Om du har en iPhone, har du också en telefon med en riktigt bra kamera. Apples senaste iPhones är särskilt bra på att fånga video av hög kvalitet. Vi har samlat tre videofunktioner som du kanske inte visste fanns i iOS men som kan vara riktigt användbara.

Styr exponeringen

Visste du att du kan bestämma hur ljus eller mörk bilden ska vara när du filmar eller tar en stillbild? Om du försöker fånga en stillbild eller video som blir för mörk eller för ljus kan du klicka på skärmen och sedan dra ditt finger upp och ner över skärmen för att minska eller öka bildens exponering. Tricket fungerar lika bra på alla iPhones.

Filma inkognito

Detta lilla tips kan beskrivas som en bugg men det fungerar ändå lika bra varje gång. Väck din telefon men lås inte upp den. Öppna nästan kameran genom att dra upp ditt finger från skärmens nedre högra hörn och stanna halvvägs. Byt till videoläget och börja spela in. Klicka nu på hemknappen och vänta tills telefonens skärm släcks. Trots att skärmen inte är på fortsätter inspelningen att rulla i bakgrunden. Det betyder att du kan spela in långa sekvenser utan att behöva ha skärmen aktiverad för att drar ström eller filma i smyg. Så fort du väcker telefonen stoppas inspelningen men den rullar även när skärmen är släckt.

En snabbtitt

Det sista tipset fungerar tyvärr bara för dig som har en iPhone 6S eller 6S Plus men det är ändå ett riktigt bra tips. Om du just tagit en stillbild eller video och vill kolla om den blev bra kan du hålla ner fingret på knappen i kameraappen som tar dig till bildgalleriet. Tryck till hårt för att gå över helt och se alla bilder du tagit eller släpp knappen för att snabbt gå tillbaka till kameraappen igen. Med den speciella funktionen, som bygger på Apples 3D Touch-teknik, kan du snabbt förhandsvisa en bild och sedan fortsätta filma eller fotografera utan att lämna kameraappen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. hur filmar jag vanligt………………..ni är bedrövliga på att skriva hur jag filmar in något. Dvs jag vill ha baskunskapen …….innan några finesser kan bli aktuella. Särskilt när ni slutat med att lämna bruksanvisningar med kameran..jag har en Iphone se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 1 =