I går presenterade Google sina nya smartphones, Pixel 2 och Pixel 2 XL. De två nya modellerna har nya skärmar, nya processorer och nya kameror. De är också först ut på marknaden med stöd för eSIM. Pixel 2 blir därmed startskottet för en framtid som saknar plastkort.

Till en början var SIM-kort lika stora som kreditkort. Allt eftersom åren har passerat har kortet blivit allt mindre. Först kom miniSIM och sedan microSIM och nu nanoSIM. Korten har dock en relativt enkel uppgift: berätta för telefonen vilket nummer och teleoperatör som kortet tillhör. Den relativt enkla uppgiften kan också göras av en inbyggd krets och efter att ha hört om tekniken i många år ser vi äntligen marknadens första exempel.

Apple är med på tåget

För två veckor sen lanserade Apple en version av sin nya Apple Watch som har 4G LTE-stöd. Den nya klockan är så liten att det hade varit omöjligt att få plats med ett plastkort i den. Apple har därför istället byggt in ett eSIM i klockan. Det gör det möjligt för användare att välja teleoperatör och koppla ett telefonnummer till klockan, utan att behöva ett fysiskt kort. Pixel 2 och Pixel 2 XL är nu alltså de första telefonerna som har stöd för tekniken.

eSIM i Apple Watch

Stödet för eSIM är begränsat. Till en början har de nya modellerna bara stöd för Googles egen teleoperatör, Project Fi. Det ger inte användare den valmöjlighet som eSIM-tekniken skulle kunna erbjuda. Pixel 2-telefonerna har därför också nanoSIM-kortläsare. Trots det är nyheten i Pixel-telefonerna minst sagt betydelsefull. När är en tillverkare har lyckats få ny teknik att fungera är det sällan något som stoppar andra tillverkare att göra samma sak. Pixel 2 använder trots allt samma grundläggande komponenter som många konkurrenter.

Startskottet

Det är troligt att många fler telefoner får stöd för eSIM under det kommande året. Som med all ny teknik kommer det vara de dyraste telefonerna som får ta del av nyheten först. Därefter tar det oftast ett par år innan tekniken tar sig ner till de lägsta prissegmenten. Det kommer med andra ord ta flera år innan vi kan vinka adjö till SIM-kort helt men nu börjar förändringen i alla fall att ske.

Enklare att aktivera och byta

Fördelen med eSIM är att konsumenter kan aktivera telefonnummer i nya smartphones utan att behöva hantera ett plastkort, vänta på att kort skickas med posten eller behöva hitta en fysisk butik som är öppen för att köpa SIM-kort på utlandsresor. Konsumenter kan istället välja teleoperatör och aktiverar telefonnummer direkt från telefonen. Det finns dock en oro för att det nya systemet gör det möjligt för smartphonetillverkare att begränsa vilka teleoperatörer som erbjuds. Konkurrenslagar i Sverige och andra delar av världen gör det dock osannolikt att tillverkare eller andra företag faktiskt kan vara tillåtna att inte ge alla teleoperatörer samma möjligheter.

Pixel 2-serien ser inte ut att vara på väg till Sverige. Nu är det trots allt bara en fråga om tid innan vi får se den första eSIM-telefonen i Sverige. 2018 kan bli ett intressant år för ny SIM-”korts”teknik.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − nio =