Designen är komiskt lik Huawei P20 Pro. Vi har inget emot företag som lånar konkurrenternas bästa idéer men i detta fallet är likheterna nästan pinsamma.
Den utstickande kameran gör telefonen lite ostadig på ett platt bord. Likt många konkurrenter på dagens marknad har också Axon 10 Pro en baksidan som är täckt av glas. Glas är ett skört material som kan spricka om telefonen tappas.
Hörlurar men ingen hörlursport
Glaset på baksidan möter metall längs sidorna. Materialet hjälper för att skapa en stadig konstruktion. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är lätta att använda. På ovansidan finns en sekundär mikrofon men inget mer. ZTE har istället samlat kortläsaren, USB-porten och högtalaren på undersidan – en design som vi också känner igen från Huawei. Kortläsaren har plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det får den att sticka ut lite från många konkurrenter i klassen som saknar microSD-kortläsare. Likt konkurrenterna finns det dock alltså ingen hörlursport. ZTE inkluderar en hörlursadapter och ett par hörlurar i lådan men hörlurarna använder en hörlurskontakt, så adaptern måste alltid användas, vilket är lite underligt.
Framsidan har också en design som vi känner igen från Huawei. P30 Pro har en nära identisk design med en exakt lika stor skärm, samma typ av rundade skärmkanter och samma typ av droppformade flärp. Även om likheterna också är stora här på framsidan är de inte riktigt lika uppenbara eftersom utrymmet för att skapa en unik design inte är riktigt lika stora här. Den rundade skärmen gör i alla fall Axon 10 Pro till en relativt smal mobil, trots sin stora skärm. En ordentlig hörlur gör den lite längre än Huawei P30 Pro men det tar den igen med en lite tunnare och ovanligt låg vikt.
Optiska fingeravtryck
I skärmen finns en inbyggd optisk fingeravtrycksläsare. Den presterar i klass med många liknande läsare som vi till exempel testat från Huawei. Den är inte riktigt lika snabb som de senaste läsarna i OnePlus mobiler och inte lika pålitlig som Samsungs men är inte heller jobbigt långsam. Upplåsning med ett finger tar oftast 0,5–1 sekund. Det betyder att vi fortfarande ser fördelar med mer traditionella kapacitiva fingeravtrycksläsare, som kunde vara dubbelt så snabba i många fall.
ZTE påstår att Axon 10 Pro är vattentät men skryter inte med någon officiell IP-certifiering. Det betyder troligen att den klara en mindre vattenrelaterad olycka men att den inte kommer med samma löfte som många IP-klassade konkurrenter. Det sätter den i samma klass som OnePlus 7, som också kommer med ”vattentäta” löften utan IP-klassning.
Till skillnad från OnePlus 7 kommer dock Axon 10 Pro med stöd för trådlös laddning. Med undantag för Xiaomi Mi 9 blir den därmed en av marknadens billigaste mobil med stöd för Qi-laddning.
Stäng
Skärm
ZTE Axon 10 Pro har en 6,47 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Upplösningen är inte riktigt tillräcklig för att ge lika hög detaljrikedom som erbjuds av dyrare konkurrenter. Det är dock inte det största problemet med skärmen. Problemet är att den är dåligt kalibrerad så att både gröna och blåa färger är övermättade medan röda saknar mättnad, vitbalansen är fel och ZTE.s mjukvara för att justera vitbalansen är väldigt svår att använda. Det gör det svårt, om inte omöjligt, att få en bra bild med Axon 10 Pro. Med en maximal ljusstyrka på 500 nits är den ljusstark men inte lika stark som konkurrenterna. Även om skärmen ser helt okej ut har Axon 10 Pro kort sagt en ganska dålig skärm för sin klass.
Högtalare
Axon 10 Pro har en monohögtalare på sin undersida. Den kan nå höga volymer och erbjuder hög detaljrikedom i stora delar av mellanregistret. Den saknar dock täckning bland lägre frekvenser och låter lite burkigt i jämförelse med bättre monohögtalare. Det gör att den fungerar alldeles utmärkt för högtalarsamtal men att konkurrenter så som OnePlus 7 har betydligt bättre högtalare som passar bättre för musik och video.
Batteri
ZTE Axon 10 Pro har en av klassens största batteri, som mäter 4 000 mAh. Det ger den imponerande batteritid som vi dock hade önskat ännu lite mer ifrån. Den erbjuder nämligen nästan exakt samma batteritid som OnePlus 7, som har ett 3 700 mAh-batteri. Det betyder i alla fall att den kan erbjuda upp till två dagars batteritid vid lättare användning och runt 40 batteriprocents marginal vid slutet av en dag med hårdare användning. Det är bra och gör den uthållig för så gott som alla användartyper. Den får dessutom ett plus i kanten för sitt stöd för trådlös laddning.
Kamera
ZTE Axon 10 Pro har ett välutrustat kamerasystem som erbjuder klassens bästa zoomkamera och en bra huvudkamera som inte ligger långt efter konkurrenterna. Med så många intressanta perspektiv är det dock synd att videoinspelning bara fungerar med huvudkameran.
Läs mer om kameranZTE Axon 10 Pro har samma typ av kamerasystem som många av konkurrenterna. Huvudsensorn är samma sensor som används av bland andra Asus ZenFone 6, Xiaomi Mi 9 och OnePlus 7. Till det finns en vidvinkelkamera och en telefotokamera med tre gånger zoom, i relation till huvudkameran.
Huvudkameran presterar helt okej i ljusa miljöer. Den ligger dock ett ordentligt steg bakom till exempel Xiaomi Mi 9 som erbjuder ett bredare dynamiskt omfång och betydligt bättre brusreducering. Även i ljusa miljöer har Axon 10 Pro märkbara problem med brus som försämrar bilders detaljrikedom avsevärt. Färger ser för det mesta bra ut och ZTE har hittat en bättre balans än OnePlus när det gäller färgmättnad.
I mörka miljöer imponerar huvudkameran med bra ljusinsläpp och användbara exponeringar även vid mycket begränsat ljus och korta slutartider. Skillnaden mot konkurrenterna är inte stor men i jämnt mörka miljöer vinner Axon 10 Pro. Det blir dock svårare för den när mörkt blandas med ljust. Då visar konkurrenterna att de har betydligt mer kraftfulla HDR-lägen.
Kommer närmre än konkurrenterna
Telefoto-kameran är höjdpunkten i kamerasystemet. Med tre gånger zoom kommer den närmre motivet och erbjuder högre detaljrikedom än konkurrenterna i klassen.
Vidvinkelkameran är inte bra. Den har ett kraftigt begränsat dynamiskt omfång men lyckas ändå erbjuda bättre skärpa än Xiaomi Mi 9. Problemen med oskärpa längs kanterna är inte riktigt lika stora med Axon 10 Pro som de är med Mi 9.
Axon 10 Pro filmar helt okej 4K-upplöst men saknar stöd för 60 bilder per sekund. Det går dessutom bara att filma med huvudkameran. Både vidvinkelkameran och zoomkameran är alltså helt inaktiva i videoläget. Det är definitivt tråkigt när kameran annars erbjuder så intressanta perspektiv.
Stäng
Mjukvara
Axon 10 Pro har en relativt ren Android 9-mjukvara som inkluderar en del estetiska förändringar men som inte tummar på funktionalitet. De få extrafunktioner som finns är för det mesta användbara med undantag för någon enstaka datahungrig reklamapp.
Läs mer om mjukvaranAxon 10 Pro drivs av Android 9 med ZTEs anpassningar ovanpå. Anpassningarna är främst estetiska och går inte särskilt djupt i operativsystemet, vilket får oss att fråga varför de finns där över huvud taget. Anpassningarna sträcker sig från navigeringsknappar och snabbgenvägar till Inställningsappen och hemskärmen. För de mesta är de väldigt små. Navigeringsknapparna fungerar på exakt samma sätt som i Android One men har bara en annan design. Snabbgenvägarna fungerar nästan exakt likadant med undantaget att det till exempel går att visa inställningsmenyer direkt från Wi-Fi-reglaget. Inställningsappen har lite justerade ikoner och ett alternativ kallat UTVALDA. Här finns ett fåtal extrrafunktioner så som dubbelknacka för att väcka skärmen, skärminspelning och ett läge som gör det möjligt att tända ficklampan genom att skaka telefonen två gånger när skärmen är låst men tänd.
Hantera telefonsamtal för väder?
ZTEs estiska anpassningar tillför inte särskilt mycket. Eftersom delar av operativsystemet inte är anpassat ser visa justeringar dessutom ofta lite malplacerade ut. Med det sagt gillar vi de flesta funktionella justeringar och tillägg som ZTE har gjort. Ett undantag är de relativt få förinstallerade reklamapparna. Det finns till exempel en väderapp kallad BestWeather som begär åtkomst till telefonens lagringsutrymme och foton samt samtalshistorik. Den hade vi gärna varit utan.
ZTE har inkluderat en funktion i sin mjukvara som tyvärr är lite irriterande. Likt många andra Android-tillverkare har ZTE valt att vara aggressiv mot resurskrävande appar och dessutom meddela användaren om det relativt konstant. Mjukvaran gillar att berätta om appar som körs i bakgrunden med notiser och stänger ner vissa appar så att de slutar fungera. Med en så bra batteritid även utan dessa ”optimeringar” hade vi gärna sett dem som en frivillig inställning än som standardinställningen. Under ”Appens strömsparhantering” kan användaren i alla fall stänga av optimeringarna och bli av med de irriterande meddelandena.
Mjukvaran har inga som helst prestandaproblem. Ett frågetecken som finns kring mjukvaran är dock hur uppdateringar kommer att hanteras. Axon 10 Pro är inte med i Android Enterprise Recommended-programmet och ZTE har inte heller utlovat något långtgående stöd med kontinuerliga uppdateringar.
Stäng
Prestanda och lagring
ZTE har bakat in ett kraftfullt Qualcomm Snapdragon 855-chipset i Axon 10 Pro. Den assisteras av 6 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt för även de tyngsta applikationerna. Med både 128 GB lagringsutrymme och en microSD-kortläsare erbjuder den dessutom ovanligt bra lagringsmöjligheter i relation till konkurrenter så som OnePlus 7, som saknar microSD-stöd.