Moderna smartphones är dyra. De blir ännu dyrare om du råkar tappa dem och behöver byta ut skärmen eller någon annan komponent. Det finns vissa mobiler som är lättare och billigare att reparera. Nu ska vi rekommendera två modeller, en från Samsung och en från Apple, som har billiga reparationer.

Platt skärm för halva priset

Runda skärmar har varit en kanske häftig men dyr egenskap i många av Samsungs flaggskeppsmobiler de senaste åren. De har varit särskilt problematiska när det gäller reparationer. Samma sak gäller de glastäckta baksidorna. Samsung Galaxy S20 FE är en mobil som är lite billigare än de vanliga S-modellerna och som dessutom är billigare att reparera när olyckan är framme. Skillnaden är stor. Om du tappar en Galaxy S20+ och behöver byta ut skärmen, kostar det 3 300 kronor hos Samsung. Om du istället behöver reparera en Galaxy S20 FE, är priset 1 700 kronor. Det kostar alltså nästan hälften så mycket. Utöver det kostar det 800 kronor att byta ut glaset på baksidan av en Galaxy S20+. Med plastbaksidan på Galaxy S20 FE har du inte det problemet.

 
Samsung Galaxy S20 FE 5G
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Det finns en version utan 5G. Den har också en annan processor än 5G-versionen.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Ljusstark skärm
+ Utmärkt kamera
+ Vattentät
Nackdelar
- Saknar eSIM-stöd
- ”Bara” 6 GB RAM i basmodellen
- Saknar hörlursport
Kamera8.2
Skärm8.5
Batteri7.8
Kamera8.2
Skärm8.5
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Klassisk design är billigare

Apple har inte rundade skärmar men deras avancerade och väl kalibrerade skärmar är ändå dyra. En iPhone 12 med en sprucken skärm kostar knappt 3 300 kronor att reparera hos Apple. iPhone SE är då ett betydligt bättre alternativ för den priskänsliga. En skärmreparation kostar nämligen 1 700 kronor. Precis som med Samsungs smartphones så är den mer reparerbar modellen nästan hälften så dyr att reparera som det vanliga flaggskeppet. iPhone SE är Apples senaste iPhone som har kvar den klassiska hemknappsdesignen. Trots det har den faktiskt billigare reparationer än äldre iPhones med samma design. En iPhone 8 kostar 1 960 kronor att byta skärm på. Det beror på att iPhone 8 har en tryckkänslig skärm, som iPhone SE saknar.

 
Apple iPhone SE (andra)
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:Den finns med 64, 128 eller 256 GB lagring. Det finns även olika färger, alla har svart framsida.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra videoinspelning
+ Vattentä, IP67
+ Trådlös laddning
Nackdelar
- Kort batteritid
- Lågupplöst skärm
- Saknar hörlursport
- Långsam laddare
Kamera6.8
Skärm6.7
Batteri5.8
Kamera6.8
Skärm6.7
Batteri5.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sparar på miljön

Det finns många bra anledningar att välja reparerbara mobiler. De kan vara billigare att reparera när olyckan är framme. Det gör dem också ofta billigare över tid. Om du inte vill byta mobil varannat år, är det lättare att behålla samma mobil under längre tid om reparationerna är förhållandevis billiga. Att reparera en gammal mobil är ett mycket bättre alternativ för miljön än att köpa en ny. Mobiler med billiga reparationer kan därför både spara på dina pengar och på miljön.

Du hittar fler rekommendationer av Sveriges bästa smartphones i Svenska Smartphoneguiden.

Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + nitton =