Genom lanseringen av Android Oreo under 2017 lanserades ett nytt system för smartphonetillverkare att utveckla mjukvara för sina Android-telefoner. Project Treble är ett sätt för tillverkare att separera egna anpassningar från operativsystemet. Nu meddelar Google att alla nya Android 9 Pie-mobiler kommer att ha stöd för tekniken. Det kan förhoppningsvis ge stöd för enklare och snabbare uppdateringar.

En låg ribba

Sedan Android Oreo lanserades har många tillverkare anpassat sig efter operativsystemets nya sätt att hantera mjukvaruanpassningar. Även de tillverkare som har Android-marknadens mest ingående anpassningar, så som Samsung och Huawei, har stöd för Project Treble i sina senaste smartphones. Det ger dem möjlighet att lättare uppdatera operativsystemet eftersom anpassningar kan göras ovanpå istället för inuti Android.

Trots att Project Treble inte har varit ett krav för tillverkare tidigare, tror Google att systemet kommer att ge resultat redan i år. I ett nytt blogginlägg skriver företaget att de förväntar sig fler uppdaterade smartphones under slutet av 2018 än under slutet av 2017. Det säger dock väldigt lite. Efter en lansering i augusti 2017 hade Android Oreo bara uppnått 0,7 procentandelar av världens Android-enheter i januari 2018.

Ett brett stöd för Project Treble kommer sannolikt minska den mängd arbete och tid som krävs av smartphonetillverkare för att uppdatera mobiler. Även med Treble-stöd kommer dock sannolikt framtida uppdateringar ta lång tid för vissa tillverkare. Samsung väntas till exempel släppa sina första uppdateringar till Android Pie under januari 2019.

Huawei Mate 20 Pro lanserades med Android Pie och Project Treble.

Kolla ditt Treble-stöd

Telefon som har stöd för Project Treble men inte för A/B-uppdateringar.

Vissa smartphonetillverkare är betydligt snabbare än andra när det gäller större uppdateringar. Bland marknadens snabbaste tillverkare finns Sony, Nokia och OnePlus. Dessa tillverkare kan erbjuda nya funktioner och stöd för ny teknik innan många konkurrenter. Med ett 100-procentigt stöd för Project Treble i alla nya Android 9-mobiler kan vi hoppas att skillnaderna mellan tillverkarna kan minska med tiden.

Du kan ta reda på om din mobil har stöd för Project Treble genom att ladda ner appen Treble Check (länk nedan). Appen visar om din telefon har stöd för både Project Treble och för A/B-uppdateringar som gör att uppdateringar kan installeras i bakgrunden.

Länk: Treble Check (Google Play)

Källa: Android Developers Blog

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton − tolv =