Apple iPhone 12 mini har inte varit någon stor succé men Asus tror ändå att det finns en marknad för små mobiler. Nu presenteras ZenFone 8 som marknadens minsta Android-flaggskepp med Snapdragon 888 och yttermått mindre än både Galaxy S21 och Xperia 5 II.

ZenFone 8 har HELT ny design

ZenFone 8 skiljer sig markant från ZenFone 7. Den nya modell saknar föregångarens roterande kamera och är en MYCKET mindre smartphone. Asus tror att det finns ett behov för mindre flaggskeppsmobiler och introducerar det minsta Android-flaggskeppet med en Snapdragon 888-krets. Med en bredd på 68,5 mm har den ungefär samma bredd som Sony Xperia 5 II. På längden skiljer det dock mer. ZenFone mäter 148 mm medan Xperia 5 II är en centimeter längre. Galaxy S21 är både bredare och längre.

Apple iPhone 12 mini, Asus ZenFone 8, Samsung Galaxy S21, Xiaomi Mi 11 Ultra.

I det lilla formatet har Asus klämt in en skärm som mäter 5,9 tum. AMOLED-skärmen har stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens och en maximal ljusstyrka på 1 100 nits. Skärmen inkluderar dessutom Asus första skärminbyggda fingeravtrycksläsare.

Medan konkurrenter ofta har tre eller fyra kameror, nöjer sig ZenFone 8 med två kameror; en huvudkamera och en vidvinkelkamera. Huvudkameran är en Sony IMX686, vilket är samma som satt i ZenFone 7. Framsidan bjuder däremot på en ny sensor i form av en Sony IMX363, som inkluderar PD-autofokus.

Vattentät med hörlursport

Utan den roterande kameran, som suttit i Asus senaste smartphones, har företaget lyckats vattentäta ZenFone 8. Den inkluderar IP68-certifiering. Det finns däremot ingen trådlös laddning. Asus har istället prioriterat det interna utrymmet för ett batteri på 4 000 mAh och Qualcomms senaste Snapdragon 888-krets. Kretsen skeppas med 8 eller 16 GB RAM och 128 eller 256 GB lagring. En annan komponent som tar internt utrymme är telefonens ovanlig 3,5 mm hörlursport.

ZenFone 8 Flip håller i traditionen

Asus har inte släppt sitt etablerade koncept med en roterande kamera. ZenFone 8 Flip kan ses som den riktiga uppföljaren till ZenFone 7. Den har en 6,67 tum skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens, ett 5 000 mAh-batteri och Snapdragon 888. Kameran är identisk med ZenFone 8, med undantag för en extra telefotokamera med tre gånger zoom i relation till huvudkameran.

Asus ZenFone 8 kommer att lanseras i Sverige i slutet av maj för 7 000 kronor, 8 500 kronor för modellen med 16 GB RAM. ZenFone 8 Flip kostar 8 500 kronor med 8 GB RAM.

Vi har redan ett exemplar av Asus ZenFone 8 och siktar på att publicera ett stort test i samband med lanseringen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Och hur många erbjuder en ny Asus Zenphone med abonnemang? Inte en enda, billiga kopierade inhemska märken från kinesiska fastlandet erbjuds däremot av alla..

    • Japp, sorgligt men sant. Inte för att jag skulle köpa med abonnemang, men ändå, det vore förstås bra om det gick att välja…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton − 1 =