Apple iPhone XS Max
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Vita XS Max har metall som saknar beläggning och kan poleras utan att tappa färg.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Bra batteritid
+ Stadig konstruktion
+ FaceID
Nackdelar
- Glasbaksida riskerar att spricka
- Saknar hörlursport
- Proprietär port
Kamera7.2
Skärm8.5
Batteri7.5
Kamera7.2
Skärm8.5
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone XS Max är en otroligt väl designad lyxmobil som erbjuder unik och avancerad teknik med en av branschens bästa användarupplevelse. En stor och bra skärm, bra kamera, gedigen konstruktion, kraftfull processor och bra batteritid är en väldigt trevlig kombination. Vi hade dock önskat att mjukvaran var lite bättre på att utnyttja skärmens storlek. Med undantag för skillnaden i skärmstorlek är nämligen batteritid en av få unika egenskaper för iPhone XS Max och då är fortfarande iPhone 8 Plus ännu bättre. Med det sagt är en smartphone som lyckas kombinera så många bra egenskaper i ett så gediget paket ändå något väldigt ovanligt och det är svårt att inte imponeras av den perfektion som Apple börjar närma sig.

 

Video

 

Hårdvarudesign

För snart ett år sen lanserades iPhone X med den största designförändringen för iPhone-familjen någonsin. I år lanseras ännu en ny design men denna gången är det främst storleken som är skillnaden. iPhone XS Max har en nästan identisk design med iPhone X, bara i ett betydligt större format. Det betyder att även iPhone XS Max har en av marknadens mest gedigna konstruktion som kombinerar rostfritt stål och glas för att lägga sitt fokus på att förmedla en känsla av kvalitet.

Läs mer om hårdvaran

iPhone XS Max är Apples tyngsta smartphone någonsin. Med en vikt på 208 gram ligger den som en tegelsten i handen – en väldigt fin och väl konstruerad tegelsten. Det är inte svårt att beskriva Apples senaste flaggskepp som en av världens lyxigaste och bäst designade produkt. Den höga vikten är väl balanserad och känns inte onödig. Kombinationen av en blank glasbaksida och det kalla och polerade rostfria stålet längs sidorna ger ett starkt intryck av kvalitet. Den ganska ovanliga metallen, åtminstone för en smartphone, ger en märkbar skillnad gentemot aluminium eller andra lättare metaller. Materialet gör att iPhone XS Max känns mer som ett stort smycke än som en funktionell maskin.

Små marginaler

Apple har inte lämnat ens en bråkdel av en millimeter som skarvar mellan komponenterna som bygger upp iPhone XS Maxs skal. De rostfria sidorna möter glasbaksidan på ett sätt som helt eliminerar obekväma kanter eller ens ett intryck av att iPhone XS Max är uppbyggd av enskilda komponenter. Denna typ av perfektion är kanske helt meningslös för vissa men den är en del av Apples varumärke och en viktig egenskap för telefonens design.

Även om komponenterna kanske är till synes perfekt monterade för att ge ett smyckesliknande intryck är inga komponenter helt kompromisslösa. Glas ha en stor nackdel – det kan spricka. Apple säger att de har förbättrat glaset som används i iPhone XS-serien för att vara mer stryktåligt. Det förändrar ändå inte faktumet att det är glas och att det riskerar att spricka. Om det spricker är iPhone XS Max designad på ett sätt som gör det nästan omöjligt att bara byta ut glaset. Det gör att Apples officiella reparation av en sprucken glasbaksida kostar 7 000 kronor när vi skriver detta testet. Det kan till exempel jämföras med Huawei P20 Pro som kostar knappt 1 300 kronor att reparera med en krossad baksida.

Under glaset finns flera intressanta komponenter. Här finns till exempel stöd för trådlös Qi-laddning och NFC. Apple har sakta men säkert börjat öppna upp NFC-enheten för användning till mer än bara Apple Pay. Den är dock fortfarande kraftigt begränsad.

Sticker ut lite

Längst upp i baksidans övre vänstra hörn sitter ett kamerasystem som består av två kameror och en uppsättning LED-lampor som kan assistera när det blir mörkt. Kamerorna är inbyggda i en modul som sticker ut en dryg millimeter. Det gör att iPhone XS Max inte riktigt kan ligga helt platt på ett vanligt bord, den vinglar lite. Faktumet att kameran sitter i ena hörnet av baksidan gör det också lättare att råka sätta fingrarna framför den när vi ska fot än om den hade suttit närmare mitten.

Glaset på baksidan möts alltså av rostfritt stål längs sidorna. Metallen är polerad och på den guldfärgade och svarta versionen är den dessutom färgad. I likhet med iPhone X är metallens färg bara ytlig. Så fort den repas skiner den silver-gråa färgen från metallen igenom och det går inte att polera tillbaka originalfärgen. Det skiljer alltså de färgade versionerna från den vit/gråa versionen av iPhone XS Max som kan poleras tillbaka till sin originalfärg.

Längs höger sida finns en på/av-knapp som ger bra fysisk återkoppling och är enkel att använda eftersom den både är ensam och ganska stor. Vi hade dock gärna sett att den satt lite längre ner på sidan för att vara enklare att nå, särskilt för personer med relativt små händer. Under knappen finns en nanoSIM-kortläsare med plats för ett kort. Det finns en version av iPhone XS Max som säljs i Kina och som har plats för dubbla nanoSIM-kort. Den funktionen saknar den svenska versionen. iPhone XS Max har istället ett inbyggt eSIM som kan fungera som ett andra SIM-kort när den funktionen lanseras i Sverige, vilket den inte har gjort i skrivande stund. På den motsatta sidan från SIM-kortläsaren sitter i alla fall två volymknappar och ett ljudreglage som kan sätta telefonen i ljudlöst läge.

Osymmetri för bättre prestanda

På undersidan av iPhone XS Max finns den vanliga Lightning-porten, alltså fortfarande en proprietär port, men också de vanliga hålen för mikrofonen och högtalaren. Här syns också en liten förändring i jämförelse med iPhone X. Nu är antalet hål på vardera sida om Lightning-porten olika. Det är visserligen en ganska liten detalj men det får undersidan att inte riktigt se så perfekt symmetrisk ut som den gjorde med iPhone X. Utöver det finns det nu ett nytt streck i metallbandet som inte heller är symmetriskt. Apple har nämligen gått från fyra till sex avbrott i metallbandet för att få plats med fler antenner, vilket ger telefonen stöd för fler LTE-band och snabbare mobil uppkoppling. Med det sagt finns det en risk att designperfektionisten tycker att strecken ser lite underligt placerade ut.

På framsidan av iPhone XS Max finns en stor glasskiva som täcker en stor skärm. Skärmen är inte bara Apples största mobilskärm någonsin, den är en av branschens största någonsin på 6,5 tum. Trots den enorma skärmen är iPhone XS Max en knapp millimeter kortare än iPhone 8 Plus, som hade en 5,5 tum skärm. De två olika skärmmåtten är inte helt jämförbara eftersom de två mobilerna har skärmar med olika format. Poängen är i alla fall att iPhone XS Max har en väldigt stor skärm i ett förhållandevis kompakt format. Det betyder inte att iPhone XS Max är en liten smartphone, den är smått gigantisk, men den har mycket mer att erbjuda med sin storlek än vad iPhone 8 Plus har.

Känner igen dig

iPhone XS Max har givetvis samma skärmflärp som iPhone X. I flärpen finns ett marginellt förbättrat FaceID-system som kan identifiera användaren lite snabbare än tidigare. Det sägs fortfarande vara lika säkert, det är lika pålitligt som tidigare men nu tar det en bråkdel kortare tid. Fingeravtrycksläsare är fortfarande generellt snabbare men FaceID har fortfarande en styrka i att vara ett relativt transparent och smidigt sätt att låsa upp telefonen utan att användaren behöver tänka på det. FaceID tekniken fungerar dessutom bättre än fingeravtryck för appar som kan verifiera användarens identitet utan att behöva kräva användaren att flytta sitt grepp. Med tanke på att fingeravtrycksläsare är snabbare för att till exempel låsa upp telefonen när den plockas upp från fickan, hade det ändå varit trevligt med både FaceID och en fingeravtrycksläsare.

iPhone XS Max är vattentät, precis som tidigare iPhones. Nu har dock vattentätningen utökats från att klara en meter till två meter djup. Det ger den IP68-certifiering och gör den till en av marknadens bäst skyddade mobil. Med det sagt är det viktigt att komma ihåg att vattentätningen kan försämras om telefonen skadas.

Precis som med tidigare iPhones saknar också iPhone XS Max ett hörlursuttag. Denna gången ingår det inte heller någon adapter. Den går att köpa till löst men annars är det de inkluderade Lightning-hörlurarna, några andra Lightning-hörlurar eller Bluetooth-hörlurar som gäller. Lite tråkigt. Speciellt med tanke på hur dyr den är.

Stäng

 

Skärm

Recension av iPhone XS Max

iPhone XS Max har en ny 6,5 tum AMOLED-skärm med en underlig upplösning på 1 242 x 2 688. Skärmen presterar så gott som identiskt med skärmen i iPhone X. Det betyder att den är extremt exakt, erbjuder riktigt bra kontrast och hög detaljrikedom. Den ligger fortfarande ett litet steg efter Samsung när det gäller ljusstyrka men Apple fortsätter att imponera med en av världens bästa bildskärm. Apple säger att den nya bildskärmen ska kunna visa fler nivåer av ljus i jämförelse med iPhone X. Vi har dock svårt att se denna förbättring och eftersom Apple inte vill förtydliga vad de menar har vi också svårt att mäta skillnaden på något annat sätt. I våra ögon presterar skärmen i iPhone XS Max identiskt med skärmen i iPhone X.

 

Högtalare

iPhone XS Max

iPhone XS Max har en högtalare på sin undersida och en extra inbyggd i hörluren. De påminner mycket om högtalarna i iPhone X, både när det gäller ljudvolym och ljudkvalitet. Det märks dock att iPhone XS Max har en bredare stereobild med bättre separation mellan höger och vänster. Det beror sannolikt på att telefonen är större. Apple säger dock också att de använder ny mjukvara för att öka separationen mellan kanalerna. Oberoende på vad anledningen är har separationen mellan högtalarna förbättrats märkbart.

 

Batteri

Apple berättar aldrig hur stora batterier de använder i sina mobiler men personer som har plockat isär iPhone XS Max har hittat ett batteri med en kapacitet på 3 174 mAh. Det låter kanske ganska litet i jämförelse med till exempel Samsung Galaxy Note 9 och Huawei P20 som båda har 4 000 mAh-batterier. Det är dock det största batteriet som Apple någonsin haft i en iPhone och det ger den en riktigt bra batteritid. Normala användare kan förvänta sig en batterimarginal på runt 40 procent. Vid lättare användning kan den till och med klara sig igenom två dagar. Även mycket krävande användare kan vänta sig minst 10 batteriprocents marginal. Även om batteriet skulle ta slut finns det stöd för både trådlös laddning och USB PD-snabbladdning. Det enda tråkiga med det är att Apple inte inkluderar någon snabbladdare i lådan.

 

Kamera

iPhone XS Max har två nya kameror som fortsätter leverera bildkvalitet i världsklass. Denna gången har Apple jobbat med att förbättra kamerasystemets dynamiska omfång och det ger resultat. Skillnaderna är visserligen inte stora i jämförelse med förra årets kamerasystem men de är definitivt märkbara.

Läs mer om kameran

Apple har gjort små justeringar och förbättringar med sitt nya kamerasystem i iPhone XS Max. Huvudsensorn är nu lite större för att kunna fånga mer ljus och ny mjukvara och bildbehandling sägs bidra till ett utökat dynamiskt omfång. I praktiken är faktiskt både ett förbättrat ljusinsläpp och bredare dynamiskt omfång märkbart i iPhone XS Max. I jämförelse med iPhone X lyckas iPhone XS Max oftare hitta en bra exponering som inte gör att vi inte bränner ut ljusa delar av bilden. Samsung Galaxy Note 9 har fortfarande ett lite bredare dynamiskt omfång i vissa miljöer men ett bristande dynamiskt omfång var definitivt ett återkommande problem med iPhone X, så Apple har definitivt lagt sin energi på rätt aspekt av kamerasystemet.

Mer exakt bokeh

Den sekundära kameran bidrar med optisk zoom. Den är knappt förändrad sedan förra året och ligger fortfarande en bit efter Huawei P20 Pro som kan komma betydligt närmare och erbjuda betydligt högre detaljrikedom. Den andra kameran bidrar också i porträttläget. Här har Apple främst förbättrat kamerans hantering av komplexa förgrunder. Den är bättre på att hitta mellanrum eller hål i förgrunden som ska ha den suddiga bokeh-effekten. Faktum är dock att den fortfarande har problem och att porträttläget fungerar absolut bäst med en person i förgrunden. Då erbjuder Apple en av branschens bästa porträttläge.

I mörka miljöer har den nya huvudsensorn betydligt bredare dynamiskt omfång men också lite förbättrad hantering av brus. Huawei P20 Pro är fortfarande den definitiva vinnaren när ljuset verkligen tryter men med ett bredare dynamiskt omfång har Apple gått från att vara bra till att vara riktigt bra i mörka miljöer.

Obligatoriskt filter

Den främre kameran har också fått ett markant förbättrat dynamiskt omfång. Här stöter vi dock på ett problem. Apple har till synes valt att lägga på ett skönhetsfilter av något slag. Det suddar ut huden på människor i ett uppenbart försök att gömma rynkor. Det är visserligen en ganska vanlig funktion i många andra mobiler. Problemet är att filtret inte går att stänga av. Det minskar detaljrikedomen och gör att bilden ser lite utsmetad ut.

När det gäller video har Apple också förbättrat kamerans dynamiska omfång. Det finns dock ingen annan nyhet utöver det. Även om Apple fortsätter att vara relativt ensamma om att kunna filma i 4K UHD-upplösning med 60 bilder per sekund, finns det inget super slow motion-läge eller HDR-läge som till exempel Sony kan erbjuda.

Stäng

 

Mjukvara

iPhone XS Max är den första telefonen med den nya tidens design från Apple som använder läget för stora skärmar i iOS. Det gör att iPhone XS Max skiljer sig både från iPhone 8 Plus och från iPhone X/XS i sin mjukvara. I bakgrunden finns givetvis samma operativsystem men utöver det har Apple gjort anpassningar för att hantera och utnyttja skärmens storlek, åtminstone i teorin.

Läs mer om mjukvaran

Apple har mycket riktigt gjort flera förändringar i iOS för att iPhone XS Max ska kunna dra nytta av sin stora skärm. Användare kan välja mellan ett Standard- och ett Zoomad-läge, där det sistnämnda visar innehåll på samma sätt som iPhone X/XS. Skillnaden mellan lägena är ganska liten. I Standard-läget är ikoner och texter fortfarande underligt stora och förvånansvärt lite får plats på den gigantiska skärmen. Det känns som att Apple har lagt större fokus på att använda den stora skärmen för att assistera personer med synnedsättning än på at hjälpa personer som vill få mycket gjort. Apples allmänna fokus på att tillhandahålla hjälpmedel för olika typer av personer är givetvis positivt men det hade varit lättare att motivera telefonens lite klumpiga storlek om mjukvaran också var bättre på att visa mer på skärmen samtidigt.

iPhone XS Max har en funktion som är unik tack vare skärmens storlek, som iPhone X/XS saknar. Den har visserligen inget stöd för en horisontell hemskärm men i vissa appar kan en tudelad vy användas för att visa mer på skärmen. Det går till exempel att se en lista av konversationer till vänster om en full konversation till höger i Meddelanden-appen. Detta är inget nytt för Apple, eftersom det också fanns i iPhone 6/6S/7/8 Plus, men det skiljer i alla fall iPhone XS Max lite mer från den mindre iPhone X/XS.

Bristande anpassningar

Operativsystemets ganska bristande anpassningar för den stora skärmen är mest uppenbara när vi ska använda Kontrollcenter. För det första kan Apples panel för snabbinställningar bara visas med ett svep från det övre högra hörnet. På grund av telefonens storlek är det inte helt enkelt att nå det hörnet. När Kontrollcenter väl öppnas visas allt i samma storlek, som på Apples mer kompakta mobiler. Trots stora tomma utrymmen syns inte heller klockan. Det är lite frustrerande eftersom klockan visas stort när vi visar notiserna. För att till exempel visa klockan när vi tittar på en video i helskärmsläge måste vi därför komma ihåg att svepa ner från vänster sida. Då täcks hela videon med notissystemet och en stor klocka dyker upp. Här har Android en stor fördel eftersom det kan visa en tunn list längst upp på skärmen med notiser, systemikoner och klockan utan att hela skärmen behöver täckas.

Apples hantering av skärmflärpen är så gott som oförändrad sedan iPhone X. Det betyder att videos kan visas innanför flärpen med stora svarta ramar runtom eller helt expanderad så att delar av videos blockeras av flärpen. Detta är fortfarande en ganska dålig lösning som ser ännu sämre ut nu när många konkurrenter har lanserat bättre lösningar som lyckas visa mer, utan att ha en synlig flärp i ena kanten.

Miljontals olika karaktärer

Vi ska inte gå igenom alla nyheter som finns i iOS 12 i detta testet men det finns ett par nyheter i operativsystemet som är unika för iPhone X-familjen av produkter. Den största nyheten är stöd för så kallade Memojis. Medan iPhone X lanserades med stöd för Animojis, karaktärer som användaren själv kan animera med sitt eget ansikte, introducerar iOS 12 stöd för Memojis som är animerade mänskliga karaktärer som användaren själv kan designa. Memojis kan designas i troligen miljoner olika varianter med olika hudfärg, hår, näsa, ögon, ögonbryn, ansiktsform med mera och mera. När en karaktär har skapats kan den animeras med användarens eget ansikte och till exempel skickas som en animerad video med Meddelanden-appen.

Utöver det har iOS 12 äntligen stöd för lösenordsappar som nu automatiskt kan fylla i användarnamn och lösenord i Safari och i appar med FaceID som säkerhet. Det finns en ny skärmtidsfunktion som låter användare ha större kontroll över sitt användande, Stör ej-funktionen har förbättrats markant med nya funktioner för att stänga av den automatiskt. Apple säger dessutom att de har snabbat upp operativsystemet i allmänhet. Det går inte att säga annat än att det är otroligt snabbt. Som vanligt med lanseringar av nya operativsystem har vi dock sett en hel del buggar och problem. Kameraappen har hängt sig mitt under inspelningar, underliga vibrationer har förekommit och appar har kraschat eller slutar fungera som de ska. Det är dock inget ovanligt och de flesta problem brukar lösas inom några veckor.

I slutänden vill vi nämna hur långt Apple har kommit med sitt operativsystem. Inget är någonsin hel perfekt. iOS 12 är dock ett operativsystem som har utvecklats av Apple i så många år att det börjar närma sig en funktionellt komplett design. Operativsystemets breda stöd för otroligt väl utvecklade appar gör iOS till en plattform som är en fröjd att använda. På iPhone XS Max flyger det fram och även om vi ser små utrymmen för förbättring är vi otroligt glada av att få använda ett så bra operativsystem.

Stäng

 

Prestanda

Test av Apple iPhone XS Max

Sedan många år tillbaka har Apple lagt mycket pengar på att utveckla egna chipset för sina egna produkter. A-serien av chipset för iPhone har visat sig vara ett starkt kort för Apple eftersom den erbjuder otrolig prestanda som ingen konkurrent riktigt lyckas komma i närheten av. Apple A12 Bionic utökar Apples försprång genom att flytta till en mer energieffektiv sju nanometer-process. Skillnaden i CPU-prestanda sen förra året är visserligen inte jättestor men Apple har istället lagt energi på en mer kraftfull neuralprocessor som sägs vara åtta gånger snabbare. Den råa kraft som finns under huven är dock svår att se i praktiken. XS Max har helt enkelt så mycket kraft att den är till viss del oanvänd i nuläget, men i alla fall bra att ha inför framtiden. När det gäller lagring erbjuder Apple flera varianter med lagring från 64 till 512 GB. Det finns dock fortfarande ingen microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 242 x 2 688
Storlek 157,5 × 77,4 × 7,7 mm
Vikt 208 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 7 MP
Videoinspelning 2160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A12 Bionic
Lagring 64/256/512 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 174 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =