I Asien har det länge varit populärt med dubbla SIM-kort i mobiltelefoner och smartphones. Under de senaste åren har vi sett funktionen komma till Sverige till en allt högre grad. Även om det fortfarande inte finns så många modeller i butiker finns det nu ett flertal intressanta alternativ på marknaden.

På dina villkor

Dubbla SIM-kort kan vara lösningen på många olika problem för konsumenter. Om du exempelvis har fått ett SIM-kort från din arbetsgivare kan du använda ditt privata nummer och ditt arbetsnummer på samma telefon så att du inte behöver gå runt med två telefoner. Du kan alltid bestämma hur de två olika korten ska fungera så när du åker hem kan du exempelvis stänga av din arbetsplats SIM-kort för att inte bli störd på din fritid.

Om du bor på en plats som har dålig täckning kan du använda två teleoperatörer och ringa från den teleoperatör som fungerar bäst där du befinner dig och om du exempelvis har ett abonnemang för mobilt bredband kan du använda det för data och ditt vanliga SIM-kort för röstsamtal och SMS. Det finns många olika användningsområden för dubbla SIM-kort.

Två SIM-kort

Det finns inga större nackdelar med att ha dubbla SIM-kort i sin smartphone. De flesta telefoner som har dubbla SIM-kortläsare låter dig välja mellan att antingen använda ett microSD-kort och ett SIM-kort eller två SIM-kort. Det betyder att telefoner med två SIM-kortläsare inte behöver göras större eller klumpigare på något sätt. För svenska konsumenter är den enda stora nackdelen med dubbla SIM-kortläsare faktumet att nästan inga teleoperatörer säljer sådana telefoner. Svenska teleoperatörer gillar inte idén och undviker därför ofta dem. Om du vill ha en telefon som har dubbla SIM-kortläsare behöver du därför köpa den från en återförsäljare.

En rekommenderad modell med dubbla SIM-kort

I Svenska Smartphoneguiden finns det just nu en telefon som har stöd för dubbla SIM-kortläsare och som samtidigt har en rekommendation. Huawei Mate 8 har utmärkelsen ”Längst batteritid” men har också hyllats tack vare sin höga prestanda och snabba fingeravtrycksläsare. Mate 8 är en stor telefon men den är också marknadens bästa telefon med dubbla SIM-kortläsare.

 
Huawei Mate 8
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Det är viktigt att notera att Huawei Mate 8 är betydligt större än många andra smartphones.
Fördelar
+ Batteritid
+ Dubbla SIM-kortläsare
+ Prestanda
+ Fingeravtrycksläsaren
Nackdelar
- Huaweis mjukvara
- Ingen UHD-inspelning
- Icke utbytbart batteri
- Stor och klumpig
Kamera4.8
Skärm6
Batteri8.1
Kamera4.8
Skärm6
Batteri8.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Fler modeller på G

Under sommaren väntas flera nya modeller lanseras med stöd för dubbla SIM-kortläsare. Lenovo Moto G4 och G4 Plus kommer att säljas med dubbla SIM-kortläsare när de lanseras i Sverige under den kommande månaden. Dubbla SIM-kortläsare är alltså på väg på bred front men redan i dag finns det intressanta alternativ på marknaden.

Uppdatering: Det finns nu en utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden för Sveriges bästa smartphone med dubbla SIM-kort. (8 september 15:00)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton + 13 =