För tio år sen drog smartphonemarknaden igång på riktigt när Android såg sina första stora framgångar genom mobiler som faktiskt kunde konkurrera med iPhone. Då var det bara Android-tillverkarnas främsta flaggskepp som verkligen kunde konkurrera. För fem år sen förändrades något. Allt fler företag utökade sina flaggskepp till familjer av flaggskepp. Sedan dess har ”Plus”-modeller nästan alltid varit betydligt bättre än sina mindre syskon. I år förändras det.

Större flaggskepp med fördelar

När ”Plus”-modeller av smartphones först nådde smartphonemarknaden, genom produkter så som iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy S6 Edge och S6 Edge+, fanns det minst en stor fördel med de nya modellerna. Storleken gav dem större utrymme för stora batterier. Det löste inte problemen med smartphones dåliga batteritid men det tog branschen i rätt riktning. Den riktningen har i dag tagit oss till ett landskap av väldigt stora mobiler med riktigt bra batteritider, stora kamerasystem och stora skärmar.

Samsung Galaxy S6 Edge+ lanserades som den första stora Galaxy S-mobilen år 2015.

Storleksutvecklingen för smartphones har inte bara varit bra. En uppenbar nackdel är att smartphones nu är svårare att hantera med en hand eller ens få plats med i en byxficka. Det har skapat en marknad för särskilt små mobiler, så som Sonys Xperia Compact-serie. Intresset för riktigt små mobiler har dock mojnat, åtminstone från tillverkares sida. Stora och små flaggskepp finns dock kvar. Skillnaden är att även de små flaggskeppen är stora.

Bättre än plus-modellerna?

Genom Surfas historia har vi aldrig någonsin rekommenderat en liten flaggskeppsmobil från dess lansering. Anledningen har nästan alltid varit den markant sämre batteritiden och det ändå höga priset. Det stämmer än i dag. Med det sagt har något ändå förändrats. I sammanfattningarna av våra tester av årets små flaggskepp har vi ofta kommit fram till att de mindre flaggskeppen faktiskt kan vara bättre än sina större syskon.

I vårt test av Huawei P30 påpekar vi att den behåller samma kraft som sitt större syskon, att den har en riktigt bra kamera och en imponerande batteritid. Samtidigt har den en hörlursport som storebrodern saknar, i ett mer kompakt format. I vårt test av Samsung Galaxy S10 påpekar vi att den är den första ”lilla” flaggskeppsmobilen från Samsung som faktiskt har bra batteritid, att den har samma bakre kamerasystem som plus-modellen och att den gör det i ett mycket smidigare format.

Stora flaggskepp kommer alltid vara bättre än små. De kommer alltid kunna erbjuda större batterier och/eller fler funktioner tack vare sitt större format. Vad som är bäst för dig är dock inte nödvändigtvis vad som är bäst på marknaden. Du kanske prioriterar ett smidigt format framför två dagars batteritid eller en hörlursport framför en lite bättre kamera. Då kan de mindre flaggskeppen vara bättre val än de stora. Under 2019 har det blivit mycket enklare att föredra de mindre modellerna och de mindre flaggskeppen har äntligen blivit riktigt bra.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × fem =