Android 7 är den senaste versionen av Android som har skickats ut till många telefoner de senaste månaderna. I operativsystemet finns det många intressanta nyheter. En nyhet som kallas Visningsstorlek är särskilt bra för dig som vill se mycket på din skärm samtidigt men även för dig som har problem med synen.

Den nya inställningen kallas Visningsstorlek och låter dig som användare bestämma hur din telefon ska visa operativsystemet och appar. Genom att ändra inställningen kan du till exempel göra så att du kan se fler SMS från en konversation på skärmen samtidigt och se mer av en webbsida, utan att behöva bläddra. Den kan också hjälpa dig som har svårt att träffa små knappar genom att göra allt som visas betydligt större. Poängen med funktionen är att du kan bestämma hur telefonen ska skala operativsystemet och dess appar. Du kan med andra ord bestämma hur stora knappar, texter, bilder och liknande ska vara på din skärm.

Välj din storlek

Du hittar inställningen för Visningsstorlek på lite olika ställen beroende på vilken smartphone du har. I många versioner av Android ligger inställningen under Skärm och sedan Visningsstorlek i inställningspanelen. I Huawei-mobiler kallas samma inställning för Visningsläge och ligger istället under fliken Visning och i Samsungs kallas den för Skärmzoom och finns att hitta under Display. Oberoende på vad funktionen kallas i din telefon fungerar den på ungefär samma sätt i alla Android-telefoner. Den låter dig välja mellan 3–5 olika inställningsnivåer. Den minsta inställningen gör bilder, ikoner och texter små och den största har den motsatta effekten. När du ändrar inställningen kan du se en förhandsgranskning av hur din ändring påverkar din telefons gränssnitt.

Inställningen av Visningsstorlek kan göras när som helst och är enkel att göra. Vissa tillverkare, så som Huawei, kräver dock att telefonen startas om innan ändringen kan genomföras.

Lättläst text

Om du ändrar din telefons skalning för att få plats med mer på din skärm men tycker att text har blivit för liten och svår att läsa kan du också ändra teckenstorleken i Android. Du hittar inställningen för att ändra teckenstorlek på samma plats som du hittade Visningsstorlek. Här kan du bestämma hur stor texten ska vara i operativsystemets menyer men också i många appar. Denna textinställningen är särskilt praktisk för dig som har problem med synen.

Visningsstorlek och textstorlek är alltså två praktiska inställningar som passar bra för både dig som vill se mer på din skärm men också för dig som vill ha större knappar och större text som är lättare att läsa.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju − fyra =