En knapp för allt – vi testar nya hemknappstrenden

0

Lenovo P2 är en av våra favorittelefoner just nu tack vare ett låga pris, bra prestanda och ett extremt stora batteri. Den har också en lite annorlunda hemknapp. På framsidan av telefonen sitter en fysisk hemknapp som också agerar som fingeravtrycksläsare. Det är visserligen inget nytt. Samsung, Apple och många andra har haft liknande hemknappar i många år. Hemknappen på Lenovo P2 fungerar dock också som en typ av liten pekskärm. Eftersom fingeravtrycksläsaren kan känna av när ett finger placeras på hemknappen kan knappen användas på två olika sätt. Vi kan antingen trycka ner den fysiska knappen eller bara lägga fingret på den, utan att trycka ner den.

Vi kallar dem ”enhandsknappar”

De två olika typerna av tryck på hemknappen gör att vi kan trycka ner den fysiska knappen för att komma till startskärmen, bara trycka lite lätt på läsaren för att gå ett steg tillbaka, lägga fingret på läsaren i mer än en sekund för att öppna applikationsbytaren och hålla ner knappen i mer än en sekund för att öppna Google Nu. Vi kan alltså navigera runt i mobilen med bara en knapp. Det betyder att skärmen inte behöver visa navigeringsknapparna, vilket skapar mer utrymme för annat. Det betyder också att telefonen är enklare att använda med en hand. Eftersom vi bara behöver nå en knapp, behöver vi inte sträcka oss över skärmen för att nå knappen som är längst bort. Av den anledningen kallar vi den för en enhandsknapp.

Lenovo gör också Moto-telefoner. Bland andra Moto G5 Plus. Den har också en hemknapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare. Den är dock helt statisk och har ingen fysisk knapp under sig. Den kan ändå användas på ett liknande sätt som knappen på Lenovo P2. Istället för att bara trycka på knappen kan vi dock också svepa över den. Svep till vänster för att gå tillbaka. Svep till höger för att öppna applikationsbytaren, klicka för att gå hem och håll in för att låsa telefonen. Vi tycker att Moto G5 Plus är lite krångligare att använda med en hand eftersom det inte bara räcker att trycka på hemknappen. Vi måste kunna svepa och det är lite svårare att göra med en hand.

Huaweis egen lösning

Huawei har en liknande lösning. På Huawei P10 Plus finns också en kapacitiv hemknapp. Vi kan trycka snabbt på knappen för att gå tillbaka, hålla in hemknappen för att gå till startsidan och svepa till höger för att gå till applikationsbytaren. Huaweis implementering fungerar helt okej men den är den sämsta av de tre. Ibland fungerar nämligen inte funktionen att svepa över läsaren som den ska. Det kan vara lite irriterande. Medan vi tycker att den speciella hemknappen på Lenovo P2 gör det betydligt enklare att använda telefonen kan Huaweis hemknapp till och med göra den lite krångligare.

Huawei P10 har samma hemknapp som sitt större syskon.

Tester på gång

Vi håller just nu på att testa både Lenovo Moto G5 Plus och Huawei P10 Plus. Surfas officiella test av Moto G5 Plus släpps nästa vecka och vårt test av Huawei P10 Plus kommer att släppas om några veckor. Så håll utkik efter dem här på Surfa.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − fyra =