I Kina presenterar i dag Xiaomi en telefon kallad Mi CC9 Pro med världens första 108 megapixelkamera. Kameran assisteras av fyra andra kameror för att erbjuda totalt fem kameror på sin baksida. Samtidigt bjuder Xiaomi in till en svensk lansering av en telefon som också verkar ha fem kameror.

Nära flaggskepp

Mi CC9 Pro verkar vara en nära flaggskeppsmobil. Än en gång verkar Xiaomi vara villiga att göra ett par kompromisser för att hålla nere priset, samtidigt som de till stor del siktar på att konkurrera med de bästa. En sådan kompromiss finns på insidan. Istället för att använda ett av Qualcomms mest kraftfulla chipset, förlitar sig Mi CC9 Pro på ett Qualcomm Snapdragon 730G-chipset, som kan beskrivas som ett chipset för den övre mellanklassen. Det skiljer sig från Snapdragon 730, som bland annat används av Mi 9T, genom en uppgraderad grafikkrets.

Först till 108

Även om processorn kanske inte når den absoluta toppen verkar kameran definitivt göra det. Xiaomi blir först med Samsungs ISOCELL 108 megapixelsensor. Den speciella sensorn sparar 27 megapixelbilder genom att slå ihop fyra pixlar till en. Med en sensorstorlek på 1/1,33 tum och ett bländarvärde på f/1,69, har den potential att fånga mycket ljus. Kameratest-sajten DXOMark har redan testat kameran och ger den toppbetyg. Utöver huvudkameran har Mi CC9 Pro också två telefotokameror, en med två och en med fem gånger zoom. Den fjärde är en vidvinkelkamera och den femte är en dedikerad makrokamera.

Xiaomi Mi CC9 Pro

På framsidan av Mi CC9 Pro finns en Full HD-upplöst 6,47 tum AMOLED-skärm som gör den till en relativt stor smartphone. Storleken utnyttjas väl med ett batteri som mäter 5 260 mAh. Xiaomi har dessutom lyckats få plats med ett hörlursuttag, vilket gör den ovanlig för sin klass.

Något är planerat för Sverige

Xiaomi har bara presenterat Mi CC9 Pro för lansering i Kina. Företaget har dock bjudit in svensk press till någon typ av lansering i Stockholm den 13 november, med en bifogad bild på vad som ser ut att vara Mi CC9 Pro:s kamerasystem. Även om Xiaomi inte har utlovat en lansering av Mi CC9 Pro i Europa är något uppenbarligen på väg. Med ett pris på 2 800 yuan lanseras den i alla fall för nästan samma pris i Kina som Mi 9 lanserades för i våras, som hade ett lanseringspris på 5 000 kronor i Sverige.

Uppdatering: Mi CC9 Pro har nu presenterats som Mi Note 10 för den europeiska marknaden. Sverige-detaljer får dock vänta till 13 november. (6 november 13:30)

Källa: GSMArenaDXOMark

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here