Ska du ut på resa till ett land där du inte kan språket? Din smartphone kan bli din bästa vän. Det finns flera bra appar som kan hjälpa dig när du verkligen inte förstår vad taxichauffören säger, vad det står på restaurangens meny eller hur du hittar till det närmsta apoteket. Med en bra översättningsapp kan du lösa de flesta språkrelaterade problem. En av de bästa översättningsapparna kommer från Google och kallas Google Översätt. Appen använder sig av Googles klassiska översättningstjänst men har också ett flertal unika funktioner som du kanske inte visste om.

Översätt allt – även offline

Google Översätt finns tillgänglig som app för både iOS och Android. Android-appen har lite fler funktioner än iOS-appem men för det mesta är de så gott som identiska. Apparna har möjlighet att översätta både text och tal och nästan oberoende på hur exotiskt språk du försöker tolka har Google Översätt möjlighet att översätta det så det åtminstone blir förståeligt.

För att använda Google Översätt väljer du först vilket språk du vill översätta från och vilket du vill översätta till. Sen skriver du helt enkelt in ordet eller meningen du vill översätta och du presenteras med en översättning.

Om du planerar att åka utomlands kan du ladda ner kompletta språkpaket som ger dig möjlighet att översätta språk även när du inte har Internet-åtkomst. Denna funktion finns dock bara tillgänglig för Android-telefoner.

Offlinesprak

Direkt översättning med din kamera

Google Översätt har en annan funktion kallad Snabböversätt som gör att du kan peka din telefons kamera på exempelvis en skylt och få en översättning av skyltens text visad på din telefons skärm. Funktionen har stöd för många olika språk men för att använda vissa språk måste du först ladda ner ett så kallat kameraöversättningspaket som är ganska litet, runt 5 MB.

Om du har laddat ner kompletta språkpaket i din Android-telefon kan du också använda Snabböversätt utan Internet-åtkomst.

oversatt

Prata in i mobilen

Google Översätt har också möjlighet att översätta tal. Du kan välja mellan vilka två språk du vill översätta och sedan klicka på mikrofonen. Därefter kan vilken du eller en annan person prata på ett av de två valda språken och telefonen kommer att svara med text och tal på det andra språket. Det tar bara en bråkdels sekund för appen att översätta en mening så med talfunktionen aktiverad är det nästan som att prata genom en mänsklig tolk.

Google Översätt är en bra tjänst men den är långt ifrån perfekt. Den har svårt att förstå sammanhang och kan ha problem med grammatik mellan vissa språk men den kan ändå vara användbar i vissa situationer som en brygga mellan dig och ett främmande språk.

Länkar: Google Översätt (App Store), (Google Play)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Jag söker en app som kan ge flera resultat där ett ord har flera olika meningar. Finnas det någon sådan app? T.ex.:”kol” som översätts till enbart ”coal” fast det också kan betyda ”copd”. Cranberries översättar Google Translator till cranberries både på norska och svenska fast på norska heter det ”tyttebær” och på svenska ”lingon”. Finnes det någon app som fixar det?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 1 =