BlackBerry är inte ett varumärke som är särskilt stort i Sverige. Företagets produkter säljs knappt över huvud taget på den svenska marknaden längre men nya telefoner som bär företagets namn fortsätter ändå att lanseras. På MWC 2017 visar BlackBerry bland annat upp en ny smartphone. BlackBerry KeyOne har två stora försäljningsargument: ett fysiskt tangentbord och säkerhet.
Uppdateringar varje månad
BlackBerry har alltid varit ett varumärke som fokuserat på säkerhet. I många drevs dock deras telefoner av företagets eget operativsystem. Nu för tiden används Android som operativsystem i BlackBerry-telefoner. Android är ett relativt säkert operativsystem men endast så länge det är uppdaterat med de månatliga säkerhetsuppdateringar som Google släpper. Dessa uppdateringar skickas bara ut till en liten andel av marknadens telefoner. Det betyder att många konsumenter tvingas använda produkter som inte är säkra. Enligt BlackBerry hålls deras produkter uppdaterade och säkra.
Google publicerar inga officiella siffror för hur många Android-telefoner som är uppdaterade med den senaste säkerhetsuppdateringen. Enligt företagets senaste mätning används dock den senaste stora uppdateringen av Android, kallad Nougat, av mindre än 2 procent av världens Android-telefoner.
Vissa andra tillverkare skickar ut frekventa och snabba uppdateringar till sina dyraste produkter. Bland andra Sony och Samsung har ökat takten på sina uppdateringar den senaste tiden. Även många av dessa stora företags billigare modeller får dock sällan eller aldrig de uppdateringar de behöver. Utöver att BlackBerry fokuserar på säkerhet såg vi ytterligare en tillverkare fokusera på vikten av uppdateringar.
Billiga och uppdaterade Android-telefoner
HMD, ett nystartat företag som planerar att introducera Nokia-telefoner i Sverige inom kort, har utlovat branschens snabbaste uppdateringar för sina telefoner. Företagets första produkter kommer kosta runt 2–3 000 kronor. Det betyder att HMD vill bli en av marknadens första företag som skickar ut snabba säkerhetsuppdateringar, även för billiga smartphones.
Säkerhetsuppdateringar är viktiga för konsumenter. Telefoner som inte är uppdaterade kan tas över och attackeras. Användares bilder, sociala medier-konton och SMS kan riskeras om telefoner inte hålls uppdaterade. I dag är det mer ovanligt än vanligt att Android-telefoner uppdateras i tid. Vissa företag verkar åtminstone utlova säkerhet. Nu återstår det att se om de kan hålla sina löften och om fler tillverkare kan sätta samma prioritet på uppdateringar.
Även om många modeller inte underhålls så är det ju inte nåt stort problem om ens ett problem alls.
Lite Aftonbladet skrämselpropaganda i denna artikeln. Eller har ni siffror/artiklar på hur många som faktiskt råkat ut för nåt?verkliga personer alltså. I Sverige? Europa?världen? Och då menar jag inte info från antivirus företag.
Hej Mathew!
Det är givetvis inte meningen att komma med ”skrämselpropaganda”. Säkerhetsuppdateringar är viktiga. Det har företag så som Microsoft fått lära sig den hårda vägen genom åren. Microsoft skickar ut uppdateringar till mer än en miljard enheter varje månad för att hålla sina kunders datorer säkra. Även om hotet mot Android inte är lika stort som mot Windows, i nuläget, kan en attack mot en användares telefoner har större konsekvenser eftersom smartphones är oerhört personliga enheter. Oberoende på om det finns storskaliga problem med attacker eller virus mot Android-enheter är det därför viktigt att smartphones uppdateras kontinuerligt.
Här är en artikel som kan vara intressant att läsa om ämnet:
https://surfa.se/gooligan-androidvirus/