Apple iPhone 12
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:5G-funktionalitet saknas för användare som använder både nanoSIM och eSIM.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Bra huvudkamera
+ Vattentät till 6 meter
+ Dolby Vision-kamera
Nackdelar
- Saknar telefotokamera
- Laddare ingår inte
- Saknar hörlursport
- Lightning-port
Kamera8.1
Skärm8.7
Batteri7.5
Kamera8.1
Skärm8.7
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 12 lanseras med en ny design och skärm. Det är nyheter som sätter fingret på föregångarens största svagheter. Det ger oss en vanlig iPhone som inte längre gör tråkigt stora kompromisser. Kameran fortsätter att vara ovanligt enkel med tanke på konkurrenternas avancerade system. Den presterar ändå bra i många situationer och gör nu HDR-video enkel att fånga och dela för första gången i en smartphone. Ny 5G-teknik och en otroligt kraftfull processor är trevliga bonusar som förgyller en av de bästa iPhone-upplevelserna vi kan minnas. Bortom iPhone-bubblan finns det mobiler med snabbare skärmar, bättre telefotokameror och bättre batteritider. Även i Android-sfären kan dock få erbjuda den kvalitet och funktionalitet som iPhone 12 gör i sin klass.

 

Hårdvarudesign

iPhone 12 introducerar en design som ger serien en helt ny karaktär. De platta kanterna ger ett industriellt utseende, i kontrast till de senaste årens snällt runda iPhones. Den största praktiska fördelen med designen är de minskade yttermåtten och skärmkanterna som gör iPhone 12 enklare att hålla och ger den ett mer modernt utseende.

Läs mer om hårdvaran

iPhone 12 lanseras med många nyheter. Utöver en processor och 5G-stöd, är det designen som är den mest uppenbara nyheten. I vanlig ordning får nyheter i designen ovanligt mycket uppmärksamhet i Apples mobiler. Den nya designen lämnar ett designkoncept som Apple har följt i sex år, sedan introduktionen av iPhone 6. Konceptet har gett iPhones ett runt, mjukt och snällt utseende som helt har saknat hårda kanter och hörn. iPhone 12 återgår nu till platta sidor, i stil med vad som användes av iPhone 4- och iPhone 5-modeller. Det ger iPhone 12 ett hårdare och kantigare utseende som gör den mer distinkt.

Mycket mindre

Det kanske låter som att de platta sidorna gör telefonen otrevlig att hålla. Kanterna är minsann hårda, lite vassa och de kan uppfattas som lite obekväma. Faktum är dock att de också löser ett praktiskt problem som de äldre modellerna har haft. Med de skarpa hörnen är det lättare att få ett stadigt grepp om mobilen. En viktig del av telefonens ergonomi är dessutom dess storlek. Där har iPhone 12 en tydlig fördel. Trots att iPhone 12 har en skärm med exakt samma storlek som iPhone 11, är iPhone 12 betydligt mindre än sin föregångare. Mindre skärmramar ger mindre yttermått som gör iPhone 12 lättare att hålla. Skillnaden i bredd gör störst skillnad. Där skiljer fyra millimeter. Det är en skillnad som kanske inte låter stor men som definitivt gör iPhone 12 trevligare att använda än den klumpigare iPhone 11-modellen.

På tal om storleken så är vikten en annan aspekt som skiljer iPhone 12 från föregångaren, och många konkurrenter i klassen. Med en vikt på endast 162 gram, är iPhone 12 en av flaggskeppsmarknadens lättaste mobil. Det är ännu en förändring som gör att iPhone 12 känns som en betydligt smidigare mobil än iPhone 11.

Väntad kvalitet

Trots den låga vikten fortsätter Apple att leverera byggkvalitet i absolut världsklass. Bakstycket, framsidan och metallsidorna är så tätt monterade att de knappt känns som separata delar. De matta sidorna signalerar samtidigt att iPhone 12 inte tillhör Apples dyraste produktserie, som har blanka sidor sedan iPhone X. Detta är dock en praktiskt meningslös designskillnad.

Längs höger sida finns en på/av-knapp. Den är bred och lätt att känna sig fram till. Som en konsekvens av den platta designen sticker dock knappen inte ut lika mycket som på tidigare modeller. Vi tycker också att den erbjuder lite sämre fysisk återkoppling än tidigare. En mycket liten designdetalj här på höger sida är för övrigt de två myndighetsloggorna som har flyttats hit från baksidan.

På vänster sida finns volymknappar och ett reglage för att sätta telefonen i olika ljudlägen. Även här tycker vi att knapparna är lite svårare att använda än på tidigare modeller, på grund av den platta designen. Längre ner på sidan finns en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort. Detta kan kompletteras med ett eSIM. Båda SIM-korten kan dock inte att användas tillsammans med 5G. I vanlig ordning finns inte heller någon plats för minneskort.

Undersidan har en Lightning-port, en mikrofon och en högtalare. Här finns alltså inga betydande nyheter. I vanlig ordning finns ingen hörlursport och ingen USB Typ C-port. Apple verkar fast bestämda vid att inte ge iPhone den annars universellt använda porten, trots att den inkluderade laddningskabeln ansluter till laddare med USB Typ C.

Vattenskydd och MagSafe

Apple fortsätter att leda branschen när det gäller vattenskydd. Även om ingen telefon är helt garanterat vattentät i alla lägen, utlovas nu ett bättre skydd med iPhone 12 än vad som finns i någon motsvarande mobil på marknaden. Apple utlovar nu skydd mot sex meter djupt vatten. Det ska skydda den mot fler vattenskador. I samma veva utlovar Apple också betydligt starkare glas som ger bättre skydd mot fallskador. Detta är påståenden som är svåra att verifiera. Det är ändå sant sedan tidigare att Apple har utvecklat och tillverkat avancerade och exklusiva glastyper som har varit mer stöttåliga än glas som används av konkurrenterna.

En stor nyhet för hela iPhone 12-serien är ett nytt typ av tillbehörsfäste som Apple kallar MagSafe. Fästet består av en ring av magneter på baksidan av telefonen och låter tillbehör och laddare fästas där magnetiskt. Det ska göra det enkelt att garanterat ladda telefonen trådlöst, utan att riskera att laddaren är fel placerad. Fästet fungerar bra med den MagSafe-laddare som vi har testat. Den stora potentialen i fästet ligger dock i tillbehör som kommer från andra tillverkare som kan expandera fästets användningsområden i framtiden.

Stäng

 

Skärm

Skärmen är kanske den enskilt största nyheten i iPhone 12. Den tar föregångarens lågupplösta LCD-skärm till den kvalitet som vi blivit vana vid från Pro-serien. Den nya skärmen mäter 6,1 tum och har en upplösning på 2 532 x 1 170, vilket ger tillräcklig detaljrikedom för att konkurrera med de mest högupplösta konkurrenterna. Skärmens färgåtergivning är i praktiken omöjlig att skilja från perfekt och med OLED-tekniken erbjuds extrem kontrast. Med en maximal ljusstyrka på 640 nits i vårt fullskärmstest finns det ljusare konkurrenter men en maximal ljusstyrka på 1 257 i HDR-material, är i alla fall imponerande. I jämförelse med de bästa konkurrenterna är det då egentligen bara en högre uppdateringsfrekvens än 60 Hz som saknas.

 

Högtalare

iPhone 12 har två högtalare, en på undersidan och en i hörluren. Tillsammans producerar de imponerande ljud med hög volym och kvalitet. Högtalaren i hörluren har bristande bas och får problem med distorsion på höga volymer. Tillsammans lyckas de två högtalarna dock komplettera varandra väl. I kombination med imponerande mjukvara lyckas Apple erbjuda en stereoseparation som är något utöver det vanliga. Det är dock ingen nyhet. När vi jämför med iPhone 11 Pro hör vi ingen betydande skillnad. Apple håller kort sagt samma höga nivå.

 

Batteri

Apple iPhone 12 lanseras med en ny processor, en ny skärm och ett lite mindre batteri än i föregångaren. Apple utlovar ändå så gott som oförändrad batteritid. Det tyckte vi lät lite optimistiskt när vi fick höra det och i praktiken ser vi mycket riktigt lite sämre batteritid med iPhone 12 än med iPhone 11. Det ger krävande en batterimarginal på 30 till 40 procent efter en dags användning. Vid lätt användning kan den klara två dagar. Det är fortfarande bra i jämförelse med många äldre iPhone-modeller och är mer än nog för de allra flesta användare. Apples Max-modeller erbjuder fortfarande betydligt mer och samma gäller många konkurrerande Android-mobiler. Med det sagt är Apples trådlösa laddning nu betydligt snabbare, med 15 watt-stöd. Det är inte en självklar funktion i prisklassen.

 

Kamera

I hårdvaran är det inte mycket som är nytt med kamerasystemet i iPhone 12. Den enda större skillnaden är ett nytt objektiv som sänker bländarvärdet från f/1,8 till f/1,6. Det är en skillnad vars effekter inte är helt enkla att se. Även utan stora förbättringar i huvudkameran eller ett häftigt telefotoobjektiv, kan iPhone 12 stångas med några av de bästa stillbildsmobilerna på marknaderna. När det gäller video tar också Apple en ledning med stöd för automatisk inspelning av Dolby Vision-video.

Läs mer om kameran

Med tanke på bristen på nyheter i hårdvaran, är det inte konstigt att vi har svårt att se förbättringar i praktiken. I jämförelse med iPhone 11 Pro, ser vi inga som helst förbättringar i många ljusa miljöer. Det betyder att Apple fortsätter att leverera prestanda i absolut världsklass med hög detaljrikedom, breda dynamiska omfång och bra färgåtergivning. I vissa situationer tycker vi oss se effekterna av ett lite kortare skärpedjup som kan skapa sämre skärpa i delar av bilden. Skillnaderna är dock minimala.

Kamerans förbättrade optik skulle möjligen kunna demonstreras i mörka miljöer. Även där har vi dock svårt att se några betydande förbättringar. Apples nattläge är effektivt och ger bra skärpa med väl avvägd brusreducering. Nattläget ger ofta lite övermättade färger, precis som tidigare. iPhone 12 presterar helt enkelt bra, särskilt för sitt pris. Vi kan dock inte se några betydande förbättringar.

Ett brett perspektiv

Vidvinkelkameran fortsätter i sitt utslagna spåret. Det betyder att den erbjuder ett intressant perspektiv med ett helt dynamiskt omfång. Apple kan dock inte undkomma faktumet att optiken saknar detaljrikedom längs kanterna. Det är egentligen bara mitten av bilden som har ordentlig skärpa.

Dolby Vision-video

I kameraappen finns ett nytt stöd för Dolby Vision-inspelning. Dolby Vision är ett system för att spela in video med ett brett färgomfång och ett brett dynamiskt omfång, HDR. Det är nytt för branschen men också nytt för Dolby. iPhone använder en ny version av Dolby Vision som gör det möjligt att spara en Dolby Vision-video i ett format som gör videon tillgänglig i olika versioner, beroende på vilken enhet som ska spela upp den. När videon skickas till eller spelas upp på andra enheter kan den spelas upp i full Dolby Vision-kvalitet. På enheter med stöd för HDR, men inte Dolby Vision-stöd, kan samma video spelas upp med HDR10-stöd. När telefonen vill dela med andra enheter med okänt stöd eller utan HDR-stöd, kan samma videos skickas i SDR-video.

HDR-loggan i det övre vänstra hörnet berättar att Dolby Vision är aktivt.

Det nya Dolby Vision-formatet ger användare möjlighet att alltid spela in video i Dolby Vision. Det skiljer iPhone 12 från konkurrenter som tidigare har kunnat spela in i HDR-format men som har krävt att användare aktiverar ett speciellt läge för att göra det. Med iPhone 12 spelas HDR-information alltid in och finns tillgängligt när den behövs. Det fungerar bra i vissa applikationer. Videon ser särskilt imponerande ut på en iPhone. Att exportera videon för att redigera den på en dator eller visa på en TV är dock lite klurigt eftersom stöd för Dolby Vision-formatet är begränsat, även på Mac-datorer.

Stäng

 

Mjukvara

Tillsammans med lanseringen av nya iPhones lanseras också nya versioner av iOS. Denna gången introducerar iOS 14 många nya funktioner som tar iPhone närmare Android när det gäller funktionalitet. Nyheterna för årets nya hårdvara är små. Upplevelsen är därför nära identisk med iPhone 11.

Läs mer om mjukvaran

iOS 14 kan beskrivas som en större utveckling av operativsystemet än vad Android 11 är för Android. Det beror möjligen på bristande funktionalitet i iOS sedan tidigare. Ett utmärkt exempel är att Apple äntligen har valt att introducera något annat än appar på hemskärmen av iPhones. Nu kan användare lägga till widgets och gömma appar för att göra dem tillgängliga i ett Appbibliotek. Det är funktionalitet som alltid funnits i Android. Apples nya widgets öppnar för en helt ny typ av anpassning. Det har skapat imponerande kreativitet bland iPhone-användare som vill ha mer unikt designad mjukvara. Widgets öppnar dessutom för mer produktivitet genom att göra information tillgänglig, utan att användare behöver besöka appar för att få den. Den kritik som kan riktas mot Apples implementering av widgets är att de är helt statiska. Information uppdateras därmed sällan och de går inte att interagera med, till skillnad från widgets i Android.

Siri har fräschats upp med ett mer kompakt utseende som visar resultat i toppen av skärmen och låter appar fortsätta visas i bakgrunden. Appar i bakgrunden förblir däremot inaktiva och går inte att interagera med.

Till skillnad från nya Siri, går det att mulitaska med operativsystemets nya stöd för picture-in-picture. Funktionen gör det möjligt att spela en video i ett flytande fönster, samtidigt som en app är öppen i bakgrunden. Fönstret kan flyttas runt på skärmen och har inbyggda kontroller för att styra uppspelningen.

Närmar sig Android

En stor nyhet i iOS 14 är möjligheten att välja standardapp som webbläsare och mailapp. Det gör att det till exempel går att använda Chrome och Gmail istället för Apples förinstallerade appar. Det är en funktion, i en lång rad funktioner, som Apple har implementerat och på det sättet kommit närmare Android i anpassningsbarhet och funktionalitet.

iOS 14 är ännu ett steg i en lång utveckling som gör iOS allt mer likt Android när det gäller funktionalitet. iOS 13 erbjöd liknande förbättringar. Apples operativsystem har alltid varit väl designat för användare som vill ha en enkel användarupplevelse. Nu är det dessutom bättre för användare som önskar mer funktionalitet och flexibilitet.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Apple leder marknaden med en närmast pinsam marginal. Nya Apple A14-kretsen tar ännu ett steg in i framtiden för mobila processorer och blir först med fem nanometer-teknik. I kombination med Apples egen processordesign, tar Apple ett försprång framför Android-konkurrenterna som är nära 50 procent, i vissa fall. Apple erbjuder ett särskilt stort försprång när det gäller enkärnig CPU-prestanda, vilket hjälper för att ge bra vardagsprestanda i många applikationer. Även grafikprestandan är ofta runt 50 procent högre än motsvarande Android-mobiler. Det ger prestanda som gör stora ”gaming”-mobiler pinsamt långsamma i jämförelse. Med 64 GB lagring har Apple ett billigt alternativ. Det finns modeller med 128 eller 256 GB lagring men det saknas möjlighet att expandera utrymmet med minneskort.

 

5G

Apple iPhone 12 har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Apple iPhone 12 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu. Det är samtidigt värt att notera att 5G-stödet endast fungerar med ett SIM-kort, inte med två.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 170 x 2 532
Storlek 146,7 × 71,5 × 7,4 mm
Vikt 164 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Ja, Qi
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A14, 3,1 GHz
Lagring 64/128/256 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 2 815 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 3 =