Det svenska priskriget ger oss bättre och billigare abonnemang

4

Om du är en medveten konsument finns det vissa teleoperatörer som verkligen vill ha dina pengar och i Sverige är konkurrensen stenhård. Det ha vi sett särskilt stora bevis på bara de senaste veckorna. I Abonnemangsguiden listar vi nämligen Sveriges bästa och billigaste abonnemang. När vi publicerade guiden i slutet av förra året var Hallon en tydlig vinnare. I slutet av februari tog Vimla över när de sänkte sina priser med 50 kronor i flera abonnemang, samtidigt som de höjde den inkluderade EU-surfen från 7 till 10 GB och inkluderade fria SMS och samtal i sitt billigaste abonnemang. Vimlas förändringar var otroligt imponerande.

Dubbla surfen

Bara två veckor senare kontrar nu Hallon. De dubblerar den inkluderade surfen i många av sina abonnemang. Det gör galet stor skillnad i vissa fall. Med Hallon Liten, som bara kostar 99 kronor per månad, ökas surfen till exempel från 2 till 4 GB och för en student ökar den från 3 GB till 6 GB. Ja, seriöst. Som student kan du få fria samtal, fria SMS och 6 GB surf, utan bindningstid, utan startavgift och utan uppsägningstid för 99 kronor per månad, som standardpris.

 
Hallon Student 10 GB
8.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Surfpott:10 GB
Övrigt:Nät: Tre
5G: Ja
Har butiker: Nej
EU-surf: 10 GB
Fördelar
+ Ingen startavgift
+ Ingen bindningstid
+ 5G, 150 Mb/s
+ Billig extrasurf
Nackdelar
- Saknar fysiska butiker
- Saknar telefonsupport
- Extra-SIM erbjuds ej
- Saknar RCS-stöd
Surf per krona10
Teknik9.5
Hastighet8.3
Surf per krona10
Teknik9.5
Hastighet8.3
Pris/mån:
99 kr
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

De här förändringarna är riktigt stora. De betyder troligen att många antingen kan ändra sättet de använder sin smartphone på eller gör det möjligt för många att gå ner ett steg i pris eftersom den inkluderade surfen nu är betydligt högre.

Rörelse och flexibilitet

Och nu kommer vi till något väldigt viktigt. Flexibilitet. Det är uppenbart att marknaden är flexibel och att konkurrensen är hård, speciellt bland budgetoperatörerna. Det är bra för oss konsumenter. Det är dock bara bra om vi som konsumenter kan vara flexibla och om vi kan bara behålla konkurrensen genom att vara flexibla själva. Om prisförändringarna inte gör att konsumenter byter operatör, kommer operatörerna snart inte heller se någon vinst med det. Det är anledningen till att vi bara rekommenderar abonnemang utan bindningstid i Abonnemangsguiden. Utöver att de är marknadens billigaste abonnemang kan du spara ännu mer genom att inte sitta fast i två-års abonnemang. Om vi kan se EN operatör sänka sina priser med 50 kronor per månad och bara två veckor senare se en annan dubblera sina surfmängder kan det hända väldigt mycket på två år. Att då sitta fast i ett abonnemang som alltid kostar lika mycket och som inte får ta del av förändringar som kommer när surfmängden plötsligt dubbleras, är inte smart.

4 000 kronor dyrare

Om du till exempel hade köpt en Samsung Galaxy Note 8 hos Tre för några veckor sen hade du betalt 329 kronor per månad för ett abonnemang med 6 GB surf. På Hallon hade ett liknande abonnemang med 10 GB surf kostat 249 kronor. Du betalar alltså 80 kronor mindre per månad men får ändå 66 procent mer surf. Nu, några veckor senare skulle du kunna gå ner till 8 GB surf hos Hallon, fortfarande få 33 procent mer surf än på Tre, och nu betala 149 kronor per månad. Mindre än hälften så mycket. Över till exempel 22 månader blir det en besparing på nästan 4 000 kronor och då får du ändå mer surf och kommer troligen spara ännu mer när priserna fortsätter sjunka och villkoren blir ännu bättre under de kommande två åren.

Om du frågar Tre säger de troligen att mobilen delbetalas och blir billigare. Det är visserligen sant. En Note 8 är runt 1 500 kronor billigare hos Tre än hos återförsäljare men det är svårt att komma ikapp den tidigare prisskillnaden på 4 000 kronor. Du kan dessutom enkelt sänka kostnaden ännu mer om du till exempel inte behöver surfa lika mycket som du först trodde, när du inte är låst med en bindningstid. Du behöver dessutom inte ha en mobil som är operatörslåst i 24 månader, som den är hos Tre. Om du känner att du måste delbetala din mobil går det bra hos nästan alla stora återförsäljare med en total kreditkostnad på 6-700 kronor över 12 månader för en Note 8. Det är inte riktigt lika förmånligt att delbetala över 24 månader men även då blir ofta kreditkostnaden runt 1 500 kronor. Då får du en upplåst mobil, sparar ändå pengar gentemot teleoperatören och det viktigaste: du är fri att spara pengar hur du vill och du bestämmer över din egen mobil och över ditt eget abonnemang.

Fast i en förändrande värld

Med risk att förstöra min egen poäng så ska det nämnas att det finns extrema fall då teleoperatörers rabatter på mobiler faktiskt är så stora att du kommer gå ganska jämt ut om du köper med bindningstid eller utan. Men där är det viktigt att komma ihåg att vi inte vet hur stora framtidens prissänkningar är. Med den starka konkurrens som finns på svenska telemarknaden i dag finns det dock inget som säger att utvecklingen inte kommer fortsätta. Den senaste helårsrapporten från Post- och telstyrelsen visade till exempel att svenskarnas datakonsumtion ökade med 165 procent på två år. Att sitta fast i ett abonnemang med samma pris och samma surfmängd är då lite konstigt.

Mobila surfandet ökade med 65 procent på ett år

Så kort sagt. De svenska budgetoperatörerna kör priskrig mot varandra just nu och vi konsumenter är vinnarna. Villkoren blir bättre och priserna faller. Om du är flexibel kan du spara pengar och få det som passar dig bäst. För att veta vilket abonnemang som är bäst för dig är det Abonnemangsguiden som gäller. Där visar vi de bästa och billigaste abonnemangen med olika surfmängder, för student, seniorer och mycket mer. Så hoppa in där nu och hitta ett bra abonnemang för dig.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

  1. Bytte direkt! Kommer att spara 1750sek per år genom att testa Hallon. Får se hur nätet är där jag rör mig, men det är ju bara att byta igen om det mot förmodan är skräp.

    Tack för tips! 150sek/mån känns ju ganska onödigt att lägga ut…

    • Ah, så roligt att du kan spara lite pengar Jean. Återkom gärna och berätta om det funkade bra för dig.

  2. Du glömde nämna det bästa med dessa två operatörer, den surf som inte används sparas i en pott! Man får verkligen allt man betalar för hos dessa operatörer.

    • Glömde och glömde… det står med i betygskorten för dem. 🙂 Men ja, du har rätt. Det är verkligen en bra detalj. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fyra =