Galaxy S8-kamera som selfiekamera i mellanklassmobil?

0

Asus är inte så stora på smartphonemarknaden men verkar satsa stort i Europa nu. Vi blev inbjudna till Rom för att ta en titt på nya Android-telefoner från den klassiska datortillverkaren. På agendan stod en selfiemobil. Att säga en mobil är egentligen en underdrift men mer om det snart.

Sony-sensor med 4K UHD-inspelning

Asus ZenFone 4 Selfie Pro är en telefon som har en ganska normal kamera på sin baksida. Den fångar 16 megapixelbilder men är egentligen inget tekniskt underverk, åtminstone inte på pappret. Lite överraskande nog har dock Asus fått plats med samma kamerasensor som Galaxy S8 använder på sin baksida men på framsidan av telefonen. Det är en Sony IMX362-sensor. Det betyder till exempel att du kan filma i 4K UHD-upplösning med selfiekameran. Kameran har inte samma optiska bildstabilisering som Galaxy S8 har på sin huvudkamera men det är uppenbart att Zenfone 4 Selfie Pro åtminstone har en sensor med stor potential.

Extra selfiekamera

Som om det inte vore nog finns det också en andra kamera på framsidan av telefonen. Den andra kameran har ett brett 120 gradersobjektiv som gör det enkelt att få med större grupper i bild. I mörka miljöer har telefonen till och med en LED-lampa som kan bidra när ljuset tryter, även på framsidan.

Utöver de, på pappret, imponerande selfiekamerorna, har ZenFone 4 Selfie Pro en lite föråldrad Qualcomm Snapdragon 625-processor, 4 GB RAM och en 5,5 tum Full HD-upplöst AMOLED-skärm med PenTile-struktur. Det ger Asus möjlighet att sätta ett relativt lågt pris på telefonen: 4 500 kronor. Med tanke på kamerasensorn på framsidan har Asus med andra ord potential att erbjuda en av marknadens bästa selfiekamera-mobiler, med ett rimligt pris.

Asus ZenFone 4 Selfie ProMånga andra modeller

Som jag nämnde i början av videon är det en underdrift att säga att Asus bara introducerade en mobil. Totalt presenterades sex nya modeller som ska lanseras i Europa, varav fem kommer till Sverige. Det är ett flaggskepp kallat ZenFone 4 Pro, en mellanklassmobil kallad Zenfone 4 och två budgetmobiler med extra stora batterier som kallas ZenFone 4 Max. Vi kommer givetvis försöka ta en närmare titt på alla nya modeller i kommande tester.

Med ZenFone 4 Selfie Pro har i alla fall Asus hittat ett långt namn och en egen nisch som kanske kan imponera på dig som gillar att fota med den frontmonterade kameran. ZenFone 4 Selfie Pro lanseras i alla fall nu och kostar 4 500 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × fem =