Lenovo P2
4.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Den har dubbla SIM-stöd men om du vill använda microSD-kort finns bara plats för ett SIM-kort.
Fördelar
+ Otrolig batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ 4 GB RAM
+ Gedigen metalldesign
Nackdelar
- Reklamappar
- Android 6
- Saknar USB Typ-C
- Medioker kamera
Kamera4.4
Skärm5.5
Batteri8.7
Kamera4.4
Skärm5.5
Batteri8.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo P2 är den mest imponerande telefonen vi testat på länge. Den har en 5,5 tum Full HD-upplöst AMOLED-skärm, en kraftfull processor, 4 GB RAM, 32 GB lagringsutrymme, stöd för dubbla SIM och microSD-kort, en kamera som fångar video i 4K UHD-upplösning och sist, men definitivt inte minst, ett gigantiskt 5 100 mAh-batteri som erbjuder tre dagars batteritid. Allt får plats i en relativt kompakt metalldesign och är tillgänglig i butik för under 3 000 kronor. Nämnde vi batteritiden? Den är tre dagar för normala användare. Ja, tre dagar!

 

Video

 

Hårdvarudesign

Lenovo P2 är ett under av modern ingenjörskonst. Trots att den passar väl in i kategorin ”budgetmobil” är den en av de mest imponerande telefonerna vi testat på länge. Den är inte liten och smidig, med vanliga mått mätt, men med tanke på vad som gömmer sig innanför telefonen glas- och metallhölje, är den oerhört kompakt.

Läs mer om hårdvaran

Smaken är som baken. Trots det tror vi inte att det finns många som tycker att Lenovo P2:s styrka är dess vackra design. Telefonens bakstycke har en stilren metalldesign. Den sticker dock knappast ut ut mängden. Nästan hela baksidan täcks av ett stycke aluminium som ger telefonen en stadig konstruktion och en lyxig känsla i handen. Det finns två plastdelar längst ner och längst upp på bakstycket. De fungerar som fönster för telefonens antenner men påverkar inte den gedigna metallkonstruktionen märkbart.

Skyddad kameralins

På mitten av baksidan sitter en kamera. medan många konkurrenter har kameror som är helt platta längs baksidan eller till och med sticker ut mer än en millimeter från baksidan, har Lenovo P2 en lite annorlunda design. Kameralinsen sitter insjunken cirka en halv millimeter under resten av telefonens baksida. Det skyddar kameran från repor och stötar på ett sätt som få konkurrenters kameror gör.

Telefonens sidor är också täckta av metall. På höger sida sitter en på/av-knapp samt två kombinerade volymknappar. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är lätta att använda. På undersidan finns en microUSB-port, en mikrofon och en högtalare. På vänster sida finns en korthållare som har plats för ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort eller två nanoSIM-kort. Du som vill använda telefonen med dubbla SIM-kort får alltså klara dig på telefonens inbyggda 32 GB lagringsutrymme. På ovansidan av Lenovo P2 finns slutligen en 3,5 millimeter hörlursport samt en sekundär mikrofon för brusreducering.

Fysisk hemknapp

Framsidan av Lenovo P2 täcks av glas. Längst ner sitter en fysisk hemknapp. Knappen ger god fysisk återkoppling och är enkel att använda. Med Lenovos anpassade mjukvara kan knappen dessutom användas som mer än bara en hemknapp. Vi återkommer till det i mjukvarudelen av testet. Ovanför hemknappen finns telefonens 5,5 tum AMOLED-skärm och ovanför den sitter en hörlur samt en videosamtalskamera och en LED-lampa för notiser.

Lenovo P2 bredvid Apple iPhone 7 Plus.

Lenovo P2 är inte världens minsta telefon men den är ändå imponerande liten. Medan många konkurrenter har batterier med en kapacitet på cirka 3 000 mAh har Lenovo P2 ett batteri som mäter hela 5 100 mAh. Det är 1 100 mAh mer än den telefon som har näst störst batteri i hela Svenska Smartphoneguiden. Trots det är Lenovo P2 inte en särskilt stor och klumpig telefon. Den mäter bara 8,3 millimeter i tjocklek och är både smalare och kortare än exempelvis iPhone 7 Plus, som har en lika stor skärm som Lenovo P2. Trots sitt enorma batteri väger Lenovo P2 11 gram mindre än Apple iPhone 7 Plus. De två modellerna är givetvis inte konkurrenter. De tillhör trots allt helt olika prisklasser. Jämförelsen mellan dem säger ändå en hel del om vad Lenovos ingenjörer har lyckats med.

Stäng

 

Skärm

Lenovo P2 har en 5,5 tum Super AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Skärmen har med andra ord samma storlek och upplösning som exempelvis OnePlus 3T och iPhone 7 Plus. Likt OnePlus 3T använder Lenovo P2 dock den kända PenTile-tekniken. Tekniken gör att bildskärmen kan se lite suddig eller otydlig ut. Effekten är svår att se på en så högupplöst skärm som Lenovo P2 har men mycket kräsna användare kan störas av den marginellt negativa effekten. Skärmen kan å andra sidan erbjuda mycket djup svärta, rika färger och hög prestanda vid höga betraktningsvinklar. Den kan nå 350 nits som sin högsta ljusstyrka, vilket gör den användbar utomhus, men många konkurrenter kan nå 550 nits och vara ännu enklare att se utomhus. Lenovo P2 har kort sagt en helt okej skärm som har svårt att konkurrera med de bästa.

 

Högtalare

Lenovo P2 har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Högtalaren kan producera ljud med hög volym och relativt hög kvalitet. I Surfas labbtest av högtalaren nådde den hela 85 decibel. Många konkurrenter kommer inte högre än 80 decibel. Vi hade visserligen önskat att högtalaren satt på framsidan av telefonen och var riktad mot användaren men den lyckas ändå imponera tack vare sin höga ljudvolym. Lenovo P2 kommer inte i närheten av den ljudkvalitet som kunde erbjudas av exempelvis Google Nexus 6P men den fungerar bra för högtalarsamtal och liknande.

 

Batteri

Nu har vi anlänt till höjdpunkten för detta testet. Lenovo P2 är ett batterimonster. Vi har aldrig sett något liknande. Lenovo förändrar definitionen av vad bra batteritid innebär. Våra tester visar att Lenovo P2 erbjuder cirka 20 procent längre batteritid än de absolut bästa batterimobilerna vi testat tidigare. För vanliga användare betyder det att de får en batteritid på cirka tre dagar. Ja, tre dagar. Även vid mycket hård användning lyckades vi aldrig ta Lenovo P2 under 60 batteriprocent på en dag. Även hårda användare kan alltså vänta sig en batteritid på långa två dagar. I kombination med en inkluderad 24 watts snabbladdare är Lenovo P2 därför kungen på marknaden när det gäller batteritid. Det är inget snack om saken.

 

Kamera

Kameran i Lenovo P2 är en blandning av bra och dåligt. Vi är imponerade av kamerans högkvalitativa 4K UHD-videoinspelning men mindre imponerade av kamerans mediokra dynamiska omfång och krånglande fokussystem.

Läs mer om kameran

Lenovo P2 har en 13 megapixelkamera på sin baksida. I mörka miljöer kan den få assistans av dubbla tvåtonade LED-lampor. Det är dock inte i mörka miljöer som kameran har störst problem. Kameran tar bra bilder i ljusa miljöer men får stora problem i miljöer som kräver ett brett dynamiskt omfång. Kameran kan inte hantera ljusa och mörka delar i samma bild. Det skapar ofta bilder som är underligt exponerade och/eller delvis utbrända.

I mörka miljöer presterar kameran riktigt bra. Den hittar en bra balans mellan brusreducering och naturligt brus, vilket ger naturliga men detaljrika bilder. Få konkurrenter i samma prisklass kan konkurrera med den prestanda som Lenovo P2 kan erbjuda i mörka miljöer. Det gör det lite extra synd att kameran har så stora problem i andra situationer.

Bra videoinspelning

Lenovo P2 kan spela in video i 4K UHD-upplösning med 30 bilder per sekund. Video från kameran har förvånansvärt hög kvalitet, i klass med video från Samsung Galaxy S7 Edge. Kamerans bristande dynamiska omfång är synligt även i videoläget men vi har svårt att klaga. Ingen annan telefon kan erbjuda 4K UHD-video av den kvalitet i den prisklass som Lenovo P2 befinner sig i.

Stäng

 

Mjukvara

Lenovo P2 baseras på Android 6.0.1 med Lenovos små förändringar av operativsystemet. Operativsystemet är snabbt, enkelt och, för det mesta, fritt från onödiga funktioner och förändringar. Vi gillar inte de förinstallerade reklamapparna men uppskattar att det går att avinstallera dem. Det är tråkigt att P2 inte använder Lenovo Moto-telefonernas renare mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

Lenovo har bara gjort ett fåtal små förändringar i det grundläggande operativsystemet som driver P2. Hemskärmen, appskärmen och snabbgenvägarna ovanför notiserna har fått små estetiska förändringar. De flesta förändringar är relativt meningslösa men vi gillar möjligheten att visa fler snabbgenvägar och enkelt anpassa vilka snabbgenvägar som visas ovanför notiserna.

Unik hemknapp

Det finns ett flertal nya flikar i inställningspanelen som leder användare till funktioner som är unika för Lenovo P2. För det första finns det ett menyalternativ som kallas Systemknapp. Här kan användare bestämma hur hemknappen ska fungera. Eftersom telefonen bara har en hemknapp och inga andra kapacitiva navigeringsknappar måste navigeringsknapparna vanligtvis visas på skärmen. Lenovo har dock en annan lösning på problemet. Användare kan välja att gömma navigeringsfältet i mjukvaran och använda hemknappen för all navigering. Ett tryck på den fysiska hemknappen leder till hemskärmen, ett tryck på den kapacitiva fingeravtrycksläsaren, utan att den fysiska knappen trycks in, leder ett steg bakåt, lägg fingret på läsaren i mer än en sekund och applikationsbytaren öppnas och slutligen kan Google Nu öppnas med ett långt tryck på den fysiska hemknappen.

Den speciella hemknappen kanske låter lite komplicerad men bara efter en dags användning är den enkel och intuitiv att använda. Hemknappen gör det till och med enklare att använda telefonen eftersom alla navigeringsfunktioner finns tillgängliga på ett ställe.

Under ett menyalternativ kallat Funktion finns ytterligare ett tiotal Lenovo-specifika funktioner. Få sticker dock ut eller ger telefonen något särskilt värde. Under Meddelandecenter kan användare anpassa sin telefon ytterligare och bestämma vilka statusfältsikoner som ska visas längst upp på telefonen.

Reklamappar och dålig kameraapp

Lenovo P2 har tyvärr ett flertal förinstallerade reklamappar. McAfee Secrity är ett återkommande tema i många av våra tester och även i detta testet kan vi alltså klaga på att ”antivirus”-appen kommer förinstallerad på telefonen. Appen utlovar ökad säkerhet men försöker samtidigt övertala användare att betala för en prenumeration för att hålla telefonen säker. Säkerhet är ingen lyx. Med kontinuerliga säkerhetsuppdateringar av operativsystemet hade ett anitvirusprogram varit så gott som meningslöst.

Även utan ordentliga och snabba uppdateringar bidrar inte McAfee med särskilt mycket och appen kan inte ses som mycket mer än en reklampelare. Till skillnad från McAfee på vissa andra tillverkares telefoner går i alla fall McAfee-appen på Lenovo P2 att avinstallera.

Anpassad kameraapp

Lenovo har installerat en egen kameraapp som skiljer sig från den enkla och rena kameraappen som används av Lenovo Moto-telefoner. Lenovo P2:s kameraapp är helt okej vid stildbildstagning. Den ger snabb åtkomst till blixtinställningar och med ett klick på kugghjulet uppe till höger i bild öppnas ett flertal mer avancerade inställningar. Här finns inställningar för både stillbildstagning och videoinspelning. Konstigt nog försvinner dock dessa inställningar när appen går över till videoinspelningsläget och till det manuella proffsläget. För att ändra inställningar för videoinspelning måste kameran först bytas till det automatiska stillbildsläget.

Kameraappen har ett manuellt läge som ger användare kontroll över vitbalans, fokus, slutartid, ISO och exponeringskompensation. Det manuella kameraläget fungerar bra och är relativt unikt för en telefon i Lenovo P2:s prisklass. Det förändrar dock inte faktumet att stora delar av kameraappen är ganska krånglig.

Bristande säkerhet

Slutligen vill vi påpeka att Lenovo P2 alltså baseras på Android 6.0.1, inte senast Android 7.1.1. Telefonen är uppdaterad med en säkerhetsuppdatering från oktober 2016 i skrivande stund. Det är ett uppenbart minus för telefonen då det utsätter användare för säkerhetsrisker. Vi hade önskat att alla Android-telefoner på marknaden alltid var uppdaterade med den senaste versionen av Android. I nuläget är dock nästan alla tillverkare lika dåliga på att skicka ut uppdateringar, särskilt för billiga smartphones. Bristen på uppdaterad mjukvara för Lenovo P2 är ett klart minus men i nuläget finns det inte så många bättre alternativ.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Lenovo P2

Lenovo P2 är ganska lik en dyrare släkting från samma tillverkare när det gäller prestanda och lagring. Likt Lenovo Moto Z Play har också Lenovo P2 ett Qualcomm Snapdragon 625-chipset som erbjuder gott om prestanda för alla vardagliga uppgifter. Snapdragon 625 har en processor klockad till 2 GHz, som tillsammans med väl optimerad mjukvara och hela 4 GB RAM, ger användare en kontinuerligt snabb och pålitlig användarupplevelse. Den kan inte konkurrera med dagens flaggskepp men ingen annan telefon kan heller konkurrera med den prestanda som Lenovo P2 levererar i sin prisklass. Få telefoner kan dessutom erbjuda 32 GB lagringsutrymme och en microSD-kortläsare. Vi kan kort sagt inte göra annat än att vara imponerade av den prestanda som Lenovo P2 lyckas leverera för sitt låga pris.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum Super AMOLED
Skärmupplösning 1080 x 1 920
Storlek 153 × 76 × 8,3 mm
Vikt 177 gram
Kamera 13 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2560 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.1
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 625 2,0 GHz
Lagring 32 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 100 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

8 KOMMENTARER

  1. Äntligen ett test på denna!
    Hade den haft en lite bättre kamera så hade jag köpt den.
    Den som vill spela pokemon Go är denna den perfekta mobilen.
    Hur är fingeravläsaren för låsa upp mobilen?

    • Den är snabb och pålitlig. Inte lika bra som flaggskeppens läsare men ändå bra. Den är kort sagt i klass med konkurrenternas läsare i samma prisklass.

    • Haha ja bästa Pokemon Go-telefonen torde vara en passande summering, billig och långlivad! 🙂

      I övrigt är jag grymt glad att se Lenovo göra en sådan tydlig satsning på batteritid och att man faktiskt visar att övriga tillverkare borde kunna leverera bättre lösningar inom detta område. Huawei Mate 8 var lite av en ögonöppnare för mig personligen som jag körde nästan i ett år bara pga att det var så skönt med dess fina batteritid. Att få in det i en riktig flaggskeppstelefon vore ju helt fantastiskt, så det är bara för Samsung och Apple m.fl. att skärpa sig! 😉

  2. Hej!
    Förutom testresultatet ovan har jag läst flera positiva omdömen om denna telefon och är frestad att köpa!
    Novis som jag är på mobiltelefoner måste jag fråga hur det är med support på detta märke? Vem vänder jag mig till om telefonen går sönder, eller om jag behöver hjälp av annat slag? Vänder mig till inköpsstället? Men om jag köpt mobilen i en webshop?

    Min nuvarande Sony köpte jag i en Teliabutik och har fått bra hjälp där under åren. Sony har ju också en bra support på webben. Hur är det med Lenovo?

    Tacksam för lite råd kring detta.
    Mvh
    Maria

    • Hej Maria!
      Du vänder dig alltid till återförsäljaren för till exempel garantiärenden. Om du köper över webben kan du kontakta återförsäljaren över webben och få hjälp på det sättet. Lenovo har dessutom egen support om det skulle behövas. De har sålt datorer i flera årtionden i Sverige så de har etablerad support i Sverige.
      MVH Joel

  3. Varför har denna telefon helt försvunnit? Hittade denna av en slump och skulle passa mig utmärkt men i Sverige verkar den helt omöjlig att få tag i längre?!?

    • Hej Marianne!
      Nej, den finns inte att köpa från någon svensk återförsäljare vad jag kan se. Proshop verkar vara det enda rimliga undantaget.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv − 3 =