Ultra wideband, även kallat UWB, är en teknik som nyligen har kommit till smartphones och som väntas användas allt mer i framtiden. Tekniken kan utnyttjas för trådlös kommunikation men också för att visa positionen för eller avståndet till produkter. Nu ska vi berätta hur tekniken fungerar och hur du kan använda den.

Ultra wideband – nygammal teknik

Ultra wideband är inte en ny teknik. Den har använts främst inom industri sedan början av 2000-talet. Den är dock ny i mycket konsumentelektronik. Exempel på produkter som inkluderar UWB-teknik är Apples iPhone 11– och iPhone 12-serie samt Samsung Galaxy Note 20-serien. I Apples produkter kommer UWB-stödet i form av en krets som kallas U1. Den gör det till exempel möjligt att snabbt se andra Apple-enheter i närheten för att dela filer över AirDrop. Apple har också lagt in stöd för tekniken i tillbehör såsom HomePod Mini för att ge nya iPhones möjlighet att automatiskt visa kontroller för högtalaren när användarens telefon är nära högtalaren.

Ultra Wideband med Homepod mini

UWB är som bakgrundsbrus

Ultra wideband skiljer sig markant från andra trådlösa kommunikationstekniker. Medan till exempel Wi-Fi ofta använder ett relativt smalt utrymme av frekvenser, mellan 20–160 MHz, använder ultra wideband runt 500 MHz. Så breda frekvensutrymmen är ofta svåra att implementera eftersom det inte finns tillräckligt många frekvenser som inte redan används av andra tekniker. Ultra wideband undviker det problemet genom att skicka extremt korta sändningar över stora frekvensutrymmen som generellt uppfattas som obetydliga bakgrundsstörningar för andra enheter.

Den speciella typen av sändning har flera praktiska fördelar. De korta sändningarna gör det till exempel möjligt att räkna avståndet till en enhet genom att mäta tiden det tar för sändningen att studsa på mottagaren. Det kan göras med betydligt högre exakthet än med andra tekniker. En annan fördel är att sändningarnas korthet gör tekniken mycket energisnål. Det betyder att tekniken till exempel kan byggas in i små och batteridrivna enheter som kan erbjuda mycket långa batteritider.

Bland konsumentelektronik är ultra wideband fortfarande en relativt ny teknik. Den kommer sannolikt byggas in i fler prylar framöver. Redan nu kan den användas för att skicka filer, lokalisera borttappade prylar och låsa upp dörrlås och bilar.

Du kan hitta smartphones med ultra wideband-teknik och andra smartphonerekommendationer i Svenska Smartphoneguiden.

Svenska Smartphoneguiden

Källa: Samsung, Wikipedia

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 11 =