Om du inte gillar Google eller tycker att de har en orättvis konkurrensposition på grund av Android kan du byta sökmotor i din Android-mobil med ett par klick. Du kan dessutom helt byta webbläsare och helt sluta använda Googles webbmjukvara.

Använd Chrome med Googles största konkurrent

Om du vill fortsätta använda Google Chrome, sökjättens förinstallerade webbläsare, kan du enkelt bara byta standardsökmotor för den. Öppna bara Chrome och klicka på de tre prickarna längst upp till höger. Klicka sedan på Inställningar. Längst upp på den nya sidan finns alternativet Sökmotor. Klicka på det alternativet. Här kan du till exempel välja Googles största konkurrent, Bing, eller den lite mindre populära sökmotorn Yahoo. När du har valt vilken sökmotor du vill använda kommer alla sökningar du gör i adressfältet ta dig direkt till den valda sökmotorn.

Byt webbläsare helt

Om du inte vill använda Chrome finns det flera bra alternativ. Firefox och Opera är två populära alternativ. Med Firefox kan du välja bland många fler sökmotorer så som DuckDuckGo genom att gå in i Inställningar –> Sök och följa instruktionerna. Ett tredje alternativ är Microsoft Edge. När du börjar använda Edge kommer appen be dig byta ditt operativsystems standardwebbläsare. Den guidar dig genom processen. När du är färdig öppnas alla webblänkar i Edge, inte i Chrome.

Bara för att Google är din telefons standardsökmotor betyder det inte att du behöver använda den som din sökmotor. Eller hur EU?

EUs rekordbot hotar Android och innovation

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 5 =