I går presenterades Googles nya smartphones, Google Pixel och Pixel XL. De nya telefonerna har ett nytt operativsystem som ingen annan telefon har ännu. Vi har grävt fram en lista över alla nyheter i Android 7.1 och i denna artikeln listar vi de stora nyheterna.

Gamla funktioner gör come back

Många av nyheterna i Android 7.1 är funktioner som vi redan hört talas om och som antingen presenterats tidigare eller som till och med inkluderats i utvecklarversioner av Android 7 men som senare tagits bort från operativsystemet. Bland annat en funktion kallad Night Light.

android-noiugat

Night Light

Android 7.1 är den första officiella versionen av Android som har ett inbyggt nattläge. Likt nattläget i iOS, och i många tillverkaranpassade versioner av Android, drar Night Light ner på mängden blått ljus som skärmen producerar. I teorin ska det minska en smartphones bildskärms påverkan på människors ögon och därmed förbättra sömn när telefonen används under kvällen eller natten. Uppdatering: Denna funktion kommer inte att komma till Nexus 6P eller Nexus 5X men är inkluderad i Android 7.1. (21 oktober 10:07)

Moves

Detta är namnet på en funktion som Huawei haft i sina smartphones det senaste året. Svep ner över fingeravtrycksläsaren för att få operativsystemets notisfält att åka ner. Du behöver inte längre sträcka dig upp till toppen av skärmen för att få ner det. Funktionen fungerar bäst på telefoner som har en fingeravtrycksläsare på telefonens baksida. En fingeravtrycksläsare på en telefons framsida är nämligen lite klurig att svepa över.

Google Pixel Android 7.1

Systemuppdateringar

Telefoner som släpps med Android 7 förinstallerat kan använda ett nytt system för att uppdatera telefonen. Systemet gör det möjligt för alla uppdateringar att installeras i bakgrunden så att det enda som krävs för att installera en uppdatering är en omstart av telefonen. Funktionen kräver ett lagringsutrymme i telefonen som är uppdelat på ett speciellt sätt. För att funktionen ska fungera krävs därför en ny telefon som har operativsystemet förinstallerat från början.

Daydream VR

Android 7.1 är Googles första operativsystem som har inbyggt stöd för Virtual Reality. Det betyder att användare kan använda VR-headsets och navigera med det i en specifikt designad del av operativsystemet som har stöd för tekniken.

daydream-view
Googles nya VR-headset heter Daydream View. Det använder en Android-telefon för att fungera.

Andra mindre nyheter

Google har också bekräftat att Android 7.1 inkluderar förbättringar i hur operativsystemet hanterar bildskärmar och pekskärmsteknik. Utöver det finns ett fåtal utvecklarfokuserade nyheter så som stöd för runda appikoner och nya typer av avancerade bakgrundsbilder.

När släpps det?

Google har hittills varit lite otydliga när det gäller lanseringen av Android 7.1. Operativsystemet verkar vara så gott som färdigställt eftersom det kommer att vara förinstallerat på Google Pixel-telefonerna när de lanseras i oktober. Uppdateringar för Nexus-telefoner kommer dock dröja till slutet av detta året och en stabil version av operativsystemet för andra telefoner har inget officiellt tidsschema. Det är dock rimligt att tro att de kommer att dröja till tidigast våren 2017.

Källa: Android Police

Relaterad artikel:

Google Pixel och Pixel XL – allt du behöver veta

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × två =