Xiaomi Mi 9 – hur kan den stå sig mot OnePlus?

0

Under förra veckan presenterades Xiaomi Mi 9 i Kina. Presentationen kom tillsammans med specifikationer, bilder och information om lanseringen i Kina. Här på MWC-mässan i Barcelona bekräftade Xiaomi dock också nyligen det svenska priset. Vi har dessutom fått klämma lite på den. Nu är då frågan hur Xiaomi Mi 9 kommer kunna stå sig i Sverige?

Mi 9 i Sverige

I Sverige finns det flera intressanta mobiler i den övre mellanklassen eller lägre flaggskeppsklassen. Vi har till exempel OnePlus 6T och Asus ZenFone 5Z. OnePlus är en särskilt intressant spelare eftersom de är det enda företaget som nästan exklusivt fokuserar på det segmentet. OnePlus väntas visserligen också introducera en ny smartphone under våren men frågan är hur Xiaomi Mi 9 kan stå sig emot OnePlus ändå?

Om vi börjar med skärmen så finns det inte egentligen inte så mycket att tala om. Vi har ju inte hunnit testa Mi 9 än men den Full HD-upplösta AMOLED-skärmen ser ut att vara nästan identisk med OnePlus 6T:s skärm. Även Mi 9 har samma typ av inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen.

På baksidan finns ett nytt glasbakstycke med ett lite speciellt utseende. Här finns stöd för trådlös laddning, vilket OnePlus 6T saknar. Här finns också en ny uppsättning kameror: en huvudkamera, en vidvinkelkamera och telefotokamera. Här kan Mi 9 ha ett tydligt försprång eftersom vi redan vet att Xiaomi Mi Mix 3, som vi har testat på Surfa, har en bättre kamera än OnePlus 6T. Xiaomi menar att den nya kameran i Mi 9 är snäppet vassare.

Lite mindre batteri

På insidan har Xiaomi Mi 9 ett 3 300 mAh-batteri medan OnePlus 6T nöjer sig med 3 700 mAh. Det ger OnePlus ett potentiellt försprång. Mi 9 har samtidigt Qualcomms nya Snapdragon 855-chipset som baseras på mer energieffektiva 7 nanometer-transistorer. Hur bra batteritid Mi 9 kan erbjuda är kort sagt oklart.

Ny prisnivå

Xiaomi har sin egen kraftigt anpassad mjukvara medan OnePlus har en lite enklare men ändå anpassad mjukvara. Slutligen är det dock också värt att prata om priset. Med denna jämförelsen är det nämligen uppenbart att Mi 9 och OnePlus 6T har många likheter och är ganska direkta konkurrenter. Det skulle göra ett svenskt pris på runt 6 000 kronor ganska rimligt. Faktum är dock att Xiaomi har utlovat ett pris på 5 000 kronor för Mi 9 i Sverige. Det sätter den då på en ny nivå av prisvärdet.

Vem vet. Xiaomi Mi 9 kanske har någon stor och ännu okänd brist. Det kommer vi ta reda på i vårt test. Som det ser ut nu så verkar dock Mi 9 vara en av det kommande årets mest intressanta smartphone.

Xiaomi Mi 9

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × fyra =