Har du fortfarande en Windows-telefon? Då är det dags att börja fundera på ett alternativ. Microsoft har nu officiellt slutat ge stöd åt Windows Phone 8.1. Det betyder att alla Windows Phone-telefoner som inte fått en uppgradering till Windows Mobile 10 inte längre kan förvänta sig uppdateringar.

Säkerhet är inte garanterad

Det var i går, den 11 juli som Microsoft officiellt avslutade sitt stöd för Windows Phone 8.1. Förändringen innebär att Microsoft inte längre åtar sig att hålla Windows Phone-telefoner uppdaterade och säkra. Inga säkerhetsuppdateringar kommer att skickas ut till gamla Windows Phone-telefoner över huvud taget. Det gör att Windows Phone-telefoner kan bli osäkra när nya säkerhetshål upptäcks och inte fixas.

Windows Phone 8.1

Fullt funktionellt

Windows-telefoner fungerar fortfarande och kommer troligen inte påverkas rent funktionellt ett tag framöver. Många apputvecklare har visserligen slutat ge stöd åt operativsystemet men det grundläggande operativsystemet förlitar sig inte på aktivt stöd från Microsoft och kommer fortsätta fungera. Ett undantag kan bli appbutiken i systemet. I nuläget finns Windows Store tillgänglig för telefoner som drivs av Windows Phone. Det betyder att användare som fortfarande har en Windows-telefon inte måste byta telefon just nu. Trots det är det bra att börja fundera på ett alternativ.

Även Windows Mobile 10 är en så gott som död mobil plattform. Microsoft skickar fortfarande ut uppdateringar men stödet från apputvecklare är så gott som obefintligt. Microsoft lägger också bara mycket små resurser på operativsystemet, särskilt för konsumenter. Om du har en Windows-telefon och funderar på att byta mobil är Microsofts ekosystem alltså inte ett bra alternativ. Det betyder att du kan välja mellan Android och iOS. Ta gärna en titt i Svenska Smartphoneguiden där du kan hitta förslag på bra telefoner i olika prisklasser och för olika behov.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − tre =