När Xiaomi lanserade Mi 9 för ett drygt år sen blev vi överraskade av den flaggskeppsutmanande mobilens låga prissättning. Den lanserades för 5 000 kronor, trots att den imponerade med flaggskeppsprocessor, bra kamera och funktioner så som trådlös laddning. Xiaomi Mi 10 och Mi 10 Pro får nu ett svenskt pris men dubblerar priset för Mi-serien.

Xiaomi Mi 10 presenterades i Kina för två månader sedan. Nu har den äntligen fått ett bekräftat datum och pris inför den svenska lanseringen. Tillgänglighet börjar redan nu på fredag och priset blir 10 000 kronor för Mi 10 och 12 000 kronor för Pro-modellen. Den billigare modellen har alltså ett dubbelt så högt pris som Mi 9 lanserades med.

För det nya priset får konsumenter också mycket ny teknik. På baksidan finns ett kamerasystem som liknar det hyllade kamerasystemet som finns i Mi Note 10. Under huven finns ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset som ger stöd för 5G sub-6-teknik. Mi 10 har dessutom ett batteri som mäter 4 780 mAh. Pro-modellen nöjer sig med 4 500 mAh men har istället stöd för 50 watts-snaddladdning med den inkluderade snabbladdaren. Båda har stöd för trådlös laddning upp till 30 watt.

En ny prisklass för Mi-serien

Skillnaderna mellan de två modellerna kan vara förvirrande. Mi 10 Pro bjuder i alla fall på ett bättre kamerasystem med en huvudkamera som har bättre optik och en telefotokamera som saknas i Mi 10. Pro-modellen ska dessutom ha en lite mer ljusstark skärm, även om skärmarna annars verkar vara så gott som identiska, med Full HD-upplösning och 90 Hz-stöd.

Xiaomi Mi 10

Med en ny prisnivå följer Xiaomi med OnePlus upp och 10 000 kronors-gränsen. Det gör dock att förväntningarna hårdnar. Mi 10 konkurrerar nu direkt med OnePlus 8 Pro, som också kostar 10 000 kronor. På pappret verkar OnePlus då har fördelen av en mer högupplöst skärm, medan Xiaomi har potential i sitt kamerasystem. Oberoende på hur man ser det så är det uppenbart att Mi-serien har bytt prissegment. Det öppnar för en ny modell som kallas Mi 10 Lite 5G, som alltså tar över i den lägre prisklassen. Den saknar dock fortfarande ett svenskt pris, även om den har ett europeiskt pris: 340 Euro. För det får köpare ett Qualcomm Snapdragon 765G-chipset, en 6,57 tum AMOLED-skärm och ett batteri på 4 160 mAh. Lanseringen sker i maj.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here