SIM-kort har inte alltid varit så små som de är i dag. En gång i tiden var de lika stora som kreditkort men med dagens nano-SIM är det inte alltid helt lätt att hålla koll på de små plastbitarna. I år kommer ett nytt typ av SIM-kort som kommer göra att det omöjligt för dig att slarva bort ett SIM-kort igenom och som har potential att förändra hur du använder mobil teknik i grunden.

Stora företag ligger bakom

eSIM är en ny standard som är utvecklad av en organisation som kallas GSMA. GSMA består av en lång rad stora tillverkare av smartphonetillverkare och andra telekomföretag. Stora tillverkare så som Samsung, LG, Huawei, Microsoft och svenska teleoperatören TeliaSonera är bland annat med i GSMA och har varit med och utvecklat eSIM. I år kommer konsumenter kunna testa de första produkterna som använder eSIM. Men vad är det egentligen?

SIM-kort är ett sätt för din teleoperatör att identifiera din telefon. SIM-kort gör att du alltid har rätt telefonnummer och ser till att du kan ringa, skicka SMS och surfa med den teleoperatör som du betalar för att använda. SIM-kort kan med andra ord sägas vara ett typ av ID-kort för ditt telefonnummer och ditt konto hos din teleoperatör. I nuläget är SIM-kort en liten plastbit men i framtiden hoppas teleoperatörer och tillverkare att vi ska slippa de små plastbitarna. Istället för att använda fysiska SIM-kort ska alla enheter som vill kopplas upp till en teleoperatör få sin identitet given och sedan sparad av ett minne i användarens enhet.

eSIMKan ha både fördelar och nackdelar

eSIM har flera fördelar framför klassiska fysiska SIM-kort. För det första tar de inte upp lika mycket plats, vilket är särskilt viktigt för små trådlösa enheter så som klockor eller andra uppkopplade enheter.

För det andra är eSIM en lättare administrativ lösning för både teleoperatörer och för dig som konsument, särskilt när vi i framtiden vill att fler saker i våra liv ska vara uppkopplade till Internet. Istället för att ha ett SIM-kort till brödrosten, ett till klockan, ett till bilen, ett till telefonen, ett till datorn, ett till surfplattan och kan konsumenter i framtiden ha ett gemensamt konto för alla enheter och digitalt ge dem alla tillgång till samma abonnemang, utan att behöva jonglera tio fysiska SIM-kort.

Acer_Jade_S_Recension_SIMEn tredje potentiell fördel med framtidens eSIM är att det skulle kunna bli enklare att köpa nya abonnemang eller byta abonnemang. Eftersom konsumenter inte längre behöver köpa en fysisk plastbit när de använder eSIM blir det genast enklare för dem att byta teleoperatör eller exempelvis lägga till ett turkiskt surfabonnemang i telefonen när det är dags för semestern i Turkiet, utan att gå till en butik som säljer de fysiska korten.

Även om det kan finnas flera fördelar med eSIM, finns det också potentiella problem med tekniken. I nuläget vet vi inte exakt hur tekniken kommer att fungera för smartphones så det är svårt att kritisera den. Det finns ändå vissa som är oroade över att tekniken kan leda till att teleoperatörer låser sina enheter helt eller att eSIM är svåra att använda och att det därför hade varit enklare att byta fysiska SIM-kort.

Lanseras i mars

eSIM kommer till en början att lanseras för produkter som traditionellt inte haft 3G- eller 4G-modem, så kallade sekundära enheter. Samsungs smarta klocka Gear S2 3G kommer att bli världens första konsumentprodukt som använder sig av tekniken när den lanseras i mars i år.

Samsung Gear S2 som visades upp på CES-mässan i januari.
Variant av Samsung Gear S2 som visades upp på CES-mässan i januari.

GSMA, organisationen bakom eSIM, planerar att introducera en version av eSIM-standarden som är utformad för smartphones under juni månad. Smartphonetillverkare och teleoperatörer har därefter möjlighet att börja använda tekniken på bred front. Hur lång tid det kommer att ta för tillverkarna att börja använda tekniken i sina produkter återstår att se men det är inte helt orimligt att tro att vi har de första telefonerna i våra händer om ett år.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 4 =