Dynamiskt kontokort har egen mobil uppkoppling

0

Kortet i videon ovan kommer från ett amerikanskt företag som heter Dynamics. Det grundades för tio år sen och har sedan dess jobbat med att utveckla så kallade dynamiska betalkort samt med att utveckla andra betalsystem så som LG Pay. Efter ett decennium av utveckling säger sig företaget äntligen vara nära en lansering av sitt dynamiska kort och det är häftigt att se.

Kan byta nummer när som helst

Vi fick klämma på kortet under CES 2018. Det väger lika lite och är lika tunt som ett vanligt betalkort. Den stora skillnaden är att det är uppkopplat och dynamiskt. Vad betyder det? I praktiken betyder det att banker kan styra och uppdatera det helt trådlöst. Det kan kommunicera med mobilnät så att banker till exempel kan byta kortets nummer om de blir stulna, så att det kan användas med totalt 50 sparade kortnummer och så att banker kan skicka meddelanden eller rabatter direkt till kortet, som kan visas på den inbyggd e-papperskärmen.

Kortet sägs vara helt vattentätt, det är böjbart och kan tappas från höga höjder utan att ta skada, tack vare sin låga vikt. Eftersom det använder klassisk chip-teknik är det helt kompatibelt med existerande infrastruktur.

Lite oklart kring detaljerna

Dynamics är inte riktigt redo för lansering ännu och är lite luddiga med detaljerna. Man vill inte berätta vilken mobilteknik som används eller exakt hur kortet laddas. De säger dock att det får sin energi helt ”organiskt”. Det betyder att det får energi när det används och att det aldrig ska behöva laddas av användare.

Det finns 20 miljarder kort i världen och tillväxten för kontokort är fem procent per år tack vare stor tillväxt i länder så som Kina och Indien. Så det är uppenbart att det finns en marknad.

Dynamics planerar att sälja korten till banker och har redan samarbeten med flera internationella banker samt med både Visa och Mastercard. Företaget säger sig redan ha avtal med banker som hanterar 20 procent av världens bankkort. Planen är att erbjuda ett bra alternativ till mobila betalningar, som inte kräver nya betalningsstationer. Så frågan är om smartphones är vår nya plånbok eller om bättre kort kan vara ett bättre alternativ.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + ett =