Om du behöver låna ut mobilen till någon men inte vill ge personen tillgång till alla dina appar, har Android ett inbyggt system som gör det enkelt och säkert för dig. Det nästan gömda läget i Android har det lite annorlunda namnet ”Fästa skärmen” och beskrivs som en avancerad funktion i Android. Trots det är den ganska enkel att använda.

Låna ut en app – inget mer

För att aktivera Fästa skärmen-funktionen öppnar du din telefons inställningar. Exakt hur du hittar funktionen varierar mellan olika mobiler men i de flesta telefonerna gömmer den sig under fliken Säkerhet eller Låsskärm och säkerhet. Längst ner, under rubriken Avancerat, finns alternativet för att aktivera funktionen. Om du inte hittar den kan du använda sökmotorn i inställningspanelen. Sök efter ”Fäst” eftersom funktionen har lite olika namn i olika smartphones.

Nu har vi aktiverat Fästa skärmen-funktionen. För att komma igång med funktionen börjar vi med att öppna den app som vi vill dela. När vi har öppnat appen klickar vi på knappen för applikationsbytaren. På de flesta telefoner är den en fyrkantig ikon längst ner till höger men på Samsung-mobiler sitter den längst ner till vänster. Vi bläddrar ner på sidan så att vi ser hela kortet för appen vi just hade öppen. Nu ska det finns ett häftstift längst ner till höger. Klicka på det. Nu bör du få ett meddelande på skärmen som säger att skärmen är fäst. Om du klickar på hemknappen ska telefonen vägra gå till hemskärmen.

När Fästa skärmen-funktionen är aktiverad kan du låna ut din telefon. Personen som lånar telefonen kan nu bara använda den app som du fäste. För att komma åt andra appar håller du ner tilllbaka-knappen i mer än en sekund och därefter låser du upp telefonen med en PIN-kod eller ett fingeravtryck.

Funktionen blockerar notiser och vissa tjänster så som platstjänster. Den går att använda tillsammans med telefon-appen men användare kan bara slå ett nummer och ringa. Det går inte att slå in fler siffror efter att ett samtal har startats.

Fullfjädrat gästläge

Om du istället vill låna ut mobilen till ett barn eller någon annan som behöver åtkomst till mer än bara en app, har Android ytterligare ett intressant läge som kallas Gäst-läge. I Gäst-läget kan du ge en person åtkomst till flera appar, utan att personen får se din privata data och utan att den personens användare påverkar ditt användarkonto. Vi har skrivit en separat artikel om Gäst-läget som du kan läsa här:

Låna ut din telefon säkert med Androids Gäst-läge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − tre =