Vi klämmer på Galaxy S9 och S9+ – nästa steg i mobila kameror?

0

Samsung Galaxy S9 har äntligen presenterats. Ett år efter förra årets relativt stora designrevolution, Galaxy S8, är det dags för en ny revolution, förhoppningsvis. Galaxy S9 lägger nu fokus på kamera efter två år av kameraevolutions-torka från Samsung. Vi har tagit en titt på Galaxy S9 och det större syskonet Galaxy S9+.

Galaxy S8-imitatör

Samsung Galaxy S9 är oerhört lik sin föregångare. Faktum är att det är svårt att se någon skillnad på Galaxy S9 och Galaxy S8. Den enda större skillnaden mellan modellerna är faktiskt fingeravtrycksläsaren. Efter gott om kritik för läsarens placering på Galaxy S8 har Samsung flyttat den från sidan av kameran till strax under kameran. Nu är den med andra ord betydligt enklare att nå.

Fingeravtrycksläsaren är dock en av de mindre nyheterna, åtminstone i jämförelse med nyheterna i kameran. Samsung har satsat stort på kameran. Den använder en 12 megapixelsensor som påminner mycket om den kamerasensor som Sony använt i både Sony Xperia XZs och Xperia XZ Premium. Sensorn består av en traditionell CMOS-sensor och en inbyggd minnesmodul. Minnesmodulen gör det möjligt för sensorn att spara mer data på kortare tid. I praktiken betyder det att den kan minimera brus och erbjuda en ny funktion. Med Galaxy S9 och S9+ kan användare filma i ett Super Slow Motion-läge som filmar i 960 bilder per sekund, precis som Sonys kameror. Inspelningen sker bara under bråkdelen av en sekund men saktar ner den betydligt långsammare än traditionella slow motion-lägen.

Justerbar bländare

Kameran har ännu en ny egenskap, som Sony inte redan har. Kameran är nämligen först att erbjuda flera bländarinställningar. Alla andra smartphones på marknaden har fasta bländare. Bländaren styr hur ljus kommer in till sensorn och fasta bländarvärden minskar möjligheten för kameran att ta olika typer av bilder. Galaxy S9 kan justera kamerans bländare mellan två lägen, f/1,5 och f/2,4. Det ger kameran och användaren möjlighet att antingen fånga in mer ljus och skapa ett snävare skärpedjup eller välja det motsatta.

Galaxy S9 och S9+ skiljer sig mer från varandra än vad Galaxy S8 och S8+ gjorde. S9 och S9+ har olika mängd RAM, 4 respektive 6 GB, och S9+ har dessutom en extra kamera. Galaxy S9+ har ett kamerasystem som påminner mycket om kamerasystemet i Galaxy Note 8. Den sekundära kameran har ett teleobjektiv som kan användas för att komma närmare motivet och för att skapa bilder med utsuddad bakgrund. Samsung har alltså skapat betydligt större skillnader mellan modellerna i S9-serien än i S8-serien. De tidigare skillnaderna består dock givetvis. Galaxy S9+ har en 6,2 tum skärm medan Galaxy S9 har en skärm på 5,8 tum. Galaxy S9+ har dessutom ett lite större batteri, 3 000 mAh i Galaxy S8 och 3 400 mAh i Galaxy S9+.

Galaxy S9

Dubbla SIM och det mesta andra

Samsung fortsätter att erbjuda de flesta funktioner man kan tänka sig. Trådlös laddning, vattentätning, Bluetooth 5, dubbla SIM, hörlursport, irisigenkänning och mycket mer. Galaxy S9 ser med andra ord ut att bli en fullspäckad mobil med en unik kamera. För det får konsumenter betala en hel del. Samsung har valt att höja priset på Galaxy S-serien igen. Båda de nya modellerna kostar 900 kronor mer än de motsvarande Galaxy S8-modellerna. Galaxy S9 kostar alltså 8 900 kronor och Galaxy S9+ kostar 9 900 kronor. Lanseringen sker den 16 mars runt om i världen, inklusive Sverige.

Vi på Surfa kommer givetvis testa både Galaxy S9 och Galaxy S9+. Håll utkik efter testerna är på Surfa.se och efter videotester på Surfas YouTube-kanal.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio + sjutton =