UNISOC är en tillverkare av systemkretsar för smartphones som nu börjar dyka upp i Sverige. Motorola Moto G40 presenteras i dag som en modell i en rad nya mobiler från företaget med UNISOCs kretsar. Det är med andra ord dags att ta reda på vilka UNISOC är.

UNISOC är ett företag som startades år 2018 genom sammanslagningen av Spreadtrum Communications och RDA Microelectronics. Företaget är baserat i Shanghai, Kina, och designar systemkretsar som tillverkas av andra företag, i likhet med till exempel Apple och Qualcomm. Många av företagets kretsar tillverkas av TSMC och använder med andra ord samma produktion som flera konkurrenter. I dagsläget används dock främst äldre noder, som troligen ger stora besparingar. Många av företagets senaste kretsar är baserade på 12 nm-teknik, medan de senaste konkurrenterna använder 5 nm. Det betyder att företagets kretsar inte kan erbjuda samma energieffektivitet och prestanda. Det verkar å andra sidan inte vara en huvudmålsättning för UNISOC i dagsläget.

UNISOC

Till Sverige genom Motorola

Alla produkter som lanserats med UNISOC-kretsar har hittills varit billiga. Sedan tidigare finns modeller såsom Motorola Moto E6i, Moto E7i Power och Moto G20 i Sverige. I dag presenteras Moto G40, som använder samma UNISOC T700-krets som Moto G20. Det är en krets som baseras på Arm Cortex-A55 och A75-kärnor klockade till 1,8 GHz. Det är kärnor som liknar de som används i till exempel Snapdragon 670.

UNISOC är fortfarande en liten spelare på marknaden men de växer snabbt. Enligt Digitimes har deras försäljning ökat med 152 procent det senaste året, vilket ska ha gjort de nu är större än Huaweis HiSilicon i Kina.

UNISOC blir nu det första renodlade kretsföretaget som etablerar marknadsandelar i Europa. MediaTek har vuxit snabbt de senaste åren och är nu världens största leverantör av smartphonekretsar, före Qualcomm. De är baserade i Taiwan. För mindre än tio år sen var MediaTek en mycket liten spelare med marknadsandelar i främst billiga mobiltelefoner.

Källa: Digitimes

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + femton =