Asus Zenfone 9 är kompakt med Snapdragon 8+ Gen 1

48

Asus presenterar i dag sitt flaggskepp för 2022 och det är en speciell smartphone som sticker ut från mängden. Asus Zenfone 9 är en kompakt men toppmodern smartphone med en Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-krets – vi har klämt på den.

Liten och lite udda

Asus fortsätter att satsa på en kompakt design med Zenfone-serien. Likt Zenfone 8, kommer Zenfone 9 med en 5,9 tum skärm. Yttermåtten är nära identiska med föregångaren med bara en 1,5 millimeter kortare design. På baksidan har Asus dock introducerat två gigantiska kameralinser. Det är estetiska detaljer, det finns alltså inga tekniska krav bakom de extra stora kameralinserna. Med det sagt så kamerorna nya för Asus. Huvudkamerans sensor är större än tidigare och går från 16 MP i föregångaren till 50 MP i den nya modellen. Sensorn är en Sony IMX766, som snarare tillhör mellanklassen än den högre prisklass som Asus siktar på. Det är samma kamerasensor som används av OnePlus Nord 2T. Kameran har optisk bildstabilisering och stöd för 8K-videoinspelning. Den andra kameran är en vidvinkelkamera på 12 MP med autofokus. Samma specifikationer gäller den främre kameran.

Utöver nya kameror bjuder baksidan också på ett nytt material. Vi har klämt på den svarta modellen, som har ett plastbakstycke med en matt och skrovlig finish. Den både ser ut och känns väldigt speciell. Den känns dessvärre inte särskilt påkostad, även om den är åtminstone är lite annorlunda.

På framsidan av telefonen sitter som sagt en 5,9 tum skärm. Det är en AMOLED-skärm med dryg Full HD-upplösning, 120 Hz uppdateringsfrekvens och en maximal ljusstyrka på 800 nits, enligt Asus. Den ska kunna nå 1 100 nits med HDR-material. Den ser kort sagt riktigt bra ut. Det är en av de bästa skärmarna vi sett i ett så kompakt format. Med det sagt har den inte gått igenom vårt labb än, så vi väntar med vår slutgiltiga dom.

Snapdragon 8+ Gen 1 imponerar

Asus Zenfone 9 har ett fullmatat inre. Den är den första telefonen vi fått vantarna på med en Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-krets. Det är en uppdaterad variant av 2022 års flaggskepp från Qualcomm. Den är byggd på ny halvledar-teknik och erbjuder därför både högre prestanda och betydligt bättre effektivitet. Asus säger dessutom att de har expanderat kylningsmassan i telefonen med 230 procent i jämförelse med Zenfone 8. Det ska ge betydligt högre prestanda även vid längre belastningar. Vi har gjort några tidiga tester och kan redan konstatera att den är otroligt mycket bättre än tidigare 2022-flaggskepp. Vid långvarig belastning är prestandan smått otroliga 66 procent högre!

Processorn assisteras av 8 eller 16 GB RAM samt 128 eller 256 GB lagring. Ja, du läste rätt. Asus kompakta lilla mobil säljs med 16 GB RAM. Processorn får energi från ett batteri på 4 300 mAh, som har uppgraderats från 4 000 mAh i Zenfone 8. Den kommer också med 30 watt snabbladdning och en inkluderad snabbladdare i lådan.

Övriga detaljer som är värda att notera är att den är vattentålig med IP68-certifiering, att den har stöd för Wi-Fi 6E, dubbla högtalare och en hörlursport. Den saknar trådlös laddning och microSD-kortläsare men kan bli en intressant konkurrent i det kompakta segmentet.

Den har inget lanseringsdatum än men kommer att säljas i Sverige för 8 500 kronor med 8/128 GB, 9 000 kronor med 8/256 GB och 9 500 kronor med 16/256 GB.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

48 KOMMENTARER

  1. Ytterligare inkomster är nu tillgängliga för alla runt om i världen. Telegram – @Cryptaxbot

  2. Du behöver inte hålla dig vaken hela natten för att tjäna pengar. Starta roboten. Telegram – @Cryptaxbot

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + fem =