Vikbara smartphones är fortfarande ovanliga och antalet företag som säljer vikbara modeller är få. I Sverige är det i praktiken bara Samsung och Motorola. Nu presenterar Xiaomi sin första vikbara smartphone. Xiaomi Mi Mix Fold har en design som liknar Samsung Galaxy Fold-serien, med en inre skärm som kan vikas upp till en mindre surfplatta.

Liknar konkurrenterna

Xiaomi Mi Mix Fold har en design som vi känner igen. Både Huawei och Samsung har modeller med inre böjbara skärmar som vecklas ut till ett surfplatta-liknande format, med en fast yttre skärm. Den inre skärmen i Mi Mix Fold mäter åtta tum och har ett 4:3-format. Den har upplösning på 2 480 x 1 860. Det gör skärmen lite större än Samsungs 7,6 tum skärm. På utsidan finns en 6,52 tum skärm med ett avlångt 27:9-format. Den yttre skärmen har en uppdateringsfrekvens på 90 Hz medan den inre nöjer sig med 60 Hz.

Skärmen är kanske imponerande men Xiaomis riktiga innovation kommer från kameran. För det första lanserar Xiaomi en egen krets kallad Surge C1. Det är en bildbehandlingsprocessor som kompletterar de jobb som Snapdragon 888-processorn normalt gör. Processorn ska ha särskilt ansvar för kamerans autoinställningar av fokus, exponering och vitbalans.

Helt unik vätskekamera

Den största innovationen kommer från kamerahårdvaran. Utöver en ganska normal 108 MP-kamera, som vi känner igen från Mi 11, har Mi Mix Fold också en världsunik vätskebaserad telefoto-kamera med tre gånger zoom i relation till huvudkameran. Kamerans optik har kompletterats med en vätska som kan manipuleras av kameran för att böja ljus likt normal optik. Det ska ge kameran större möjlighet att ha en flexibel autofokus som gör att den kan ta bilder på tre centimeters avstånd. Det är oklart hur den nya tekniken påverkar bildkvalitet men Xiaomi kan åtminstone skryta med att de är först med den.

Mi Mix Fold har som sagt ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset. Det drivs av batterier som mäter 5 020 mAh totalt. Processorn får assistans av 12 eller 16 GB LPDDR5-RAM och upp till 512 GB lagring. Xiaomi har dessutom satsat på stora högtalare och en keramisk baksida.

Xiaomi Mi Mix Fold kommer att lanseras i Kina den 16 april med ett pris runt 13 500 kronor. Det är inte säkert att modellen är aktuell för en svensk lansering. Vi kan i alla fall räkna med ett betydligt högre pris om den skulle nå svensk handel.

Källa: Twitter (@Xiaomi)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × ett =