Du som har en iPhone eller en Android-telefon har ett inbyggt system i din telefon som kan hjälpa dig när du inte kan hitta din telefon, om en tjuv har fått tag på den eller om du helt enkelt har tappat bort den. Klicka en av ”läs mer”-knapparna nedan för att läsa om det system som din telefon använder.

Android – Enhetsadministratör

enhetsadministratörGoogle har utvecklat ett system som hjälper dig hitta din telefon. Det fungerar likadant på alla Android-telefoner som har Googles appar, så länge du har ett Google-konto kopplat till din telefon. Funktionen kallas Android Enhetsadministratör.

Läs mer om Android Enhetsadministratör

Sök efter Android Enhetsadministratör på Google eller klicka på länken nedan och du kommer direkt till en hemsida som består av två saker: en karta och en vit ruta. I den vita rutan visas den telefon som du administrerar just nu, sammanfattad information om telefonen samt tre alternativ. Om telefonen är aktiverad och uppkopplad till Internet kommer du se var telefonen befinner sig på kartan och du kan använda de tre funktionerna som tjänsten erbjuder.

Den första av de tre funktionerna är ganska enkel. Du klickar på knappen ”Ring” och din telefon börjar ringa, även om den är satt i tyst läge. Detta kan vara praktiskt om du inte vet vilken soffkudde telefonen ligger bakom eller om du vet att telefonen är någon annanstans i närheten.

Den andra funktionen kallas ”Lås”. När du klickar på knappen ber Google dig fylla i ett lösenord och ger dig möjlighet att skriva in ett meddelande samt ett kontaktnummer till dig. Funktionen kan vara ett första steg om du tror att någon annan kan ha hittat din telefon.

lasenheteDen tredje funktionen är inte det alternativ som vi rekommenderar i alla situationer men som kan vara bra om du vet att din telefon innehåller känslig information och om du misstänker att den har hamnat i någon annans händer. Efter att ha frågat dig en extra gång raderas all data på din telefon.

Android Enhetsadministratör är inte bara en hemsida. Det finns också en app i Google Play som låter dig göra exakt samma sak som på hemsidan, fast från en annan Android-telefon eller surfplatta.

enhetsappLänkar: Android Enhetsadministratör, Google Play

Stäng

 

iOS – Hitta min iPhone

Om du använder Apples iOS har du säkert lagt märke till iCloud, Apples molntjänst som låter dig lagra och synkronisera bilder och dokument. iCloud inkluderar också en funktion som kallas Hitta min iPhone. För att funktionen ska fungera måste du först aktivera den under iCloud –> Hitta min iPhone i telefonens inställningspanel. För att sedan komma åt alla funktioner behöver du logga in på icloud.com.

Läs mer om Hitta min iPhone

När du har kommit in på iClouds hemsida kan du göra tre olika saker. För det första kan du spela ett ljud i telefonen. Ljudet stängs av så fort du låst upp telefonen men kan inte inaktiveras av personer som inte har din personliga kod. Funktionen kan vara särskilt praktisk om du tror att telefonen är någonstans i din närhet, exempelvis bakom en av soffkuddarna.

Förlorat läge är ett läge som visar ett telefonnummer på telefonens skärm och som låter dig signalera till någon som kan ha hittat din telefon hur den personen kan nå dig för att förhoppningsvis lämna tillbaka den.

forloratlageDen tredje funktionen kallas Radera iPhone. När funktionen aktiveras raderas telefonens krypteringsnyckel och all data på telefonen blir omedelbart otillgänglig. Funktionen kan vara bra om du vet att du har känslig data på din telefon och du tror att någon kan ha fått tag på den.

Apple har en app som heter Hitta min iPhone. I appen hittar du exakt samma funktioner som på hemsidan. Du kan se var din telefon befinner sig och till och med starta en navigering i Apple Kartor för att ta dig dit den är.

hittaappLänkar: iCloud, App Store

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Hej!
    Vet du hur man kan göra så att det inte visas på den sökta telefonen att den hittats? I så fall är det ju möjligt för tjuven att se att telefonen hittats och han kan stänga av den och då går den inte att spåra.
    Tacksam för svar!
    Sven-Ingwar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − åtta =