Lenovo Legion Phone Duel
6.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,65 tum
Bra att veta:Vi har testat en 16 GB-variant. Svenska versionen har 12 GB RAM och finns även i svart/röd.
Fördelar
+ 144 Hz-skärm
+ Bra kylning ger stabil prestanda
+ Supersnabb laddning
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Medioker kamera
- Mjukvara som inte är anpassad för Sverige
Kamera7.2
Skärm8.1
Batteri7.3
Kamera7.2
Skärm8.1
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo Legion Phone Duel är en väldigt underlig smartphone. Den har en gamingdesign som riskerar att vara en vattendelare och har flera ovanliga funktioner, såsom dubbla USB-portar, axelknappar för spel och en sidmonterad selfiekamera. Telefonen presterar stabilt i spel och har en av marknadens snabbaste skärm. Den är samtidigt en ganska dålig smartphone för sitt pris. Skärmen är inte särskilt ljusstark, kamerasystemet är inte så bra för priset och batteritiden är sämre än vi hade hoppats. Mjukvaran är dessutom underligt oprofessionell med delar av mjukvaran som helt saknar översättningar till svenska och funktioner som inte är aktuella för den svenska marknaden. Det känns lite som att Legion Phone Duel är mer av ett PR-jippo än den är en produkt som Lenovo vill att svenska konsumenter ska köpa.

 

Hårdvarudesign

Lenovo Legion Phone Duel är en vattendelar med sin gaming-orienterade design. Den är dessutom stor och klumpig tack vare extrafunktioner såsom en stor sidmonterad och motordriven selfiekamera, ultraljudsknappar längs ena långsidan, dubbla USB-portar och RGB-belysning på baksidan.

Läs mer om hårdvaran

Lenovo Legion Phone Duel är en gamingmobil ut i fingerspetsarna. Designen gör det uppenbart. Baksidan kan beskrivas som häftig eller fruktansvärt ful, beroende på preferens. Den kan åtminstone beskrivas som en vattendelare. Den tar nämligen gaming-estetik till en hög nivå. Baksidan av vårt blåa exemplar har kantiga mönster som påminner om futuristiska gränssnitt från sci-fi-filmer och FPS-spel. I mitten av bakstycket finns ett mörkt band som ramar in ett Y, som har ett hexagonalt mönster och RGB-belysning som aktiveras av användning, notiser, spel och laddning. Bredvid lamporna sitter två kameror som är ovanligt lågt placerade på baksidan, vilket dessvärre gör dem lätta att råka täcka med ett finger eller två. Baksidan har också en ”Lenovo Legion”-text längs ena långsidan, en ”Legion”-logga längs andra långsidan samt texterna ”Stylish outside” och ”Savage inside”. Om det inte redan är uppenbart så är designen allt annat än enkel och stilren.

Selfies från långsidan

Vi är inte här för att säga vad som är fint eller fult men vi kan konstatera att den annorlunda gaming-designen riskerar att skapa både vänner och ovänner. Designen gör det uppenbart att användare av Legion Phone är intresserade av gaming. Den lysande loggan gör det svårt att undvika. Längs ena långsida finns för övrigt en intressant designdetalj. Här har Lenovo placerat en på/av-knapp som sitter på en utskuren del av telefonens metallsida. Den utskurna komponenten är i själva verket en del av telefonens selfiekamera. Den sitter lustigt nog på långsidan. Genom att aktivera kameran i mjukvaran, matas den ut. Den lite udda placeringen gör det enkelt att nyttja selfiekameran när telefonen används för gaming i landskapsläge. Det är en smart lösning. Vi noterar samtidigt att den mekaniska kameran låter lite olustigt när den matas in, nästan som att den försöker dra in kameran längre än tänkt.

Längs höger sida markeras två områden som kan användas för spel. Här finns två ultraljudsensorer som kan känna användares fingrar, för att fungera som extra axelknappar i spel. Knapparna fungerar riktigt bra. De är tillräckligt känsliga för att känna våra fingrar när vi vilar dem på telefonen. De är samtidigt möjligen att använda vid mycket höga trycknivåer och kan därmed ställas in för att registrera de tryck vi vill.

Dubbla USB

Längs vänster sida finns två volymknappar och en USB C-port. Den underligt placerade porten är tänkt att ladda telefonen när den används för gaming i landskapsläge. Det är en smart och praktisk lösning för spelare som vill kunna spela under väldigt långa sessioner. Lenovo inkluderar dessutom en snabbladdare i lådan, som kan ladda telefonen extra snabbt genom de två USB-portarna.

Längs undersidan finns den mer normalt placerade USB C-porten, en mikrofon och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. Det finns ingen hörlursport.

Kantigt och klumpigt

Med kantiga hörn behåller Legion Phone Duel sitt industriella utseende för framsidan. Både ovanför och under skärmen finns högtalare och väl tilltagna skärmramar. Skärmen mäter 6,65 tum och med de väl tilltagna ramarna är Legion Duel en av de största mobilerna vi testat. Den är bredare än giganter såsom iPhone 12 Pro Max. I skärmen finns för övrigt en optisk fingeravtrycksläsare som fungerar pålitligt och snabbt så länge våra fingrar inte är smutsiga eller blöta.

Medan många konkurrenter kan erbjuda vattentätning för samma pris, saknar Lenovo Legion Phone Duel det skyddet. I klassisk Motorola-stil har företaget istället satsat på vattentålighet med hjälp av ett skyddande lagret på de interna komponenterna. Det kan ge ett grundläggande skydd när olyckan är framme men det är sannolikt inte lika effektivt som konkurrenternas vattentäta design.

En annan funktion som saknas är trådlös laddning. Det kan vi möjligen förlåta tack vare den otroliga snabbladdare som är inkluderad i lådan. I lådan finns för övrigt också ett plastskal som skyddar telefonens hörn och delar av baksidan. Det är inte heltäckande men bör skydda telefonen från de flesta fallskador.

Stäng

 

Skärm

Lenovo Legion Phone Duel har en AMOLED-skärm som mäter 6,65 tum. Den har en upplösning på 1 080 x 2 340 och kan skryta med att vara en av få med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Skärmen är riktigt snabb och det märks vid både normal användning och i spel. Skärmens färger ser också bra ut, om än en gnutta undermättade i det mest färgexakta läget. Med en helt okej, om än lite blå, vitbalans, ger Legion Phone Duel bra färger över lag. Skärmens största svaghet är ljusstyrkan. Hur mycket vi än försöker kan vi inte pressa den över 430 nits. Det är en svaghet som gör den krånglig att använda utomhus på soliga dagar och det kan definitivt göra spelande på bussen eller parkbänken svår. Det är ett problem som vi inte sett från konkurrenter med liknande skärmar och det är en ordentlig besvikelse.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 000 mAh har Lenovo Legion Phone Duel mer än tillräcklig kapacitet för att klara krävande användning. Med tanke på målgruppen för telefonen, är stor batterikapacitet ett definitivt behov. Vi noterar samtidigt att batteritiden hade kunnat vara betydligt bättre. Det största problemet verkar vara den snabba skärmen. Den sänker telefonens batteritid betydligt lägre än vad ett 5 000 mAh-batteri brukar leverera. I praktiken kan normala användare avsluta dagar med 30–40 procents marginal medan krävande användare kan klara sig genom långa dagar men utan stor marginal. Med tanke batteriets storlek hade vi gärna sett två dagars batteritid. En räddare är då telefonens otroliga laddare, den snabbaste vi har testat. Med en total kapacitet över två portar på 90 watt, kan den ta batteriet från tomt till 65 procent på 15 minuter. Det är verkligen otroligt!

 

Högtalare

Lenovo Legion Phone Duel har två högtalare monterade på framsidan. Högtalarna skapar en ovanligt bra och jämn stereobild som passar utmärkt för både videos och spel. Högtalarna har en av marknadens tyngsta bas, som verkligen imponerar för att komma från en smartphone. Den har samtidigt ett ganska grötigt mellanregister som saknar den klarhet och detaljrikedom som vi får från de bästa konkurrenterna. Vi skulle inte beskriva högtalarna som väl anpassade för många typer av musik.

 

Kamera

Lenovo Legion har två kameror som sitter monterade platt på baksidan av mobilen. Den ena kameran är en 64 MP normalkamera medan den andra är en vidvinkelkamera. Tillsammans ger de en kameraupplevelse som hade passat bättre i en betydligt lägre prisklass på grund av bristande brusreducering och dålig prestanda i mörka miljöer.

Läs mer om kameran

Lenovo har inte prioriterat kamerorna i Legion Phone Duel. Det märker vi tydligt. Huvudkameran erbjuder visserligen bra färg och ett brett dynamiskt omfång men har ofta problem med autofokus, saknar optisk bildstabilisering och har dålig brusreducering. Det ger ofta bilder som saknar den detaljrikedom som konkurrenterna kan erbjuda. Störst skillnad ser vi i mörka miljöer, där kamerans brister ger gryniga och suddiga bilder som liknar bilder från betydligt billigare smartphones.

Vidvinkelkameran är inte heller bra. Den saknar skärpa över bilden och är särskilt dålig längs kanter och hörn. Vi gillar alternativet att ta bilder med ett bredare perspektiv men i detta fallet får vi än en gång kameraprestanda som ligger en bra bit under telefonens faktiska prisklass.

Trots en högupplöst kamerasensor och en kraftfull processor, saknar Legion Phone Duel stöd för videoinspelning i 8K-upplösning. Faktum är att den till och med saknar stöd för 4K 60p-inspelning. Det ger oss maximalt 4K 30p utan optisk bildstabilisering. Det gör den kort sagt till en ganska dålig mobil för video i sin klass.

Stäng

 

Mjukvara

Av någon underlig anledning har Lenovo/Motorola valt att utveckla en egen mjukvara för sin gaming-mobil. Gränssnittet kallas ZUI men saknar en ordentlig varumärkning i telefonen. Klart är i alla fall att mjukvaran inkluderar en rad estetiska förändringar av Android som känns till stor del överflödiga. Ändringarna gör att vi är mycket skeptiska till telefonens framtid som en uppdaterad mobil för både funktionalitet och säkerhet.

Läs mer om mjukvaran

Anpassningarna från ZUI är synliga i nästan alla delar av operativsystemet. Små justeringar har gjorts av både hemskärmen och appskärmen. Här beter sig i alla fall mjukvaran såsom Android brukar. Vana Android-användare kan med andra ord känna sig som hemma.

Bland notiser och snabbgenvägar har Lenovo gjort lite större förändringar. Vissa snabbgenvägar kan tryckas på för att öppna menyer över till exempel tillgängliga Wi-Fi-nätverk eller Bluetooth-enheter. Det är funktionalitet som Google har tagit bort från Android. Vi uppskattar förändringen.

Seriöst eller PR-jippo

De estetiska förändringarna av snabbgenvägarna är inte lika självklart bra. Samma gäller för övrigt Inställningar-appen, som inkluderar flera små estetiska förändringar och ett par extra menyer, varav vissa saknar svenska översättningar. Här är det lätt att få intrycket att Legion Phone Duel inte är en särskilt seriös produkt för den svenska marknaden. Den känns mer som ett PR-jippo än som en telefon som är tänkt att faktiskt säljas i Sverige.

Mjukvaran inkluderar inte bara bristande översättningar. Den har dessutom funktioner som är så gott som irrelevanta för den svenska marknaden. Lenovo One är en mjukvara som ska kunna koppla telefonen till en dator för att dela skärmen och filer från telefonen. Lenovo One är dock en främst kinesisk produkt som inte alls marknadsförs i Europa. Det finns inte ens en hemsida med information på engelska där vi kan ladda ner mjukvaran för vår dator.

Det finns ett fåtal extra funktioner som är anpassade för telefonens speciella hårdvara. Det inkluderar en meny kallad Legion Realm. Här kan vi ställa in hur belysningen på baksidan av mobilen ska bete sig, ställa in nivåer för axelknapparnas känslighet och ändra inställningar för mjukvarans inbyggda inspelningsfunktion för skärmen. Alla inställningar är på engelska.

Gaming-gränssnitt

Lenovo har lagt till vissa andra extrafunktioner. Det finns till exempel en Always On-funktion som kan anpassas med olika motiv för att visa klockan och notiser när skärmen är låst. Det finns dessutom fyra olika teman som kan justera utseendet för vissa appikoner. Det går till exempel att ge alla appar ett kantigt utseende som passar med telefonens kantiga hårdvara. Vi har främst använt ett tema som kallas ”Android style”, som har ett mer klassiskt utseende.

På det stora hela är mjukvaran onödigt unik. Det finns vissa funktioner som kan vara värdefulla men vi är rädda för att den unika mjukvaran inte ger Legion Phone Duel det långsiktiga stöd som vi är vana vid att se från Motorolas andra produkter.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 865+-chipset erbjuder Legion Phone Duel mycket bra prestanda för en smartphone från 2020. Med utmärkt kylning ser vi inga som helst problem med throttling över tid. Det gör den höga prestandan perfekt för tungt spelande. Smartphones från 2021 erbjuder samtidigt bättre prestanda och för att vara helt ärliga är det iPhones som är marknadens riktiga prestandamonster. Prestandan är ändå tillräcklig för marknadens tyngsta spel och det viktigaste är i slutänden att prestandan är stabil. Med 12 GB RAM finns för övrigt slösaktigt mycket minne. För lagring finns 256 GB, vilket är tillräckligt för lagring av många krävande spel.

 

5G

Lenovo Legion Phone Duel har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Lenovo Legion Phone Duel kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,65 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 169,2 × 78,5 × 9,9 mm
Vikt 239 gram
Kamera 64 MP, 16 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 865+, 3,09 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 3 =