Efter månader av spekulationer kring en eventuell försäljning eller omstrukturering av bland annat ägandet av sociala medie-appen TikTok, meddelar i dag USAs handelsdepartement att viss handel med TikTok och WeChat förbjuds i USA.

Tas bort från appbutiker

Det nya beskedet kommer efter att förslag om omorganisation tillsammans med den amerikanska mjukvarujätten Oracle ska ha blivit nekade. Enligt departementet ska det vara förbjudet för amerikanska företag att distribuera mjukvara från WeChat eller TikTok genom applikationsbutiker i USA från och med 20 september. Amerikanska företag ska dessutom hindras från att genomföra transaktioner med de betalsystem som WeChat erbjuder i USA.

TikTok har sedan tidigare motsatt sig begränsningarna i USA och säger att handelsrestriktionerna bryter mot det femte tillägget i amerikansk grundlag som ska garantera rättssäkerhet.

Förbjudet mot TikTok och WeChat hindrar appbutikers möjlighet att skicka ut uppdateringar till användare som redan har laddat ner apparna. Det verkar däremot inte inkludera ett krav på att mjukvaran måste avinstalleras från enheter som redan har mjukvaran installerad. Även utan mjukvara är delar av TikTok tillgängligt i webbläsare och behöver därför inte en dedikerad app. Det finns däremot en avslutande text i pressmeddelandet om beslutet som nämner att fler restriktioner kan komma.

Inget förbud för Sverige

Restriktioner mot TikTok och WeChat ska inte påverka något företags möjlighet att distribuera appar utanför USAs gränser. Det betyder att TikTok och WeChat fortsatt kan vara tillgängligt i appbutiker i alla andra länder som inte redan har liknande restriktioner. Sverige kommer kort sagt ha fortsatt tillgång till apparna och tjänsterna.

Fram till den 12 november har amerikanska företag fortsatt möjlighet att samarbeta med TikTok för att erbjuda molntjänster. Det betyder att TikTok inte ska sluta fungera i appar som redan är installerade, åtminstone inte fram till 12 november. I vanlig ordning kan denna bestämmelse förändras innan dess.

Källa: Commerce.gov

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 1 =