Android är världens mest populära mobila operativsystem. Det driver mer än 80 procent av alla smartphones globalt. Utvecklaren av operativsystemet är sökjätten Google. Det betyder att Googles satsningar på Android är oerhört viktiga för teknikvärlden globalt. Googles satsningar tar dock många år innan de når konsumenter globalt. Icke engelsktalande användare utanför USA ligger flera år bakom teknikutvecklingen.

Fokus på Google Assistant

I går anordnade Google sin årliga utvecklarkonferens, kallad Google I/O. På konferensens huvudtal avslöjades detaljer kring nyheter i Googles tjänster och i nyheter det kommande operativsystemet Android O. Huvudfokus låg på företagets smarta assistent. Google Assistant presenterades på Google I/O 2016 men blev först tillgänglig på Googles egna telefoner, Pixel och Pixel XL, under förra året. De två telefonerna lanserades aldrig i Sverige. Ett par månader senare släppte Google sin assistent till fler telefoner och nu har nästan alla nya smartphones stöd för assistenten. Den finns dock fortfarande inte i Sverige.

Faktum är att Google lägger mycket energi på Google Assistant men att endast 5 procent av Android-användare har möjlighet att använda tjänsten. Endast 5 procent av aktiva Android-enheter runt om i världen är tillräckligt nya eller befinner sig i rätt land och använder rätt språk för att kunna använda tekniken. Google planerar att expandera sitt stöd för Google Assistant till fler länder och språk senare i året. Sverige finns dock inte med i Googles planer i nuläget.

Inte första gången

Svenska användare ligger troligen långt ner på Googles prioritetslista. När Android 6 lanserades för två år sedan var en av operativsystemets största nyhet en funktion som lät telefonen analysera vad som visades på skärmen. Funktionen lanserades i USA men finns nu tillgänglig på nio språk. Det finns dock inget som helst stöd för svenska användare. Även en funktion som Google lanserade som en av sitt nya operativsystems flaggskeppsfunktion för hela två år sen finns alltså fortfarande inte tillgänglig i Sverige.

Googles senaste version av Android, Android O, har också en ny funktion som låter användare visa videos ovanför andra appar i ett flytande fönster. Funktionen gör det enklare för användare att visa en video, utan att den tar upp hela skärmen. I nuläget har den dock en begränsning. I YouTube-appen fungerar bara med YouTube Red, en prenumerationstjänst som bara finns tillgänglig i USA.

Många andra nyheter – även för svenskar

Android O introducerar många andra lovande nyheter. En ny systemarkitektur har potential att snabba upp uppdateringar av operativsystemet, systemets uppstartstid ska halveras och batteritid ska förbättras markant genom att begränsa appar som körs i bakgrunden. Alla dessa nyheter kommer Android-användare globalt få ta del av, om deras telefoner uppdateras till Android O. De stora tekniska framstegen är dock begränsade till ett fåtal språk och regioner.

Android O presenteras – här är allt du behöver veta

Workaround… typ

Genom att ändra språk och region i Android-telefoners inställningar samt genom att gå med i Googles Beta-program kan användare i Sverige också ta del av vissa regionspecifika funktioner, så som Google Assistant. Det finns dock inget stöd för svenska och hela operativsystemet måste ändras till engelska. Trots det finns det vissa funktioner som ändå inte går att använda, även när språket är ändrat.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × ett =