När Apple introducerar ett nytt operativsystem som har nya funktioner och förbättringar skickar företaget ut det till många av sina användare på kort tid. På grund av hårdvarubegränsningar får visserligen inte alla modeller alla funktioner och nyheter men de flesta når konsumenter relativt snabbt. Android-telefoner fungerar inte alltid riktigt likadant, vilket betyder att din telefon troligen saknar de senaste funktionerna.

Sena uppdateringar

Android är ett operativsystem som utvecklas av Google och som används av ett flertal olika smartphonetillverkare. Även om Google är skaparen av operativsystemet så kan företaget inte skicka ut uppdateringar direkt till alla telefoner. Många smartphonetillverkare har nämligen många speciella funktioner och har valt att implementera unika designval som gör att det tar lång tid för dem att få ut uppdateringar till sina telefoner.

xperia_updateEtt bra exempel på hur uppdateringar av Android-telefoner fungerar, eller inte fungerar, är den senaste versionen av Android, kallad Marshmallow. Det senaste operativsystemet från Google lanserades under början av oktober månad och var direkt tillgängligt på många av Googles Nexus-telefoner. Google är med vid utvecklingen av Nexus-telefoner och kan därför lättare skicka ut uppdateringar till sina modeller än vad andra smartphonetillverkare kan. Det är dock inte förrän nu under februari och mars månad, ett halvår senare, som de flesta dyra smartphones får sina respektive uppdateringar till Marshmallow och i många fall uppdateras telefoner till Android 6.0 istället för den senaste versionen, Android 6.0.1.

Ett halvår senare

Google släpper statistik som redovisar andelen användare av olika versioner av Android en gång i månaden. I dag släpptes den senaste rapporten som tydligt visar hur långsamt det går för nya versioner av Android att komma ut till användare. Trots att ett halvår har passerat sedan operativsystemets lansering har Android 6 Marshmallow fortfarande bara 2,3 procent av den totala marknadsandelen av Android-telefoner. Den mest populära versionen just nu är det två år gamla operativsystemet Android Lollipop som har 36,1 procent av marknaden och på andraplats ligger det tre år gamla operativsystemet Android Kitkat med 34,3 procent av marknaden.

Android versioner marknadsandelarKan innebära säkerhetsrisker

Att inte få uppdateringar till nya versioner av Android kan inte bara innebära att du går miste om nya funktioner utan också att du riskerar att utsättas för säkerhetsbrister. Nya versioner av Android innehåller i vissa fall lösningar på allvarliga säkerhetsproblem som finns i äldre versioner av operativsystemet. Dessa säkerhetsproblem är sällan praktiska hot för de flesta användare, om de inte redan har för vana att ladda ner filer från skumma hemsidor, men säkerhetsproblem är ändå aldrig bra att ha och bör alltid lösas så snart som möjligt.

Som konsument kan du göra ett flertal saker för att hålla din Android-telefon så uppdaterad som möjligt. För det första kan Googles Nexus-telefoner vara ett bra alternativ när det är dags att köpa ny telefon. I Svenska Smartphoneguiden har exempelvis Nexus 6P utmärkelsen Bäst i test just nu. För det andra kan du oftast räkna med att få fler uppdateringar som ger dig högre säkerhet och fler funktioner om du köper en nyare och dyrare smartphone. Det är tråkigt att konsumenter ska behöva betala mer för att få de senaste funktionerna men i många fall är det så det fungerar. Som konsument kan du hjälpa till att förändra det genom att sätta press på exempelvis tillverkares sociala mediesidor och göra det klart för dem att uppdateringar är viktiga för dig.

Alternativet

För dig som vill testa lite alternativa sätt att hålla din mjukvara uppdaterad finns det ett sätt att installera nya versioner av Android helt på egen hand. Cyanogenmod är ett exempel på en hemsida som du kan besöka för att få mer information om hur du manuellt kan uppdatera din telefon till den senaste versionen av Android. Detta kan dock bryta din garanti vi rekommenderar det inte till någon som inte vet vad de ger sig in på.

Länk: Cyanogenmod

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =