+ Huvudkameran
+ Ljusstark skärm
+ Kraftfull processor
- Saknar hörlursport
- Glasbaksida är dyr att reparera
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Apple iPhone 11 är uppföljaren till iPhone XR men har nu blivit Apples ”vanliga” iPhone. Trots det har den mycket av det viktigaste från Pro-modellerna. Den har nästan exakt samma utmärkta kamerasystem och samma nya kraftfulla processor. Det gör iPhone 11 till en av de mest avancerade mobilerna på marknaden. Den har samtidigt en pinsamt lågupplöst skärm med tjocka skärmramar. Det får den att se betydligt äldre och billigare ut än vad den egentligen är. Med bra batteritid, ordentlig vattentätning och stöd för både eSIM och trådlös laddning, har iPhone 11 ändå mycket att erbjuda för ett högt men lite lägre pris.
Hårdvarudesign
iPhone 11 har en ny glasbaksida med en ny kameramodul som bokstavligt och bildligt talat sticker ut. Framsidan är dock helt oförändrad och börjar se lite gammal ut. De stora ramarna gör iPhone 11 en halv centimeter bredare än konkurrenter med samma skärmstorlek. Förbättrat skydd mot vatten och påstått förbättrat glas ger i alla fall hopp om en lång livstid.
Läs mer om hårdvaraniPhone 11 är en telefon som lanseras som det billigare syskonet, bredvid de nya Pro-modellerna. Även om Apple beskriver designen av de nya modellerna som en ”pro design”, är skillnaderna gentemot iPhone 11 inte särskilt stora. Baksidan har till exempel samma typ av glas – ett nytt glas som Apple påstår ska vara förbättrat för att vara mer tåligt mot fallskador. En sprucken baksida kan dock fortfarande inte repareras utan kräver ett telefonbyte, som kostar 4 900 kronor. Medan iPhone 11 Pro har en matt finish på baksidan behåller i alla fall iPhone 11 en blank finish. Kameramodulen som sticker ut i det övre vänstra hörnet har istället en matt finish. Det har ingen större praktisk betydelse utan verkar snarare vara ett försök att särskilja de olika modellerna.
En bekant design
En lite mer tydlig skillnad mellan iPhone 11 och Pro-syskonen är faktumet att iPhone 11 har två kameror på sin baksida. Det är en kamera mer än iPhone XR men en kamera mindre än iPhone 11 Pro. Bredvid de dubbla kamerorna finns dubbla LED-lampor och en mikrofon, precis som på Pro-modellerna.
Glaset på baksidan möter aluminum längs kanterna, precis som med iPhone XR. Utöver kameran på baksidan är iPhone 11 nära identisk iPhone XR. Längs höger sida finns en stor på/av-knapp som också aktiverar Siri med ett långt tryck. Längre ner på sidan finns också en nanoSIM-kortläsare som saknar stöd för både dubbla SIM-kort och microSD-kort. På vänster sida finns volymknappar och ljudreglaget och på undersidan finns slutligen en Lightning-port, högtalare och mikrofon. Ingen större överraskningar där alltså. Apple håller sig kvar vid en proprietär port som nu börjar se föråldrad ut. Speciellt eftersom både MacBook och iPad Pro har bytt helt till USB Typ C. Det finns fortfarande ingen hörlursport på undersidan och Apple inkluderar inte heller någon adapter. Den måste köpas separat.
Tjocka ramar
Framsidan av iPhone 11 har en skärm med jämnt fördelade skärmramar. Det gör designen mer symmetrisk än många konkurrenter. Skärmramarna är dock också mycket större än så gott som alla konkurrenters. I jämförelse med till exempel Samsung Galaxy S10 är skillnaden nästan löjligt stor. S10 har en nästan exakt lika stor skärm. Trots det är Galaxy S10 mer än en halv centimeter smalare och en millimeter kortare. Det gör den betydligt lättare att hålla med en hand, samtidigt som skärmen är lika stor.
Utöver skärmen bjuder framsidan av iPhone 11 också på samma typ av FaceID-system som vi blivit vana vid från Apple. Det är en gnutta snabbare och mer pålitligt än tidigare. Det har fortfarande den uppenbara nackdelen att telefonen inte kan låsas upp på väg upp från fickan, som en traditionell fingeravtrycksläsare. FaceID-systemet gör dock autentisering i appar betydligt enklare, eftersom den i praktiken inte kräver användarens uppmärksamhet. För framtiden hoppas vi dock att Apple kan hitta en lite bättre lösning för den stora flärpen som till exempel skulle kunna ge plats åt notisikoner i systemfältet.
Bättre skydd
I år har Apple tagit över ledningen som företaget bakom de mest vattentåliga mobilerna i branschen. Med undantag för nischade bygg- och friluftsmobiler finns det ingen telefontillverkare som erbjuder bättre vattenskydd än Apple. iPhone 11 Pro har nu vattentätning ner till fyra meter medan iPhone 11 har gått från en till två meter, sedan iPhone XR. IP68-klassningen ger alltså användare skydd vid en eventuell olycka. Det är inte en garanti. Ett fall ner i vatten från en höjd kan till exempel skada vattenskyddet. Allt som kan hålla smartphones borta från permanenta skador är dock bra och Apple leder branschen med årets uppgraderingar.
Stäng
Skärm
Med en hög ljusstyrka på 615 nits ser iPhone 11 bra ut i de allra flesta miljöer. Bra färgåtergivning och Apples TrueTone-system ger även bra och verklighetstrogen färg i många olika miljöer. Det gör skärmen till en bra sökare för den nya kameran. iPhone 11 gör samtidigt inget för att förbättra iPhone XR:s ganska mediokra skärmupplösning. Den 6,1 tum stora LCD-skärmen har en upplösning på 828 x 1 792. Det är alldeles för lite för att konkurrera med mobiler som kostar hälften så mycket som iPhone 11. Den låga upplösningen är inte nödvändigtvis uppenbar på avstånd men för närmare film- eller videotittande är upplösningen och begränsningen till 720p-video mycket uppenbar. Det är nästan lite pinsamt för en så dyr mobil som iPhone 11 är.
Högtalare
iPhone 11 har två högtalare, varav en är inbyggd i hörluren. Tillsammans erbjuder de bra ljud med hög volym och kvalitet. Mellanregistret bjuder på kvalitet och detaljrikedom. iPhone 11 Pro ligger steget före när det gäller mycket höga och intensiva ljud, så som symbaler, men skillnaderna är små. Med helt okej täckning bland lägre frekvenser och tillräckligt väl balanserat ljud från både den undre och främre högtalaren erbjuder iPhone 11 ett av branschens bästa ljud, som dock fått se hårdare konkurrens från bland andra Samsung i år.
Batteri
Apple iPhone 11 har ett lite uppgraderat batteri som mäter 3 110 mAh. Tillsammans med telefonens relativt lågupplöst skärm och energieffektiva processor erbjuder iPhone 11 riktigt bra batteritid. Likt sin föregångare ger den en marginal på 40–50 batteriprocent vid slutet av en normal dag. Den klara två hela dagar vid lite lättare användning och har gott om marginal för krävande användare. Den påstådda förbättringen i batteritid i jämförelse med iPhone XR har vi inte sett och den proprietära Lightning-porten fortsätter att hålla iPhone borta från resten av USB-laddningsvärlden. Faktumet att Apple fortfarande bara inkluderar en fem wattsladdare i lådan är dessutom lite pinsamt. Med bra batteritid behöver i alla fall inte laddaren användas så ofta.
Kamera
iPhone 11 lanseras tillsammans med två syskon som bär namnet ”Pro”. En stor del av introduktionen av det nya namnet handlar om ett förnyat fokus på kamerateknik. Faktum är dock att den billigare modellen erbjuder nästan exakt samma kamerakvalitet. iPhone 11 är därför också en av världens bästa kameramobil.
Läs mer om kameranMed samma huvudkamera som Pro-modellerna är det inget snack om att iPhone 11 erbjuder en kameraupplevelse i världsklass. Ett nytt och förbättrat HDR-system erbjuder ett betydligt bredare dynamiskt omfång, samtidigt som detaljrikedom hålls på en högre nivå än många konkurrenter. Som vanligt fortsätter dessutom Apple att erbjuda en av marknadens snabbaste och enklaste kameraupplevelse. Vikten av en snabb och pålitlig kamera ska inte underskattas.
I mörka miljöer är Apples nya automatiska mörkerläge både enkelt att använda men ger också riktigt bra bilder. Det fungerar även när telefonen hålls av en lite skakig hand och en enkel illustration på skärmen gör det lätt att se hur länge exponeringen pågår. En animation på skärmen visar dessutom live hur exponeringen förbättras över tid, vilket hjälper användaren att förstå hur slutartid påverkar bilden. När ljuset verkligen tryter tenderar det nya mörkerläget att ge lite övermättade färger och Huawei ligger fortfarande steget före när det gäller både detaljrikedom och brusreducering, när ljuset verkligen tryter. Apples nya mörkerläge gör ändå mycket för att göra den nya huvudkameran väldigt mycket bättre.
Ingen tele men ny vidvinkel
iPhone 11 saknar Pro-modellernas telefoto-kamera. Det gör att den inte kan fota riktigt lika bra inzoomade bilder. Skillnaden är definitivt märkbar. Pro-modellerna har samtidigt bara två gånger ”zoom”. Det ger dem inte ett riktigt lika stort försprång som till exempel Huaweis telefotokameror som har tre eller fem gånger ”zoom”. Bristen på en dedikerad telefoto-kamera är alltså definitivt märkbar men inte så allvarlig som den kunde vara.
Istället för en telefotokamera har iPhone 11 fått en vidvinkelkamera. Det är en stor bonus eftersom den nya kameran erbjuder ett nytt perspektiv, som är omöjligt att fånga med digitala trick från huvudkameran. Det är då lite synd att vidvinkelkameran är så dålig. I jämförelse med konkurrenterna är den helt okej, men det beror främst på att konkurrenterna också är dåliga. Även i ljusa miljöer har den problem med brus som försämrar detaljrikedomen. Den behåller tillräcklig detaljrikedom för att fungera på sociala medier men kan inte riktigt användas till mycket mer.
Mer dynamik utan HDR
Apples iPhones har länge varit ledande inom video. iPhone 11 är inget undantag. Den tar en delvis teknisk ledning tack vare nytt stöd för ett expanderat dynamiskt omfång. Kameran fångar nu dubbelt så många bilder per sekund, än vad som sparas, upp till 120 per sekund i 4K UHD-upplösning. Varannan bild används för att fånga ljusa delar för att bredda det dynamiska omfånget. Med den nya funktionen erbjuder iPhone nära identisk detaljrikedom med Samsung Galaxy Note 10+, samtidigt som den utökar det dynamiska omfånget. Så är det åtminstone i SDR-inspelning. Växlar vi däremot till Galaxy Note 10+:s HDR10+-läge, kan Samsung erbjuda betydligt bättre bild med ett bredare omfång av både färg och ljus. Tack vare det mer avancerade videoformatet kan videon dessutom visas i sin fulla potential. Bristen på riktigt HDR-stöd i iPhone sätter ett litet minus i en annars nästan felfri mobil ”Pro”-videokamera.¨
Den främre kameran har nu ett vidvinkelläge som sätter den i paritet med flera konkurrenter. Bildkvaliteten i ljusa miljöer är betydligt bättre tack vare ny bildbehandling. I mörka miljöer har den problem med brus men vi föredrar den ändå framför Samsungs ganska tunga brusreducering.
Stäng
Mjukvara
Med iOS 13 tar Apple ett steg till för att göra sitt operativsystem till en utmärkt plats för både nya och krävande användare. Små förändringar gör det enklare och snabbare att få saker gjort, även om vi fortfarande ser betydande förbättringsområden. För Apples nya iPhones finns en ny kameraapp som gör ett utmärkt jobb att dra nytta av den nya hårdvaran.
Läs mer om mjukvaranDelar av detta testet är likt vårt test av iPhone 11 Pro eftersom de är delvis identiska.
Snabba inställningar
Som vanligt innehåller den nya versionen av iOS hundratals små och stora nyheter. Det finns till exempel ett nytt mörkt läge. Det fungerar bra över hela operativsystemet och vi uppskattar särskilt det automatiska läget som förändrar operativsystemets utseende under dagen. Utöver det finns flera små men kraftfulla nyheter, så som snabbgenvägar till inställningar i Kontrollcenter. Ett långt tryck på Bluetooth-ikonen öppnar nu en snabbmeny för att byta uppkopplad Bluetooth-enhet, utan att appen som körs i bakgrunden stängs ner. Den är en efterlängtad funktion som lustigt nog försvann från Googles version av Android under förra året.
Kameraapp möter ny hårdvara
En nyhet som är exklusiv för de nya iPhone-modellerna är en ny kamera-app. Appen har fortfarande en rad ganska stora brister. Det finns till exempel fortfarande inga inställningar för videoupplösning eller bildfrekvens i appen. Det tvingar användare att besöka inställningsappen för att göra sådana justeringar. Kamera-appen har dock en lång rad andra nyheter som vi tycker visar Apples mjukvaruexpertis.
Det bästa exemplet är troligen Apples implementering av hur de tre kamerorna fungerar tillsammans. När appen öppnas kan användaren som vanligt ta ett snabbt foto med den vita knappen. Nu går det dessutom att zooma ut, tack vare en ny vidvinkelkamera. För att kommmunicera den nya funktionaliteten och hjälpa fotografen att se potentialen i att byta till vidvinkelkameran, visas en del av den vidvinkliga vyn utanför den normala kameravyn. Tack vare väl kalibrerade kameror är effekten nästan helt sömlös. Appen vet dessutom att den inte kan visa effekten när motivet är för nära kameran, eftersom de två objektiven då hamnar utom synk. Det gör att den effekten då stängs av automatiskt. Dessa typer av visuella ledtrådar gör Apples mjukvara både vacker och praktisk.
Avancerad fotografering – gjord enkel
En annan nyhet är Apples stöd för mörkerfotografering. En ny funktion visar en gul markör med en tidangivelse när kameran upptäcker ett behov av en längre slutartid. Kameran föreslår automatiskt en tid för hur länge fotot ska tas. Med ett klick kan användaren öppna en vy för att manuellt bestämma tiden som fotot ska fångas, upp till 28 sekunder. Effekten av förändringen i slutartid simuleras direkt på skärmen. Det gör de enkelt tillgängliga inställningarna lätta att förstå.
Ytterligare en ny funktion gör det möjligt att snabbt filma genom att hålla in slutarknappen. Även här använder mjukvaran sig av hårdvarans nya möjligheter. Mjukvaran kan nämligen automatiskt inkludera video från vidvinkelkameran som ett komplement till huvudkameran för att till exempel hålla en person som är på väg ut ur bild i bild när fotografen har svårt att hänga med. Att kameran gör den justeringen kommuniceras inte till fotografen utan sker automatiskt och bidrar till en enkel men unik användarupplevelse. Funktionen går givetvis att inaktivera men visar hur en ny kamera inte bara kan erbjuda ett nytt perspektiv utan också förbättra existerande funktioner genom bra mjukvara.
Riktigt bra, inte perfekt
Vi saknar fortfarande vissa funktioner i iOS 13. Det är till exempel synd att det inte finns något system för att använda mer än en app samtidigt, det är synd att hemskärmen fortfarande är ett mestadels statiskt fält av appar, där alla appar måste organiseras på hemskärmen så att de blir svåra att hitta och det är synd att det fortfarande inte finns ett enkelt sätt att se om någon notis väntar när skärmen är släkt eller Notiscenter inte är öppet. Med det sagt har iOS 13 aldrig varit så funktionellt och bra för både krävande användare och mer ovana användare som det är i dag. Det är det som gör iOS 13 till en värdig utmanare till Android.
Stäng
Prestanda och lagring
Apples senaste processorchipset, A13 Bionic, fortsätter att visa att Apple är marknadens klara ledare när det gäller utveckling av kraftfulla mobila processorer. A13 Bionic erbjuder så mycket kraft att det nästan känns lite slösat. I dagsläget finns det ingen mjukvara som på riktigt kan utnyttja kraften. Med bra energieffektivitet är det dock snarare en försäkring för framtiden än ett problem för nutiden. Det ger iPhone 11 god marginal för att ha ett långt liv som en riktigt snabb mobil. 64 GB lagringsutrymme är samtidigt väldigt lite för en mobil i klassen och det är synd att användare inte kan framtidssäkra sig med extern microSD-lagring.