Med start i dag kan svenska konsumenter för första gången använda två olika telefonnummer i en iPhone. Nyheten kommer tack vare teleoperatören Tre som lanserar Sveriges första stöd för eSIM i smartphones.

QR-kod ersätter plastbit

eSIM är en teknik som kom till Sverige för första gången med Apple Watch 3 i maj i år. Tekniken gör det möjligt att koppla upp en enhet, så som en klocka eller smartphone, utan ett fysiskt SIM-kort. Kortet är istället inbyggt i en liten krets inne i produkten. Det gör det möjligt att spara plats i telefonen men också att aktivera och byta abonnemang utan att ett fysiskt kort behöver skickas från operatören till användaren.

I dag blir alltså Tre den första teleoperatören att sälja abonnemang med eSIM. Den nya typen av digitalt SIM-kort kan bara användas i Apples senaste iPhones (iPhone XR, XS och XS Max). De aktiveras med en QR-kod som skannas in i telefonen. När kortet är aktiverat är telefonen kopplad till telenätet helt utan ett klassiskt fysiskt kort. Eftersom Apples iPhones fortfarande har en nanoSIM-kortläsare kan den användas som ett sekundärt nummer. I likhet med Android-mobiler som har dubbla SIM-kortläsare går det alltså att välja att skicka SMS och ringa från valfritt nummer. Det går samtidigt att ta emot både samtal och SMS genom två nummer.

Foto: Tre

Fler på väg

Tre och iPhones lansering av eSIM för smartphones kommer troligen bli startskottet för betydligt fler teleoperatörer och smartphonetillverkare. Google var först ut på den globala marknaden med stöd för eSIM i Pixel 2. Pixel 2 har dock inte lanserats officiellt i Sverige och eSIM-tekniken fungerar fortfarande bara på Googles egen teleoperatör Google Fi i USA. Tack vare företag så som Samsung vet vi dock att alla fyra stora teleoperatörer har planer på att lansera stöd för eSIM relativt snart. Samsung säger att Tre, Telenor, Tele2 och Telia kommer att lansera stöd för eSIM till företagets Galaxy Watch-smartklocka under perioden 2018-2019. Det betyder att alla stora telenät kommer att få stöd för tekniken och att vi kan vänta oss många fler produkter med tekniken under det kommande året.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju − fyra =