+ Fysisk kameraknapp
+ Hög byggkvalitet
+ MicroSD-kortläsare
- Reklamappar
- Kamera i mörka miljöer
- Dålig högtalare
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Sony Xperia XA imponerar med en stadig konstruktion, kompakt design och ljusstark skärm men lider av en dålig högtalare, medelmåttig kamera och kort batteritid. Eftersom det finns gott om bra konkurrenter inom Xperia XA:s prisklass är särskilt telefonens korta batteritid svår att acceptera. Trots många bra sidor är därför Xperia XA svår att rekommendera till någon.
Hårdvarudesign
I Sonys ganska nya Xperia X-serie hittar vi den billiga Xperia XA-modellen. Trots sitt relativt låga pris erbjuder Sony Xperia XA en ganska imponerande byggkvalitet. Visst finns det skillnader mellan Xperia XA och de dyrare syskonen men skillnaderna är förvånansvärt små.
Läs mer om hårdvaranSony Xperia XA har en baksida som täcks av ett stycke plast. Bakstycket har en matt finish som, i vårt fall, har en matt men limegrön färg. Utöver ett Xperia-varumärke och en liten NFC-logga är kameran och dess tillhörande lampa de enda komponenter som syns på telefonens baksida. Kameran är placerad långt upp i det översta vänstra hörnet och lyckas gömma sig innanför telefonens kropp, likt alla andra Sony-telefoner från de senaste åren.
Till skillnad från baksidan är telefonens högra och vänstra sida tillverkad av metall. Även om metallsidorna inte utgör en särskilt stor del av telefonens kropp ger de den en stabilitet som plast inte skulle kunna.
På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp, volymknappar och en kameraknapp. Om vi ignorerar faktumet att Xperia XA saknar en fingeravtrycksläsare kan vi faktiskt säga att Xperia XA har bättre fysiska knappar än sina dyrare syskon. Den stora på/av-knappen är lätt att hitta med tummen och ger god fysisk återkoppling. Kameraknappen gör också Xperia XA till en av få smartphones i marknadens lägre segment som erbjuder fysisk kontroll över kamerans fokus och slutare.
På telefonens högra sida finns en lucka som gömmer telefonens nanoSIM-kortsläsare och microSD-kortläsare. Korten kan bytas utan något speciellt verktyg, vilket kan vara ett stort plus för användare som ofta byter kort.
Sony Xperia XA är den svenska smartphonemarknadens smalaste smartphone som har en fem tum skärm. Telefonens smala design är ett direkt resultat av skärmens tunna ramar. Hela telefonen mäter bara 66,8 mm i bredd vilket kan jämföras med Xperia X som mäter 69 mm. Även om skillnaden 2,2 mm kanske inte låter som särskilt mycket så märks den tydligt i handen och även om Xperia XA är en marginellt längre telefon än Xperia X känns den betydligt mindre än sitt dyrare syskon tack vare sin imponerande smala design.
Stäng
Skärm
Sony Xperia XA har en fem tum skärm med en upplösning på 1 280 x 720. Skärmens upplösning är knappast imponerande och ger användare en bild som inte riktigt kan konkurrera när det gäller detaljrikedom. Bortsett från detaljrikedom presterar dock skärmen riktigt väl. Den är ljusstark, kan visa rika färger, bra svärta och presterar väl vid höga betraktningsvinklar. Med tanke på telefonens prisklass är skärmen helt klart acceptabel, trots sin relativt låga upplösning.
Högtalare
Sony Xperia XA har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen, bredvid microUSB-porten. Högtalarens position är inte optimal och det hjälper inte att den också är ganska dålig. Den kan visserligen producera klart och detaljrikt ljud bland de högre frekvenserna i den övre halvan av mellanregistret men den saknar täckning bland de lägre frekvenserna och kan inte komma i närheten av de ljudvolymer som många konkurrenter kan erbjuda. Högtalaren är så tyst att den kan vara svår, om inte omöjlig, att använda i miljöer med mycket oljud.
Batteri
Sony Xperia XA har en stor akilleshäl – sin batteritid. Telefonen har ett batteri som mäter 2 300 mAh, betydligt mindre än många konkurrenter. Med en ljusstark skärm och ett relativt kraftfullt inre kan den inte hålla sin batteritid uppe. Xperia XA är till och med en av de sämsta mobiltelefonerna vi har testat under det senaste året när det gäller batteritid. Inte ens användare med låga krav på sin smartphone kan räkna med att Xperia XA kan klara sig igenom en hel dag. Användare med höga krav på sin smartphone kan räkna med att behöva besöka ett eluttag minst en gång mitt på dagen.
Mjukvara
Under de senaste åren har Sony visat att de kan utveckla mjukvara för Android-telefoner som är enkel att använda och båda funktionell och stabil. Mjukvaran i Xperia XA är inget undantag men ett fåtal irriterande detaljer kvarstår.
Läs mer om mjukvaranSony Xperia XA drivs av Android 6.0 som, när denna recensionen publiceras, är uppdaterat med Googles april-säkerhetsuppdatering. Ovanpå operativsystemet ligger Sonys anpassade användargränssnitt. Medan många andra Android-tillverkare ändrar hur Android ser ut och fungerar håller sig Sony till mindre ändringar som ger mjukvaran ett unikt utseende men som samtidigt gör att vana Android-användare kan känna sig bekväma med mjukvaran.
Vi har skrivit mycket om ämnet i tidigare recensioner av Sony-telefoner men även med Xperia XA fortsätter företaget att förinstallera onödiga reklamappar i sina telefoner. AVG Protection är en förinstallerad antivirusapp som sägs söka igenom appar och hålla telefonen fri från skadlig mjukvara. Appens värde för konsumenter är dock svår att motivera och efter 180 dagars gratis användning krävs en betalning på 86 kronor per år för att fortsätta få tillgång till alla funktioner.
Det är uppenbart att AVG Protection inte har installerats på Xperia XA för att ge användare ett mervärde utan för att övertala konsumenter att betala för en tjänst som de troligen inte behöver.
Utöver AVG Protection har Sony installerat ett flertal appar, så som Xperia Lounge, som är tänkta att ge användare exklusiva erbjudanden och visa dem vägen till filmer, appar, spel och musik. Poäng med appen är helt enkelt att sälja fler produkter och tjänster som till stor del kommer från Sonys olika produktionsbolag. Även om vissa användare kanske ser ett värde i appen är det svårt att tolka den som något annat än reklam.
I vår recension av Xperia X klagade vi på att Sony till och med inkluderade reklam i telefonens sökmotor, som ligger till vänster om appskärmen. I Xperia XA finns det inga spår av sådana annonser. Även om det finns gått om reklam i andra delar av mobilen är vi i alla fall glada av att se annonser försvinna från operativsystemets grundläggande funktioner.
Sony har länge utvecklat bra kameraappar för sina telefoner. Xperia XA är inget undantag. Kameraappen i telefonen är snabb och lätt att använda. Utöver ett helautomatiskt kameraläge har den också ett manuellt kameraläge. Det manuella läget är dock inte riktigt vad man skulle kunna tro. Läget ger användare kontroll över kamerans vitbalans men inte kontroll över någon annan aspekt av kameran.
Likt Xperia X har också Xperia XA en unik funktion i sin kameraapp som kallas Objektspårning. Funktionen låter dig som fotograf välja en del av bilden som kamerans fokus ska följa. Även om det markerade objektet flyttar sig ser kamerans mjukvara till att det alltid är i fokus. Funktionen fungerar förvånansvärt bra, även om den kan ha lite svårt att hänga med när saker rör sig för fort.
Avslutningsvis vill vi nämna en lite förändring som Sony har gjort i Androids hantering av SIM-kortsbyten. Företaget har gjort så att så fort ett SIM-kort tas ut eller sätts in i telefonen måste hela telefonen startas om. När ett SIM-kort tas ut startas hela telefonen om och när nästa sätts i startar den om igen. Det betyder att ett enkelt SIM-kortbyte kan ta upp till två minuter.
Stäng
Kamera
Sony Xperia XA har en kamera som tyvärr inte är mer än medelmåttig. Den erbjuda ett stort dynamiskt omfång men tar generellt gråa och tråkiga bilder och kan inte riktigt hantera mörka miljöer.
Läs mer om kameranI Sonys marknadsföring för Xperia XA är det just telefonens kamera som företaget lägger sin stora vikt på. Av den anledningen är det lite extra synd att kameran inte riktigt når upp till förväntningarna.
Xperia XA har en 13 megapixelsensor och ett bländarvärde på f/2,0 men saknar tyvärr optisk bildstabilisering. Kameran har ett imponerande dynamiskt omfång men är inte särskilt imponerande på många andra sätt. I ljusa miljöer har kameran en tendens att underexponera och den saknar ofta detaljrikedom som många konkurrenter kan erbjuda.
Även i mörka miljöer har kameran problem. Hård brusreducering gör att många bilder ser onaturliga ut och saknar detaljrikedom. I jämförelse med telefoner så som ZTE Axon Mini kommer Xperia XA inte i närheten när det gäller detaljrikedom i bilder som är tagna i mörka miljöer.
När det gäller videoinspelning är det ingen större överraskning att Xperia XA är begränsad till Full HD-upplöst video med 30 bilder per sekund. Med tanke på telefonens pris är det svårt att förvänta sig något annat och vi kan inte heller klaga på den helt klart acceptabla videokvalitet som kameran kan producera.
Stäng
Prestanda och lagring
Tack var Sonys väloptimerade mjukvara fungerar Xperia XA riktigt väl i så gott som alla vardagliga situationer. Telefonen drivs av ett MediaTek-chipset som assisteras av 2 GB RAM-minne. Processorn har en relativt kraftfull grafikenhet men den är inte gjord för att spela krävande spel. I praktiken betyder det att Sony Xperia XA kan erbjuda en snabb och pålitlig användarupplevelse i många situationer men att du som gillar att spela spel eller vill ha en riktigt snabb telefon i alla situationer behöver betala några tusenlappar mer för en bättre smartphone. Samma sak gäller för användare som vill kunna lagra mycket data på sin telefon. Xperia XA är begränsad till 16 GB lagringsutrymme. MicroSD-kortläsaren har stöd för kort på upp till 200 GB men det går inte att köpa en modell med mer internt lagringsutrymme.
SHATAP, ska köpa den ändå
jag har köpt den 2017