Vi testar fingeravtrycksläsare inbyggd i OLED-skärm

0

På CES 2018 fick vi ta en titt på världens första smartphone som har en inbyggd fingeravtrycksläsare i sin bildskärm, kallad Synaptics Clear ID. Läsaren sitter under telefonens semitransparenta skärm och tar en bild på användarens fingeravtryck genom bildskärmen. Den fungerar riktigt bra, även om det inte är riktigt lika snabbt som vi är vana vid.

Optisk läsare

Synpatics Clear ID är namnet på den nya sensor som företaget visade upp på CES-mässan i Las Vegas. Sensorn är en fingeravtrycksläsare som använder teknik som är helt ny för smartphonebranschen. Tidigare fingeravtrycksläsare har alla varit kapacitiva. Det betyder att de använder hudens ledningsförmåga för att se fingeravtryck. Den nya sensorn är optisk och den största fördelen med tekniken är att den kan ta mindre plats på telefoner med tunna skärmramar.

Eftersom Synaptics Clear ID är en optisk teknik kan den användas på andra sätt än frö bara kapacitiva läsare. I företagets demo användes den inbyggd sensorn i en telefon från den kinesiska smartphonetillverkaren Vivo. Telefonen som vi testade är en färdig produkt som sägs vara redo för lansering under början av detta året. Det skiljer den från tidigare optiska fingeravtrycksläsare som vi sett inte varit implementerade i konsumentprodukter. Det betyder att detta är den första gången vi kunnat testa en fungerande optisk fingeravtrycksläsare som är inbyggd i en fungerande smartphone.

Synlig genom skärmen

Läsaren är alltså placerad under telefonens OLED-skärm. Eftersom OLED-tekniken inte kräver bakgrundsbelysning kan läsaren placeras bakom skärmen och se igenom den. Det betyder också att användaren kan se läsaren. Vid rätt ljus är läsaren synlig genom skärmen.

När vi testade den optiska läsaren var det uppenbart att den inte var riktigt lika bra som de mer traditionella kapacitiva läsarna. Den största svagheten är dess snabbhet. Den optiska läsaren är märkbart långsammare är kapacitiva. Den har dock flera fördelar. Utöver faktumet att den inte tar någon plats på utsidan av telefonen kan den göra saker som kapacitiva läsare inte kan. Eftersom den bara kräver att fingeravtrycket är synligt kan fingret vara både blött och torrt när det avläses. Det gör den optiska läsaren mer pålitlig än kapacitiva.

Synaptics har bara bekräftat sitt samarbete med Vivo för Clear ID-läsaren och Vivo har inte bekräftat när den nya modellen kommer att lanseras. Det är dock uppenbart att optisk fingeravtrycksteknik är nära på att vara redo för de stora massorna.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × fyra =