Apple iPhone 13
8.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Telefonen säljs inte med inkluderad laddare. Den inkluderade kabeln har USB C i ena änden.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra batteritid för formatet
+ Pålitlig kamera
Nackdelar
- Saknar alltid på-funktion för skärmen
- Lightning-porten
- Långsam 60 Hz-skärm
Kamera8.4
Skärm8.7
Batteri7.8
Kamera8.4
Skärm8.7
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 13 ligger efter Pro-serien och resten av marknaden med sin långsamma 60 Hz-skärm. Det är tråkigt och en märkbar nackdel. Det är också en av mycket få svagheter med iPhone 13. Den nya modellen har en ännu bättre kamera, en mer kraftfull processor, en ljusare skärm och inte minst betydligt bättre batteritid. Det finns klara fördelar med Apples dyrare modeller men iPhone 13 erbjuder förbättringar på punkter som är viktiga för normala användare – för de som inte behöver en ”pro”-modell. Den ljusare skärmen gör den enklare att se i solen, batteritiden tar bort batteriångest för många och den nya kameran gör det enklare att få pålitligt bra resultat. iPhone 13 är kort sagt en väldigt bra iPhone för de flesta.

 

Hårdvarudesign

iPhone 13 har inte mycket nytt men varför ändra ett vinnande koncept? Designen är relativt kompakt, mycket väl konstruerad och branschledande i sin vattentätning. Glasbaksidan är samtidigt iPhones största designsvaghet då den är dyr att reparera hos Apple.

Läs mer om hårdvaran

Apple iPhone 13 är en iPhone med minst sagt små designnyheter. Kameran på baksidan har fått sin ena kamera flyttad. Det är en förändring som uppenbart gjorts för att differentiera iPhone 12 och iPhone 13. Den ena kamerans position gör med sannolikhet ingen praktisk skillnad alls. Det är helt enkelt ett sätt att skilja iPhone 12 från iPhone 13.

Små skillnader

Om vi ska vara petiga så är kameramodulen på iPhone 13 en gnutta större än på föregångaren. Skillnaden är svår att se men den har betydelse för till exempel mobilskal, som inte är kompatibla mellan iPhone 12 och iPhone 13. Baksidan är i övrigt helt oförändrad. Den är gjord av glas som har en blank finish. Glaset marknadsförs som Ceramic Glass. Det ska vara tillverkat på ett unikt sätt som gör det mer tåligt än konkurrenterna. Det har vi svårt att verifiera. Vi kan däremot verifiera faktumet att glaset inte byts ut av Apple när det går sönder. Det gör en reparation av baksidan till ett utbyte, som kostar väldigt mycket pengar, över 5 000 kronor.

Sidorna av telefonen har samma platta design som tidigare. Det gör telefonen lite kantig och inte särskilt ergonomisk. Kanterna betyder samtidigt att vi har något att hålla om och ger oss bättre grepp än Apples tidigare närmast tvålformade produkter. Kanterna är gjorda av aluminium, som ger en stadig känsla i handen. Det rostfria stålet i Pro-modellerna kan kännas bättre i handen och kanske se bättre ut men vi har anledning att föredra aluminium. Den matta finish som iPhone 13 har drar till exempel inte åt sig fingeravtryck lika enkelt och ser renare ut i längden.

Som vanligt har iPhone 13 en på/av-knapp längs höger sida och volymknappar längs vänster. Knapparna ger bra fysisk återkoppling men är lite opraktiskt placerade eftersom den övre volymknappen och på/av-knappen är lätta att trycka in samtidigt, av misstag, vilket gör att vi får ett bibliotek av skärmdumpar i telefonen. Vi kan i alla fall uppskatta det fysiska ljudreglaget som gör det snabbt och enkelt att sätta telefonen i ljudlöst läge.

Tre SIM?

Längs vänster sida finns även en kortläsare som har plats åt ett nanoSIM. Det finns alltså varken dubbla nanoSIM-platser eller en plats för microSD-kort. iPhone 13-serien är dock först ut på marknaden med stöd för dubbla eSIM. Vi kan ändå bara använda två telefonnummer men med det nya stödet är det enkelt att slippa de fysiska korten och ha kortplatsen ledig för till exempel en utlandsresa.

Kortplatsen samt alla andra portar och ingångar är väl skyddade mot vatten. Apple utlovar vattentätning ner till sex meters vattendjup. Tätningen skyddar telefonen från skada av rent vatten och är inte en garanti. iPhone 13 har ändå bättre skydd än någon flaggskeppsmobil i sin klass.

Lighning, igen

Längs undersidan finns en mikrofon, högtalare och Lightning-port. Apple menar att porten ger stöd för ett enormt utbud av tillbehör som är unikt för iPhone. Vi kan samtidigt konstatera att Apple redan använder USB C-portar på iPads och MacBooks för laddning och dataöverföring. Lightning-porten är begränsad till USB 2.0 och har inte kompatibilitet med bokstavligt talat någon annan modern smartphone. Den är kort sagt helt ensam om att behöva en dedikerad laddningssladd. Apple borde ha bytt till USB C i iPhone för länge sedan. Med Lightning i iPhone 13 är det pinsamt.

På framsidan av iPhone 13 är det mesta sig likt. Här finns en 6,1 tum skärm med relativt tunna skärmkanter som är symmetriska runt skärmen. I överkanten finns en flärp som ger utrymme för TrueDepth-systemet, som gör FaceID möjligt. Denna gången är flärpen lite mindre – 20 procent mindre till ytan. Skillnaden märks på längden inte höjden. Den användbara skärmytan är därför knappt förändrad och Apples operativsystem gör inte mycket för att utnyttja det nya utrymmet bredvid flärpen. Förändringen är kort sagt ganska meningslös. Den har i alla fall tvingat hörluren upp till kanten av telefonen, även om inte heller det ger någon större skillnad.

En detalj som saknas på framsidan är en notislampa eller alltid på-skärm. Det är en brist som vi klagat på i många år. Det finns fortfarande inget sätt att veta vad klockan är eller om en notis väntar utan att aktivt väcka telefonen.

Stäng

 

Skärm

Apple iPhone 13 har nästan exakt samma skärm som sin föregångare. Den är tillräckligt högupplöst för att konkurrera med de bästa och erbjuder exakt så bra färgåtergivning som vi väntar oss från Apple. Den är alltså nära perfektion. Årets modell är märkbart mer ljusstark än tidigare. Vi mäter den till 871 nits, i jämförelse med iPhone 12s 640 nits. Det gör den lättare att se och använda utomhus. Utöver det är nyheterna tråkigt få. Vi är till exempel besvikna på skärmens låga uppdateringsfrekvens, 60 Hz. Det gör att den känns långsam och hackig i jämförelse med konkurrenternas snabba 120 Hz-skärmar.

 

Högtalare

Högtalarna i iPhone 13 är riktigt bra. De erbjuder stereoljud med bra separation och ljudkvalitet i behåll vid hög volym. Den kan få små problem med distorsion i mellanregistret när vi drar upp den till max och basen är inte riktigt lika bra som i 13 Pro Max. För sin storlek är det samtidigt få som är så bra som iPhone 13. Vi har helt enkelt svårt att klaga. iPhone 13 fungerar utmärkt för röstsamtal, videos och musik.

 

Batteri

Med iPhone 13 har Apple gjort stora framsteg med batteritid. En ny processor ger särskilt imponerande batteritid vid videouppspelning. Det kompletterar iPhones sedan tidigare utmärkta standby-tid. Den ljusstarka skärmen kan sluka energi på soliga dagar men med blandad användning erbjuder iPhone 13 äntligen riktigt bra batteritid, utan att vara stor och klumpig. Många normala användare kan avsluta dagar med 40–50 batteriprocents marginal. Det är riktigt bra för telefonens storlek och prestanda och det är en nyfunnen styrka för Apple. Med stöd för USB PD-snabbladdning och standardiserad trådlös Qi-laddning, är det dessutom enkelt att hålla telefonen laddad. Det gör att vi blir av med batteriångest och det ger batteriet en längre total livstid.

 

Kamera

iPhone 13 har en uppgraderad huvudkamera som hämtas från iPhone 12 Pro Max. Bättre stabilisering gör att det är enklare att få pålitligt bra resultat. iPhone 13 saknar visserligen häftiga telefotokameror men en bra huvudkamera gör den till en bra kameramobil för både stillbilder och video.

Läs mer om kameran

Apple iPhone 13 har samma kamera som iPhone 12 Pro Max. Du läste rätt. Förra årets värsting, inte årets värsting. För den vanliga iPhone-modellen är det ändå en ordentlig uppgradering. Nyheten betyder att huvudkameran har en större sensor och bättre stabilisering än tidigare. Det ger små förbättringar i flera miljöer med lite bättre detaljrikedom tack vare bättre brusreducering och ett effektivt HDR-läge samt bra nattfotografering även på fri hand. Det gör det enkelt att få riktigt bra resultat från iPhone 13. iPhone 13 Pro Max har ännu bättre prestanda men skillnaderna i ljusa miljöer är mycket svåra att se. Huvudkameran är kort sagt inget du behöver skämmas för med iPhone 13. Den erbjuder mycket bra detaljrikedom, dynamiskt omfång och bra prestanda när ljuset tryter.

Bara två kameror?

iPhone 13 har bara två kameror, ovanligt få för dagens marknad. Det gör den helt klart mindre flexibel än många andra telefoner. I årets serie är faktiskt skillnaden gentemot Pro-modellerna ännu större. Utöver att iPhone 13 saknar en telefotokamera, saknar den också den makrofunktion som just introducerats till Pro-serien. Kvar är i alla fall vidvinkelkameran.

Vidvinkelkameran är av samma typ som vi såg i förra årets modeller. Den presterar därmed helt okej i ljusa miljöer. Skärpan brister i allmänhet och särskilt längs kanterna. Det gör att vidvinkelbilder från iPhone 13 gör sig bäst i små format. Skillnaderna mot den bättre vidvinkelkameran i Pro-modellerna är små i ljusa miljöer och är mer påtagliga när ljuset tryter, då iPhone 13 får problem med brus.

För videoinspelning är iPhone 13 otroligt bra, särskilt med tanke på sitt pris. Kameran fångar video med imponerande stabilitet och ett bra HDR-läge som är enkelt att använda och konsumera. Det enda verkliga försprång som konkurrenterna har är 8K-inspelning. Det är ett definitivt försprång som ger video från till exempel Galaxy S21 högre detaljrikedom. HDR-läget i iPhone 13 ger samtidigt mer synliga fördelar som vi tror är mer användbara för många vanliga användare.

Opålitligt cinematisk

För videoinspelning finns ett nytt läge kallat Cinematisk. Det låter möjligen bra men det känns i dagsläget väldigt ofärdigt. Det fungerar inte så pålitligt som Apple försöker få det att framstå. Läget ska fokusera på motiv och sudda ut objekt som är i andra fokusplan. Läget kan automatiskt byta mellan personers ansikten baserat på vad som händer i scenen. Vår erfarenhet är att läget endast är användbart i statiska miljöer och att det ändå kan vara opålitligt. Det är helt enkelt enklare att fokusera manuellt när vi filmar eller till och med göra det i efterhand. Då kan det Cinematiska läget vara ett roligt sätt att skapa videos med ett professionellt utseende. Vi kan samtidigt notera att läget är begränsat till Full HD-upplösning. Det är med andra ord ändå inte anpassat för professionella sammanhang.

Den främre kameran är identisk med förra årets telefoner. Den har fast fokus men ett stort skärpedjup som gör det lätt att få rätt fokus. Bildhanteringen är generellt mycket bra med bra exponering av olika typer av hudtyper. Videoinspelning med selfiekameran är särskilt bra med hög kvalitet och ett brett dynamiskt omfång även med den främre kameran.

Stäng

 

Mjukvara

iOS 15 gör iPhone ännu bättre. Det ger stabilitet och funktionalitet i ett paket som känns väl polerat. Ny funktionalitet gör det enklare att styra när och hur telefonen stör oss så att vår iPhone kan anpassas efter oss, inte tvärtom.

Läs mer om mjukvaran

Apple är ensamma om sitt operativsystem och de är den enda tillverkaren i Sverige med ett eget operativsystem. Det ger stora fördelar som främst uttrycks i ett starkt ekosystem av produkter och tjänster som kan vara svåra att slita sig från. En stark anledning att välja iPhone framför alla andra är mjukvaran. iOS har också blivit bättre med åren. Medan Android riktar sig till en allt bredare målgrupp och fokuserar mer på användarvänlighet än funktionalitet, har iOS gått i motsatt riktning. Det har gjort iOS till ett mer komplett operativsystem som visserligen fortfarande har designade begränsningar men som nu är mer flexibelt än någonsin.

Fokus-profiler

Utöver den flexibilitet som Apple har gett iOS de senaste åren, har Apple också fokuserat mycket på kontroll. Användare ska inte längre behöva acceptera hur iPhones fungerar som standard. De ska kunna anpassa sin användarupplevelse och själv skapa en kraftfull upplevelse. Vi tänker på saker såsom widgets, Genvägar, standardwebbläsare och mycket mer. Nu kan även notiser kontrolleras bättre med en funktion som kallas Fokus. Den nya funktionen gör det möjligt att kontrollera vilka kontakter och appar som kan störa under olika delar av dagen och veckan. Fokus-profiler kan till exempel skapas för att Tinder-matchningar inte ska dyka upp på arbetstid och meddelanden från chefen inte ska störa när det är läggdags för barnen. Tillsammans med en redan utmärkt Stör ej-funktion är det lätt att se till att iPhone inte stör för mycket.

Live text

Det finns egentligen hundratals små och stora nyheter i iOS 15 och vi ska inte gå igenom alla. En intressant nyhet kallas Live text. Den är avstängd som standard men går att aktivera under Allmänt – Språk och region. När den är aktiv dyker den upp som en symbol i kameraappen när vi för kameran över text. Ett knapptryck fångar texten som vi sedan kan kopiera direkt till ett textdokument eller en textchatt. Vi kan dessutom översätta texten direkt i kameraappen eller slå upp ord vi inte känner till. I dagsläget finns funktionen för engelska, franska, italienska, kantonesiska, kinesiska, portugisiska, spanska och tyska.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Apple A15 Bionic är inte riktigt samma krets i iPhone 13 som i iPhone 13 Pro/Max. Den saknar en grafikkärna. Det gör viss skillnad i mycket grafiskt tunga applikationer. I våra krävande tester presterar den runt 10 procent sämre än iPhone 13 Pro Max. Det betyder ändå att den är över 30 procent bättre än den snabbaste Android-mobilen med Snapdragon 888, även efter att A15 Bionic sjunkit i prestanda vid tio minuter av intensiv belastning. Det är otroligt imponerande. Apples ledning är närmast pinsam för Android-konkurrenterna. Med 128 GB lagring i basmodellen behöver de flesta inte heller oroa sig för lagringsproblem. Om du vill filma mycket video går det dessutom att köpa en version med 512 GB lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 170 x 2 532
Storlek 146,7 × 71,5 × 7,7 mm
Vikt 174 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja, Qi
5G Ja, sub 6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A15 Bionic, 3,22 GHz
Lagring 128 GB/256 GB/512 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 240 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja, dubbla
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 15 =