Asus ZenFone 6 har snurrande kamerasystem

0

Surfa har varit på plats i Valencia i Spanien för att se Asus presentera nya ZenFone 6. Den kan beskrivas som en av de mest intressant designade mobilerna på länge. Det är till stor del tack vare ett unikt kamerasystem som låter huvudkameran användas som selfiekamera.

Aspirerande flaggskepp

Asus ZenFone 6 ligger i marknadens övre mellanklass men har aspirationer om att vara ett flaggskeppsalternativ. Det betyder flera flaggskeppsspecifikationer så som ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset, 6 till 8 GB RAM och en stor skärmen med tunna skärmramar. Skärmramarna är faktiskt så tunna att det inte får plats med någon kamera på framsidan. Här kommer vi då till den stora nyheten i ZenFone 6. Den bakre kameramodulen har en 48 megapixelkamera som kombineras med en 13 megapixel vidvinkelkamera. För att ta selfies roterar hela kameramodulen runt för att istället peka mot användaren. Det betyder att selfies kan fotas med den högupplösta huvudkameran.

Faktumet att huvudkameran kan användas som selfiekamera ger ZenFone 6 är en ganska uppenbar kvalietsfördel. ZenFone 6 är till exempel först i världen att göra det möjligt att filma i 4K 60p med en främre kamera. Det finns dock också flera mindre fördelar med systemet. Det går till exempel att justera kameran och till exempel fota med kameran så att den riktas uppåt. Kameran kan justeras helt steglöst och går att roteras med volymknapparna eller med knappar på skärmen i appar som använder kameran.

Störst batteri i branschen

Utöver den lite galna kameran försöker Asus sticka ut genom att inte göra samma kompromisser som många konkurrenter. ZenFone 6 har till exempel en hörlursport, en notislampa och ett batteri på 5 000 mAh. Det är större än någon annan mobil med en så kraftfull processor. Förklaringen sägs vara att Asus har valt kapacitet framför extrem snabbladdning. Zenfone 6 kan visserligen laddas snabbt med Qualcomm Quick Charge 4 men inte riktigt så snabbt som vissa konkurrenter. Det betyder dock att batteriet kan byggas mer kompakt och att det därför kan erbjuda 5 000 mAh, i en telefon som är ungefär lika stor som många moderna konkurrenter.

Med ett startpris på 5 300 kronor, för 64 GB lagring och 6 GB RAM, ligger den i närheten av till exempel Xiaomi Mi 9 i pris. Hur bra den är återstår givetvis att se men vi kan redan säga att 5 000 mAh är unikt för klassen. Om det, mot all förmodan, inte skulle vara unikt nog är kameran i ZenFone 6 väldigt speciell.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 2 =