Google presenterade i kväll två nya smartphones i företagets Pixel-serie. Pixel 2 och Pixel 2 XL är Googles officiella smartphones som är tänkta att erbjuda Androids bästa användarupplevelse. Pixel-serien är trots allt hårdvara som kommer direkt från utvecklaren av Android. Nyheterna i de nya modellerna är många och Google utlovar mycket. Men det finns en stor hake.

Olika storlekar – olika design

Likt förra årets Pixel-telefoner lanseras Pixel 2 i två olika modeller med olika skärmstorlekar. Pixel 2 har en fem tum skärm medan Pixel 2 XL har en sex tum skärm. Pixel 2 har en traditionell 16:9-skärm medan Pixel 2 XL har en mer avlång 18:9-skärm. Skärmen som används av Pixel 2 XL baseras på P-OLED-teknik och har tunna ramar med rundade hörn. Det gör den identisk med skärmen som används av LG V30. Det är kort sagt sannolikt att Google har samarbetat med LG för att ta fram sin nya stora smartphonemodell. Pixel 2 har istället betydligt större skärmramar och en mer traditionell design.

Stora löften om ny kamera

De två modellerna har mycket gemensamt. De använder samma Qualcomm Snapdragon 835-chipset, har 4 GB RAM, stöd för Bluetooth 5 och en ny 12,2 megapixelkamera. Den nya kameran är en av Googles största säljargument för de nya modellerna. Enligt kameraföretaget DxO är de nya Google Pixel-kamerorna de bästa i mobilvärlden. Medan Apple iPhone 8 Plus och Galaxy Note 8 har fått 94 poäng i sina respektive test hos DxO har Google Pixel 2 fått 98 poäng. Google använde samma test vid marknadsföringen av förra årets Pixel – en kamera som sedan användes av HTC U11 och som vi hyllade som sin tids bästa mobilkamera. Den historien får Googles nya påstående att verka mycket lovande.

Den nya kameran har inte dubbla kamerasensorer som till exempel Samsung Galaxy Note 8 eller Apple iPhone 8 Plus. Google säger sig istället använda dubbla pixlar i sin nya kamerasensorer för att samla in mer data om kamerans motiv, utan att behöva dubbla kameror. Det betyder till exempel att Google påstår sig kunna skapa bilder med bokeh-effekt som ger en suddig bakgrund i bilder, trots att telefonerna bara har en kamera.

Vattentätning och kramkalas

Eftersom de två Pixel 2-modellerna är olika stora har de också batterier med olika kapacitet, 2 700 mAh respektive 3 520 mAh. Pixel 2 och Pixel 2 XL har en vattentät design enligt IP67-certifiering, de har stereohögtalare, stöd för snabbladdning samt en ny funktion som Google kallar Active Edge. Tekniken är så gott som identisk med Edge Sense-tekniken som finns i HTC U11. Den ger användare möjlighet att krama de nya modellerna för att aktivera Google Assistant.

Pixel 2 Sverige

Som alltid kommer Google Pixel-telefonerna med officiell Android-mjukvara. För första gången hittills har dock Google utlovat hela tre års officiellt stöd för så kallade plattformsuppdateringar. Det betyder att Pixel 2 och Pixel 2 XL inte bara kommer att få säkerhetsuppdateringar utan även uppdateringar till nya versioner av Android, i tre år.

Ingen Sverige-lansering

Som vi tidigare nämnde finns det en stor hake med de nya modellerna. Google Pixel 2-serien lanseras som det bästa som Android-världen har att erbjuda. De lanseras också utan något som helst löfte om en lansering i Sverige. Det betyder att Pixel 2 och Pixel 2 XL troligen aldrig kommer att lanseras i Sverige. Företagsplaner kan förändras men med tanke på förra årets begränsade lansering och återhållsamma löften om de nya modellernas lanseringsmarknader är det osannolikt att vi får se Android-marknadens förebilder nå svenska gränser i någon officiell kapacitet.Pixel 2 XL Sverige

Källa: Google

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − åtta =