Gömda fingeravtrycksläsare bakom skärmar med ny teknik

0

På MWC-mässan i Barcelona visade ett litet kinesiskt företag kallat VKanSee upp en ny typ av fingeravtrycksläsare som kan göra smartphones säkrar och mer kompakta. Tekniken kan bland annat användas i framtida smartphones för att gömma fingeravtrycksläsare bakom bildskärmar.

I torrt och blött

Moderna smartphones använder fingeravtrycksläsare som använder användares fingrars ledningsförmåga för att lista ut ungefär hur de ser ut. Tekniken har förbättrats de senaste åren och är nu både snabb och pålitlig. Den har dock i bland betydande problem. Moderna fingeravtrycksläsare kan exempelvis ha svårt att läsa av både mycket torra och blöta fingrar. Samtidigt ser framtidens smartphone ut att få större skärmar i mindre format.

Kapacitiva fingeravtrycksläsare kan i teorin placeras under glas för att ta mindre utrymme men i nuläget kan de inte läsa genom tjocka skyddsglas, som används av moderna telefoner. Det betyder att tillverkare antingen måste genomgå en dyr process för att göra glas tunnare, vilket dessutom riskerar att göra glasen mer sköra. På MWC 2017 visade VKanSee upp fingeravtrycksläsare som inte är kapacitiva utan optiska. Det betyder att de kan se igenom tjocka glasskivor. De kan därför skyddas av skyddsglas på framsidan av smartphones.

VKanSee fingeravtrycksläsare

Ser igenom OLED-skärmar

VKanSee säger dessutom att tekniken kan användas bakom bildskärmar. Eftersom OLED-skärmar, som bland annat används av Samsungs telefoner, är transparenta, kan läsare placeras bakom bildskärmen. Det betyder att framtida telefoner kan ha fingeravtrycksläsare som är inbyggda i telefoners bildskärmar. Så snart som nästa år kan tekniken vara redo. Då kan vi börja se telefoner som kan läsa av användares fingeravtryck direkt på skärmen. Bildskärmen i sig kan användas för att lysa upp fingret och göra det synligt för den kameraliknande läsare som kan placeras bakom skärmen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + sexton =