ZTE Axon Mini
2.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:ZTE Axon Mini kallas också Axon Mini Premium men de två namnen syftar på samma produkt.
Fördelar
+ Kamera i mörka miljöer
+ Gedigen konstruktion
+ Dubbla SIM-kortläsare
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Buggig mjukvara
- Fingeravtrycksaläsaren
- Dålig högtalare
- Ljussvag skärm
Kamera3.5
Skärm3.3
Batteri3.1
Kamera3.5
Skärm3.3
Batteri3.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

ZTE Axon Mini hade potential att bli en ganska bra smartphone för marknadens mellersta segment men i praktiken är den ganska dålig. Trots en gedigen metallkonstruktion, en acceptabel kamera och många imponerande specifikationer har Axon Mini så många problem att den är frustrerande att använda. Det är möjligt att ZTE kan rädda Axon Mini med en mjukvaruuppdatering i framtiden men i nuläget är Axon Mini inte en telefon som går att rekommendera till någon.

 

Hårdvarudesign

SAMSUNG CSC

ZTE har lyckats med något unikt med Axon Mini. Den nya modellen har inte bara ett ganska lågt pris utan också en unik och väl genomtänkt design. Visst finns det småsaker som skulle kunna förbättras men på det hela taget imponerar Axon Mini när det gäller hårdvarudesign.

Läs mer om hårdvaran

Många smartphones är inget annat än svarta rektanglar som ser ut som alla andra svarta rektanglar på marknaden. ZTE Axon Mini är ett trevligt undantag. Telefonen har en design som får den att sticka ut lite från mängden. Baksidan täcks av guldfärgad metall som ger telefonen en känsla av kvalitet och lyx. För att ge plats åt antenner finns två plastbitar längst upp och längst ner på baksidan.

Centrerad på baksidans övre halva finns en fingeravtrycksläsare och en kameramodul med en tillhörande dubbel LED-lampa. Kameramodulen har ett tryckt mönster som är återkommande på andra delar av telefonen. Mönstret består av små trianglar som tillsammans skapar ett intressant utseende.

SAMSUNG CSC

På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp som tyvärr ger ganska dålig fysisk återkoppling och som inte riktigt sitter fast ordentligt och därför glappar lite. Knappen sänker kvalitetsintrycket av telefonen markant. Utöver på/av-knappen sitter en SIM-kortläsare på telefonens högra sida. Läsaren har plats för antingen ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort eller två nanoSIM-kort.

Axon Mini har två fysiska portar: en hörlursport på ovansida och en microUSB-port på undersidan. Portarnas position kan göra telefonen lite opraktisk för dig som gillar att lyssna på musik samtidigt som telefonen laddar.

På telefonens framsida återkommer mönstret vi först såg vid kameramodulen. Framför hörluren och högtalaren, som sitter ovanför respektive nedanför telefonens skärm, syns de små trianglarna igen. Även om de kan tyckas vara små och meningslösa ger de telefonen ett unikt utseende.

På framsidan finns också telefonens 5,2 tum Full HD-upplösta AMOLED-skärm. Skärmen är skyddad av glas som är rundat för att ge telefonen ett mjukare utseende. Ovanför skärmen sitter en frontmonterad videosamtalskamera och en lampa för notiser.

Stäng

 

Skärm

SAMSUNG CSC

ZTE Axon Mini har en 5,2 tum Full HD-upplöst skärm som använder sig av AMOLED-teknik. Skärmen erbjuder rika färger, djup svärta och hög prestanda vid höga betraktningsvinklar. Skärmen är dock ovanligt ljussvag. Medan många konkurrenter kan nå 350 nits i ljusstyrka och ett flertal flaggskepp kan nå 550 eller till och med 650 nits kan inte Axon Mini:s skärm bli starkare än 250 nits. Det gör Axon Mini svår att använda utomhus.

 

Högtalare

ZTE Axon Mini

ZTE Axon Mini har en högtalare som är placerad strax under skärmen. Högtalaren är alltså riktad framåt, i rätt riktning för de flesta användare. Det betyder dock inte att den kan erbjuda en bra ljudupplevelse. Även i jämförelse med flera billigare smartphones har Axon Mini svårt att konkurrera när det gäller ljudupplevelse. Telefoner så som Motorola Moto X Play erbjuder bättre ljud med högre volym och klarare mellanregister än Axon Mini.

 

Batteri

SAMSUNG CSC

Axon Mini har ett 2 800 mAh-batteri som ger användare en medelmåttig batteritid. Våra tester visar att många användare riskerar att få problem med telefonens batteritid långt innan dagens slut. Användare som har höga krav på sin smartphone kan få särskilt stora problem med telefonens mediokra batteritid. Om du har planer på att köpa Axon Mini kan det därför vara bra att först fundera på var du kan ladda telefonen under dina vardagar så att du inte finner dig utan energi i batteriet innan dagens slut.

 

 

Mjukvara

ZTE Axon Mini Recension mjukvara

Bra mjukvara är otroligt viktig för att en telefon ska vara bra. Så länge mjukvaran är väl optimerad, funktionell och lätt att använda har det mindre betydelse exakt hur bra hårdvaran är. Axon Mini lider tyvärr av riktigt dålig mjukvara som inte kan räddas av dess mer imponerande hårdvara.

Läs mer om mjukvaran

ZTE Axon Mini baseras på det ganska gamla operativsystemet Android 5.1.1 med en säkerhetsuppdatering från december 2015. Faktumet att ZTE inte har lyckats uppgradera Axon Mini till Android Marshmallow innan telefonens lansering säger en hel del om hur lågt företaget prioriterar mjukvaran för telefonen.

Ovanpå Android 5.1.1 ligger ZTE:s anpassade användargränssnitt. Nästan inga förändringar som ZTE har valt att göra av operativsystemet förbättrar telefonen på något markant sätt. Raka motsatsen. ZTE:s mjukvara är buggig, långsam och på många sätt riktigt dålig. Vi har kritiserat tillverkare så som Huawei för deras mediokra mjukvara men ZTE tar nu platsen som en av Android-marknadens absolut sämsta när det gäller mjukvara.

Axon Mini är en telefon som har stora och allvarliga problem med sin mjukvara. Sammanslagna är telefonens mjukvaruproblem så många och stora att Axon Mini är en pina att använda. Vi kommer inte att nämna alla problem som finns i ZTE:s mjukvara i denna recensionen men vi kommer att ta upp några av de största som exempel.

För det första ska det noteras att Axon Mini har en ganska bra fingeravtrycksläsare. Läsaren förstörs dock av ZTE:s underliga mjukvara. När ett fingeravtryck ska registreras krävs endast sex avläsningar innan telefonen är färdig. Det kan jämföras med många andra smartphones på marknaden som kräver minst 15 avläsningar. Det låga antalet avläsningar gör att det är svårt att registrera ett fingeravtryck med telefonen. Under vår testperiod försökte vi vid ett flertal tillfällen återregistrera våra fingeravtryck för att förbättra chanserna för telefonen att känna igen våra finger men som bäst kände läsaren igen våra fingeravtryck cirka 50 procent av gångerna. Det är tillräckligt sällan för att göra fingeravtrycksläsaren oerhört frustrerande att använda.

ZTE Axon Mini Recension fingeravtryck

När fingeravtrycksläsaren inte fungerar som den ska dyker PIN-kodsfältet upp istället. ZTE har dock valt att förändra hur PIN-koder fungerar i Android. Medan alla andra stora tillverkare i branschen kräver minst sex tecken långa koder för att skydda sina smartphones går det inte att använda en kod som är längre än fyra tecken med Axon Mini. Vi förstår inte varför det finns en så underlig begränsning i telefonens mjukvara och det får oss att fundera på hur högt ZTE prioriterar användares säkerhet.

Likt Huawei har också ZTE valt att förändra hur Android:s hemskärm fungerar. Det betyder bland annat att mjukvaran inte inkluderar någon appskärm. Alla appar måste läggas på hemskärmen, vilket gör det omöjligt att exempelvis sortera appar efter bokstavsordning. Hemskärmens brist på automatiserad sortering hade inte varit ett problem om det hade funnits en snabb sökfunktion i operativsystemet. Både Apple och Huawei ger användare tillgång till en sökmotor som kan användas för att snabbt söka upp appar. Axon Mini har ingen sökmotor över huvud taget.

ZTE har ersatt Androids inbyggda genväg för Google Nu. Istället för att Google Nu startas när hemknappen hålls ner i mer än en sekund öppnas ZTE:s egen röstassistent. Assistenten är begränsad till saker som lagras lokalt på telefonen men trots sitt begränsade kunskapsområde har telefonen svårt att förstå vad den ska göra när vi ger den ett kommando. Telefonens mjukvara menar att användare kan säga saker så som ”Open Camera” eller ”Calculator” men vi har aldrig fått funktionen att fungera. Den fungerar med engelska appar så som Facebook och YouTube men appens inbyggda instruktioner är fullständigt felaktiga.

ZTE Axon Mini Recension mjukvara 3
”Open Camera”. ”I couldn’t find this app”

ZTE har byggt in ett flertal extrafunktioner i Android. En av de största och mest unika funktionerna kallas Force Touch. Funktionen är lik Apple:s 3D Touch och kan användas i flera delar av operativsystemet för att till exempel komma åt genvägar till applikationers funktioner. Ett fåtal förinstallerade appar har stöd för funktionen och låter användare trycka hårt på vissa ikoner för att visa genvägar till saker så som Slowmotion-läget i kameraappen, en genväg för att skapa ett alarm i Klockappen eller för att ta en bild med anteckningsappen Mi-moment. Force Touch fungerar ganska bra men är inte alls lika användbar som den är på Apples iPhone. Eftersom inga tredjepartsappar har stöd för Force Touch fungerar den bara med ett fåtal appar.

ZTE Axon Mini Recension mjukvara 2

ZTE har tryckt in en rad andra funktioner och appar i Axon Mini så som ”Sky-öga”, ”Mi-Pop” och ”Röstavtryck” i sin mjukvara. Det är uppenbart att företaget har satsat på att erbjuda så många funktioner som möjligt istället för att fokusera på ett fåtal funktioner som verkligen fungerar väl. Det är tråkigt att Axon Mini:s mjukvara är så dålig som den är. Den förstör hela användarupplevelsen.

Stäng

 

Kamera

SAMSUNG CSC

Axon Mini har en riktigt bra kamera. Den kan fånga detaljrika bilder i nästan alla miljöer. Kamerans enda problem är dess kraftigt begränsade dynamiska omfång. Det betyder att Axon Mini inte är sin prisklass bästa kamerasmartphone men den är inte långt därifrån.

Läs mer om kameran

ZTE Axon Mini har en huvudkamera som tar bilder med en 12,6 megapixelsensor och ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,2. Kameran kan fånga bilder som erbjuder hög detaljrikedom, bra färgåtergivning och bra skärpa. Kameran har dock ett stort problem, den kommer inte i närheten av konkurrenternas dynamiska omfång. Det betyder att delar av många bilder bränns ut och försvinner. När bilder från ZTE Axon Mini till exempel jämförs med Xperia XA är det uppenbart att Xperia XA har ett bredare dynamiskt omfång och därför kan fånga fler detaljer i både ljusa och mörka delar av bilder.

I mörka miljöer imponerar ZTE Axon Mini verkligen. På pappret ser det inte ut som om telefonen borde vara särskilt bra i mörka miljöer men i praktiken är den en av de bästa budgettelefonerna vi testat. Kameran lyckas fånga mycket ljus och samtidigt eliminera brus utan att skapa bilder som ser artificiella ut.

När det gäller video kan telefonens huvudkamera inte ge användare mycket mer än video i Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Det är inget konstigt men det lägger Axon Mini i lä bakom exempelvis Google Nexus 6P som kan fånga Full HD-video med 60 bilder per sekund och bra 4K UHD-upplöst video.

Stäng

 

Prestanda

SAMSUNG CSC

Som vi skrev i mjukvarudelen av recensionen lider Axon Mini av flera stora problem. De flesta är direkt relaterade till telefonens mjukvara. Även telefonens mjukvara påverkar dess prestanda. Axon Mini är visserligen inget prestandamonster men med ett Qualcomm Snapdragon 615-chipset och 3 GB RAM-minne borde den fungera ganska bra. I praktiken fungerar den dock dåligt. Många appar och stora delar av operativsystemet är långsamt och krångligt att använda. Telefonen hänger inte ens med när en PIN-kod ska fyllas i för att komma förbi låsskärmen. Särskilt med tanke på Axon Mini:s pris är det tråkigt att användare tvingas lida av telefonens låga prestanda.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + 3 =