Det kan vara häftigt att titta upp mot en bar stjärnhimmel men även om stjärnorna, galaxerna, planeterna och satelliterna är vackra att skåda så är det inte alltid lätt att veta vad man tittar på. Det finns ett flertal appar för både iOS och Android som ger användare möjlighet att upptäcka stjärnhimlen utan ett dyrt teleskop.

Vår favoritapp för att utforska stjärnhimlen är Star Chart. Appen är gratis för både iOS och Android men har in-app-köp för dig som vill ha extrafunktioner. För dig som till och med vill ha alla funktioner i appen från början kan du betala 30 kronor för Star Chart Infinite för iOS eller 59 kronor för Android-versionen, som inkluderar alla funktioner och tjänster.

Berättar vad du ser

Du kan använda Star Chart som ett sorts teleskop. Håll bara upp telefonen mot himlen och se de olika stjärnorna, galaxerna och planeterna ovanför dig. Om det är någon speciell ljuspunkt du är intresserad av kan du zooma in med fingrarna eller klicka på den punkten och en informationsruta dyker upp som berättar mer. Vissa platser kan du till och med besöka och studera närmare. Du kan exempelvis klicka på Mars för att se hur planetens yta ser ut och lära dig mer om den.

Stjärnfall i mobilen

Star Chart har även en intressant meteorekalender som låter dig se var och när nästa meteorregn kan ses från Jorden. Appen visar under vilka dagar meteorerna väntas synas och under vilken dag de syns tydligast. Appen kan visa ungefär hur många meteorer som kan ses per timme och var på stjärnhimmeln de kommer att dyka upp.

Star Chart finns alltså att ladda ner i App Store och Google Play. Notera att det finns en gratisapp och en separat app med all funktioner inkluderade. Du kan köpa vissa funktioner i gratisappen men om du vill ha alla funktioner för ett pris är det Infinite-versionen som gäller.

Appar som nämns i artikeln: Star Chart (App Store), Star Chart Infinite (App Store), Star Chart (Google Play), Star Chart ∞ (Google Play)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × tre =