Vi har skrivit en hel de om faktumet att det oftast är smartast att köpa en ny mobil löst och skaffa ett separat abonnemang från en billig operatör för att spara pengar i längden. Att betala en hel mobil direkt kan dock vara svårt för vissa, särskilt om du vill köpa en dyr mobil. Frågan är då vilka alternativ du har för delbetalning.

Delbetalning kostar

Ett alternativ som vi tidigare har lyft är möjligheten att delbetala genom de etablerade återförsäljarna. Nästan alla återförsäljare erbjuder någon typ av delbetalning. Nackdelen med delbetalning är givetvis att du behöver betala en del extra. Det är vanligt att till exempel behöva betala minst 600 kronor extra om du vill delbetala en dyr mobil över 12 månader eller runt 1 500 kronor extra om du vill delbetala över 24 månader. Trots den extra kostnaden som en delbetalning innebär, kan du ändå spara mycket pengar tack vare den flexibilitet du har med ett löst abonnemang. Det bästa är kort sagt att köpa en telefon löst och betala allt direkt men du kan ändå spara pengar om du delbetalar genom en återförsäljare.

Dyra mobiler kan vara svåra att betala direkt.

Delbetala utan att vara kund

Det finns ett annat alternativ för delbetalning. Det är ganska ovanligt men vissa teleoperatörer låter dig delbetala en mobil, även om du inte binder ett abonnemang till den. Telia har till exempel Telia Finance. Det låter dig delbetala en mobil över 12, 24 eller 36 månader. Om du redan är Telia-kund betalar du inget extra, utöver vad mobilen vanligen kostar. Det kanske lite oväntade är att du kan delbetala en mobil även om du inte har ett abonnemang alls hos Telia. Den enda skillnaden är att du måste betala en administrativ avgift på 29 kronor per månad. Över 24 månader blir det 696 kronor. I jämförelse med många andra delbetalningsalternativ är det mindre än hälften så mycket. Det blir en särskilt bra deal om du delbetalar en dyr mobil.

Bra kombo med bredband

En intressant detalj med Telia Finance är att du slipper den administrativa avgiften även om du råkar ha något annat än ett mobilabonnemang från Telia. Det inkluderar till exempel ett hemtelefoni- eller bredbandsabonnemang. Du kan alltså få fördelarna av både ett billigt mobilabonnemang från en annan operatör och en helt kostnadsfri delbetalning av din mobil, om du råkar ha Telia som leverantör av ditt bredband.

Tele2 har ett liknande erbjudande om delbetalning. De kräver dock att du redan är Tele2-kund. De har inget erbjudande för dig som helt enkelt vill delbetala, utan att bli kund hos dem.

Sammanfattningsvis är det troligen enklast och definitivt billigaste att betala av en ny mobil med ett direkt köp. Det är givetvis också billigast att inte köpa en mobil som är så dyr att den kräver en lång avbetalning från första början. Det finns gott om bra och billiga mobiler på marknaden i dag. Om du ändå känner att du måste delbetala din smartphone kan det vara bra att ta en titt på att delbetala från en operatör. Det gäller särskilt om du redan är kund hos operatören genom något annat än ditt mobilabonnemang.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

  1. Eller helt enkelt så finns det ibland de som ger en helt avgift och räntefritt avbetalning, Elgiganten, MediaMarkt, CDON, etc.. även KLARNA som exempel om man handlar från Samsung Shop.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 − 5 =