Under det senaste året har det pratats mycket om var fingeravtrycksläsare på smartphones ska ta vägen när moderna smartphones med tunna skärmramar saknar plats för dem. En idé har varit att placera läsaren under telefonens bildskärm. Efter många löften och rykten från branschen har nu den kinesiska smartphonetillverkaren Vivo skapat en demonstration av tekniken i praktiken.

Ultraljud – även under vatten

Det är chipset-tillverkaren Qualcomm som har utvecklat den nya fingeravtryckstekniken. Den består av en fingervtrycksläsare som sitter under en OLED-skärm på en smartphone. Läsaren skickar ut ultraljud genom telefonens skärm. När ett finger placeras på skärmen reflekteras ljudet som analyseras för att fingeravtryckets utseende ska kunna fastställas. Till skillnad från den kapacitiva fingeravtrycksteknik som används av dagens smartphones kan den ultraljudbaserade tekniken alltså analysera ett fingeravtryck genom en bildskärm och en skiva skyddsglas.

Fingeravtrycksläsare
Vivo Xplay6 testas med ny fingeravtrycksläsare. Foto: Engadget

Kinesiska Vivo är den första smartphonetillverkaren som har visat en fungerande prototyp för tekniken. På Mobile World Congress Shanghai visades en anpassad version av företagets Xplay6-telefon med den nya läsaren. Den amerikanska tekniksajten Engadget testade telefonen. De upptäckte att den nya typen av läsare är långsammare än traditionella läsare men att den fungerar pålitligt och till och med bättre än traditionella läsare, i vissa situationer. Den nya läsaren har till exempel en stor fördel framför traditionella läsare då den går att använda under vatten eller när ett finger är blött eller smutsigt.

Kamera som fotar genom skärmen

På MWC 2017 i Barcelona tidigare i år tog vi på Surfa en titt på en liknande teknik som har potential att uppnå samma resultat som teknikdemonstrationen från Vivo och Qualcomm. Klicka på inlägget nedan för att se vår video där vi testar en läsare som enkelt kan beskrivas som en kamera som fungerar som en fingeravtrycksläsare.

Gömda fingeravtrycksläsare bakom skärmar med ny teknik

Ett år kvar

Som med mycket ny teknik kan det ofta lång tid för prototyper att nå konsumenter. Qualcomm säger att den nya typen av fingeravtrycksläsare kommer att börja tillverkas under slutet av detta året och troligen vara redo för kommersiell lansering under nästa år. Det betyder att Qualcomms speciella läsare troligen inte kommer bli tillgänglig för konsumenter förrän under andra halvan av nästa år.

Källa: Qualcomm, Engadget

Artikelbild är genrebild.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =