De syns ibland i Google Play och vissa telefoner har dem till och med förinstallerade. Varumärken så som AVG och McAfee är några av de största på den växande marknaden av antivirus-appar för Android. Apparna erbjuder sökning efter skadlig mjukvara på Android-telefoner och sägs skydda användare. I många fall är de dock helt meningslösa.

Tabken med en antivirus-app är att skydda användare från hot och skadlig mjukvara. Redan här stöter alla antivirus-appar på samma stora problem. Poängen med många antivirus-appar är att söka efter virus eller skadlig mjukvara och sedan radera dem. Hur kan dock programmet veta när viruset är avinstallerat? Utvecklare av skadlig mjukvara gör allt för att flyga under antivirus-apparnas radar. Användare som verkligen vill hålla sin enhet säker har bara ett alternativ när ett virus har tagit sig in i en telefon: radera telefonen och återställ den helt. En fullständig återställning är oftast det enda säkra sättet att bli av med virus.

Googles antivirus-skydd

En gång per månad släpper Google en uppdatering av Android som skyddar mot kritiska säkerhetsproblem som upptäcks i operativsystemet. Få smartphonetillverkare uppdaterar dock sina smartphones i tid. Det utsätter användare för risker. Ett grundläggande skydd mot virus finns dock i Google Play-butiken. Enligt Google är det 20 gånger mer sannolikt att användare som laddar ner appar utanför Google Play blir infekterade av potentiellt skadlig mjukvara. Ett grundläggande skydd finns alltså redan från Google.

Alla mjukvaruutvecklare måste få betalt för sin arbetstid. Antivirus-företag är inget undantag. De tar ofta betalt för sina appar för att hålla användares enheter säkra. I många fall är kostnaderna återkommande i form av årliga prenumerationer. Användare som betalar kan i vissa fall få extratjänster. Vissa appar erbjuder till exempel fjärrlåsning och fjärrradering. Detta är dock tjänster som redan erbjuds av Google.

Sunt förnuft

Antivirus-appar kan fortfarande, i teorin, skydda ett litet antal användare från potentiella hot. Med Googles existerande antivirus-skydd i Android och Google Play är det dock svårt att säga att antivirus-appar har något större värde. Eftersom många antivirusappar kräver betalning, skickar störande notiser och/eller saktar ner telefonen är de nästan alltid helt meningslösa för normala användare. Deras värde är särskilt litet för användare som har sunt förnuft och som följer grundläggande säkerhetsrekommendationer så som:

 • Besök endast hemsidor som du kan lita på.
 • Öppna endast mail från kända och pålitliga avsändare.
 • Öppna endast bifogade epost-filer från kända och pålitliga avsändare.
 • Installera endast appar som du litar på.
 • Installera endast appar från Google Play.
 • Använd lösenord och/eller fingeravtrycksläsare för att skydda din enhet.

Om du följer dessa grundläggande rekommendationerna kan du känna dig mer säker på att din telefon inte kan attackeras. Även om det kanske finns appar som erbjuder vissa praktiska funktioner eller fördelar är hela idén med en antivirus-app på en Android-telefon svår att motivera. Användare som inte följer rekommendationerna och lyckas få ett virus installerat på sin telefon rekommenderas att återställa telefonen helt. En antivirus-app kan troligen aldrig ge dig den säkerhet som du vill ha efter att du har blivit infekterad.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

 1. ”En fullständig återställning är oftast det enda säkra sättet att bli av med virus.”
  Det fungerar inte om viruset ligger i systemlagret. Då är det (vad jag känner till) endast tillverkaren som kan lägga på en ny version av ”installationsfilen”.

  • Det har du rätt i. Den som stöter på ett virus som går så djupt får ju ännu större problem.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × fem =